מרתכים את הדלתות. בית המריבה בחברון (צילום: חדשות)
בית המריבה בחברון | צילום: חדשות

מאות בני אדם השתתפו הלילה בעצרת חירום סוערת למען בית המריבה בחברון: עשרות צעירים נכנסו לבית וריתכו את הדלתות ורבנים במקום קראו לסרב לפינוי.

אמש החלו התושבים להיערך לפינוי הבית, בהתאם להחלטת בג"צ מיום ראשון, שמאפשרת למדינה להתחיל ליישם את ההחלטה. "הציבור יעמוד כחומה כדי למנוע את הרס הבית כי הבית שנקנה בדמים שייך לעם ישראל", אמר יו"ר ועד רבני יש"ע, הרב דב ליאור שליט"א במהלך כינוס בקריית ארבע. אל דבריו הצטרף גם הרב זלמן מלמד שקרא לאנשי כוחות הביטחון לא להשתתף בפינוי. "אני אומר לשוטרים תתעלפו ואל תטלו חלק בגירוש יהודים מבתיהם ללא צדק ועל השוטרים לומר למפקדיהם, התגייסנו כדי לשמור על החוק ולא לגרש יהודים ללא צדק", אמר הרב מלמד.

אל המקומיים הצטרף גם חבר הכנסת נסים זאב שהעביר את לשכתו למקום. "הבוקר נפגשתי עם הרב עובדיה יוסף ועם השר אלי ישי", אמר ח"כ זאב. "הרב שמע, הסברנו לו שהבניין נקנה על ידי יהודי אוהבי עם ישראל, אוהבי ארץ ישראל, וכל מלאכתם הייתה לשם שמיים. ולצערנו הרב, בית המשפט החליט מה שהחליט. הרב ביקש מהשר שיפנה לראש הממשלה ולשר הביטחון, שידחו את מועד הפינוי עד לפחות אחרי הבחירות".

לפי קביעת השופטים דורית בייניש, איילה פרוקצ'יה וסאלים ג'ובראן, קיימים ספקות בנוגע לזכויות על הבית, ולא ברור מי בדיוק מי הבעלים החוקיים שלו. במקרה כזה, קובע בג"ץ, יש מקום "להחזיר את המצב לקדמותו", כלומר - לפנות את המבנה מ"הפולשים", עד שבית משפט אזרחי יקבע מהן הזכויות בנכס. המבנה לא יחזור לבעלותו של הפלסטיני שתחזק אותו לפני הפלישה, אלא הבית יהיה נעול ומסוגר, וצה"ל יהיה אחראי לא לתת לאיש להיכנס אליו עד להחלטה אחרת בעניין.

בפסק הדין נכתב כי העותרות, חברת "טל בנייה והשקעות קרני שומרון" ו"אגודת מחדשי היישוב היהודי בחברון", טענו כי מינו פלסטיני בשם איוב ג'באר שיקנה מבעל הנכס את הבית בשבילן, וישמש מעין "איש קש". בפועל, כך לפי פסק הדין, לאורך כל התקופה הזו תוחזק הבית על ידי הבעלים הקודמים.

כשנציגי המדינה הגיבו לעתירתם של הפולשים, הם תיארו את הפלישה של המתיישבים לבית ב-19.3.2007 ממש כמו "מבצע צבאי": "הפלישה נעשתה באמצעות 'כוח חלוץ' ו'כוח עיקרי' שהגיע לאחר הפלישה הראשונית באוטובוסים. הכניסה מאורגנת כ'מבצע צבאי' - ישנו 'צוות צילום', 'צוות חלוץ' וצוות הפורש סרטי בטיחות בתוך המבנה. 'כוח התגבורת' שמנע עשרות אנשים הגיע כשהוא מצויד בתיקים גדולים. מיד לאחר הכניסה למבנה, הוכנס למקום ציוד בידי המתיישבים".

לטענת המתיישבים, כשנכנסו לבית לא התגורר בו אף אחד, והם עשו זאת "מכוח זכויותיהם לפי העסקה". ביום הפלישה הגיש הבעלים הפלסטיני של הבית מספר תלונות למשטרה. עוד נכתב בפסק הדין, כי למרות הטענות של המתיישבים שהעסקה על רכישת הבית הושלמה במלואה - מסמכים שהוגשו מטעמם בנושא נמצאו מזויפים. עם זאת, סתירות וחורים נמצאו גם בגרסתו של בעל הבית הפלסטיני.

"שוב עשו הפרקליטות ובג"ץ יד אחת עם ממשלה עויינת להתיישבות, והוציאו תחת ידם פסק דין שערורייתי ומופרך", אומרים במועצת יש"ע בתגובה להחלטה. "שוב הם לא נתנו לעובדות לבלבל אותם. המתיישבים הוכיחו למעלה מכל ספק שהבית נקנה על ידם, ובכל זאת הממשלה, הפרקליטות ובג"ץ חוברים כדי לסלק אותם מהבית".

במועצת יש"ע תובעים מראש הממשלה ומשר הביטחון להותיר את המצב על כנו עד לפגישה עם ראשי ההתיישבות ועם אנשי היישוב היהודי בחברון. "מועצת יש"ע תבחן יחד עם נציגי המתיישבים במקום את דרכי הפעולה בעקבות החלטת בג"ץ".