אחת מתקיפות צה"ל ברצועה במהלך המבצע (צילום: AP)
אחת מתקיפות צה"ל ברצועה במהלך המבצע | צילום: AP

ביום רביעי, 14 בנובמבר, בשעת אחר הצהריים לפני שנה בדיוק, נשמע קול פיצוץ עז ברצועת עזה. כשהתפזר העשן - התבררה גם התמונה: חיל האוויר חיסל את מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, אחמד ג'עברי, שהיה אחראי גם לחטיפת גלעד שליט ולפעולות טרור מרובות נגד ישראלים. לאחר החיסול הזה, הונחתה מהלומה צבאית ניצחת על רצועת עזה - שהחלה באופן רשמי את מבצע "עמוד ענן".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שנה לאחר מבצע צה"ל ברצועת עזה כנגד ירי הטילים המאסיבי של חמאס ויתר ארגוני הטרור שקדם לו, נחשפות ההתרחשויות בזמן אמת מתוך החדר שממנו נוהלה המערכה כולה - ה"בור" של פיקוד הדרום שכונה "מרכז האש" - זה שבו הוחלט על כל פעילות ותקיפה ברצועה במסגרת המבצע בן שמונת הימים.

סא"ל אמיר שימש כמנהל לחימה במרכז האש במהלך מבצע עמוד ענן - תפקיד חשוב המרכז בידיו סמכויות רבות המשפיעות על המשך מהלך המבצע. "בתור מנהל הלחימה, מקבלים נתונים מאיכון של אמצעים של רקטה שנורית מהרצועה ומנתחים היכן היא הולכת לפגוע. בודקים אם היא באמת פגעה או אם יורטה על ידי מערכת כיפת ברזל. עד שהרקטה נוחתת, מדובר בדקות בודדות ואז המערכת מתחילה לעבוד. מנתחים נתונים אלקטרוניים, מצרפים להם מודיעין מהשטח - ומגבשים תמונת מצב לגבי מה שקורה".

הפגזת מטרות ברצועת עזה (צילום: דו"צ)
הפגזת מטרות ברצועת עזה | צילום: דו"צ

לאחר מכן, אנשי אג"ם (אגף המבצעים) מתחילים לבדוק מה קורה בשטח הרצועה, מעלים את כל הנתונים לקצין בכיר ביחידה שמאשר אם המטרה לתקיפה לגיטימית או לא. את התפקיד הזה מילאה במבצע "עמוד ענן" לראשונה אישה - רס"ן לירון כרנדיש. "אני הייתי קצינת אגף המבצעים במרכז האש במהלך מבצע עמוד ענן. הייתי מפקדת מכלול ניהול לחימה שממנו הופעלה האש על הרצועה", סיפרה רס"ן כרנדיש. מרכז האש, חדר המלחמה של המבצע, בנוי בימי שגרה על מעט מאוד כוח אדם שאחראי להכין את התשתית ואת תוכניות האש לשעת חירום. אלא שבשעה של כוננות מוגברת - העניינים משתנים לחלוטין.

"בשעת חירום, הבור מתמלא בהמון אנשי מילואים ובכירים בשרשרת הפיקודית שאמונים על הפעלת האש - האווירית, הקרקעית, הארטילרית, וגם אחראים על תפעול כוחות חיל הים והלוחמה האלקטרונית. כל הכוח מרוכז בידיהם והם שולטים ומפעילים את כל המערך הלוחם של המבצע, בהתאם להנחיות הפיקוד הבכיר והדרג המדיני", תיארה כרנדיש את המתרחש בחדר המלחמה הצה"לי הגועש.

יירוט כיפת ברזל מעל גוש דן (צילום: קרדיט אמיר סלייני)
יירוט כיפת ברזל מעל גוש דן | צילום: קרדיט אמיר סלייני

"ראיתי איך חיסלו את ג'עברי בשידור חי"

את הרגעים בהם חוסל מפקד הזרוע הצבאית של חמאס כרנדיש לא זוכרת במדויק - אבל גם לא יכולה לשכוח. "אני זוכרת שהייתה התחממות רצינית מאוד בגזרה, ירו טילים בלי הפסקה והיה גם פיגוע סמוך לגדר המערכת. באותם רגעים הבנו שאנחנו הולכים לקראת מבצע גדול שיכלול חיסול של יעדים בעזה - אישים ותשתיות", שחזרה.

"ישבו בבור אז המון אנשים, הרבה אנשי מודיעין שקיבלו מידע על מקום הימצאו של ג'עברי. תפקידם היה לתאם ולבחון מתי ואיפה ניתן יהיה לפגוע בו על מנת לחסל אותו", סיפרה. ואז הגיע רגע התקיפה. "על המסכים שבחדר ראינו את המכונית שלעברה ירו הכוחות טילים. ראיתי בשידור חי איך מחסלים את המפקד הבכיר בחמאס".

לדבריה, ההחלטה על חיסול ג'עברי לא התקבלה תוך זמן קצר - אלא הייתה פעולה מתוכננת שכוחות רבים בצה"ל נערכו אליה מראש. "כיוונו אליו וגם לאישים וליעדים אחרים. בשניות שאחרי החיסול, לא ידענו בדיוק מה מתרחש. מיד הערכנו את המצב בהתאם להתפתחויות ולמה שראינו על המסכים, קיבלנו מודיעין מהשטח - והבנו מה עלינו לעשות מאותם הרגעים. באותה דקה בה קיבלנו אישור שהיעד אכן חוסל - אלוף הפיקוד שהיה אף הוא בבור, העביר את המידע לרמטכ"ל - וממנו עבר דבר החיסול גם לשר הביטחון ולראש הממשלה".

כל מטרה נבחנת על פי מיטב השיקולים (צילום: רויטרס)
כל מטרה נבחנת על פי מיטב השיקולים | צילום: רויטרס

"שיגור הטילים לתל אביב וירושלים היה לנו מול העיניים"

כמה ימים לאחר החיסול הדרמטי שהחל את הלחימה בחמאס, אירעה ההתפתחות המרעישה ביותר של המבצע - טילים נורו לראשונה לעבר גוש דן וגוש עציון. כרנדיש מספרת גם על האירוע הזה, בו חזתה בזמן אמת.

"מגנה על התושבים". כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
מחיאות כפיים עם כל יירוט | צילום: רויטרס

"אחד הדברים המרתיחים שהחמאס עושה הוא ירי של טילים בסמוך למקומות בהם יש ריכוז של אוכלוסייה אזרחית. הטילים שנורו באותו יום לעבר אזור המרכז נורו מאצטדיון בעיר עזה, שהיה בצמוד למבנה של האו"ם. ראיתי בעיניים את השיגור, ושמעתי את האזעקות שאחריו", שחזרה. זמן קצר לאחר מכן - שיגר חיל האוויר טילים שהשמידו את משגרי הטילים שאיימו על המרכז - פעולה שכפי הנראה גם סיכלה ירי נוסף של טילים לאזור.

"ראינו שהירי שבוצע לעבר אזור המרכז לא יצא מרכב חולף, אלא תוכנן מראש על ידי חמאס. הוא זוהה באמצעי איכון והתחלנו להבין מאיפה יורים ולמה יורים. זה מתחיל ממודיעין שמביא את המקור של המקום ממנו ירו - ונמשך בבחינה מדוקדקת שלנו לאן לירות בחזרה כדי להשמיד את המשגרים וחשוב מכך - לא לפגוע באוכלוסייה אזרחית", סיפר סא"ל אמיר.

עוד סיפר על הליך קבלת ההחלטות שקודם לירי תגובה של צה"ל: "אנשי מודיעין, חיל האוויר וגם מומחים לחוק בינלאומי מעבירים נתונים ומחשבים את הסיכונים האפשריים שבתקיפה של צה"ל על יעדים ברצועה. אחרי שמשקללים את כל הנתונים האלה ואחרי שמקבלים החלטה על יעד לגיטימי - תוקפים. כך היה גם לאחר הירי מהאצטדיון בעזה לעבר גוש דן. מעל 10 אנשים ניתחו, המליצו ובדקו אם היעד הבא לירי כשר או לא".

מחיאות כפיים והתרגשות עם כל יירוט של כיפת ברזל

גם בתוך מציאות שבה הלחימה לא פוסקת והאזעקות ושיגורי הטילים נשמעים בתוך מרכז האש, רס"ן כרנדיש מילאה את תפקידה נאמנה - וחשבה גם על המשפחה שהותירה מאחור: "אני גם תושבת הדרום שמכירה את המציאות בשטח - וגם אמא. אז הבן שלי היה בן חצי שנה, וחוץ מלדאוג למה שקורה בשטח, דאגתי גם לבן הקטן שלי שהשארתי בבית. אתה רואה את הדברים שמתרחשים על המסך, איפה הטיל נפל ואם הוא התפוצץ קרוב לבית, מקלל ואומר: 'יו, זה נפל ליד הבית'".

וחוץ מהדאגה - היו בתוך מרכז העצבים הלוהט של המבצע גם רגעים משמחים ומרגשים: "ראינו גם את היירוטים של כיפת ברזל בשידור חי. בכל יירוט מוצלח יש כפיים, כמו שיגור לחלל. אנשים התרגשו ושמחו מאוד".