בזמן ששרי הממשלה התכנסו כדי לדון ולאשר את עסקת חילופי האסירים, קיים ראש השב"כ יורם כהן תדרוך ובו הציג את פרטי העסקה, שנחתמה מול חמאס בראשי תיבות כבר ביום חמישי. לדבריו, מרוואן ברגותי ואחמד סעדאת לא ישוחררו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אמנה מונא, שרצחה את הנער אופיר רחום, והמחבלת אחלם תמימי שסייעה למחבל בפיגוע בקפה "סבארו" בירושלים - יגורשו.

במסגרת העסקה, ישוחררו 110 אסירים פלסטינים לבתיהם ביהודה ושומרון ומזרח ירושלים. מתוכם 96 ליהודה ושומרון ו-14 למזרח ירושלים. 131 ישוחררו לבתיהם בעזה.

203 אסירים יגורשו משטחי הגדה

סך הכל, 450 אסירים ישוחררו בסבב הראשון. רוב האסירים הכבדים - כך עולה מהדברים - לא ישובו לגדה המערבית. מבין כלל האסירים המשוחררים, 203 אסירים יגורשו משטחי הגדה.

"אנחנו בשנים האחרונות מנהלים משא ומתן אינטנסיבי עם מתווכים שונים", אמר כהן. "חמאס הציב לישראל עמדות מאד קיצוניות בנוגע למספר המחבלים, בכירותם ושחרורם לבתיהם".

לדבריו, "היה קושי אמיתי להגיע להסכמה עם הצד השני מכיוון שהעמדות היו קיצוניות והיה קשה להכיל את הפוטנציאל הביטחוני מאלה שמשתחררים בעיקר לשטחים".

"זאת לא עסקה טובה"

"מחודש יוני חל שינוי בעמדות החמאס המסורתיות", ציין כהן. "החמאס הסכים לראשונה שבכירים מקרב הארגון לא ישוחררו ולא יגורשו, למעשה יישארו בכלא, וגם מספר האנשים שישוחררו ליהודה ושומרון הגיע למספר שאנחנו יכולים מבחינה ביטחונית לעכל אותו".

המתווך במשא ומתן, דוד מידן, אמר כי "עד יולי היה קיפאון ולא שמענו תשובה מחמאס. התפנית הייתה שבמחצית יולי 2011 קיבלנו לראשונה מכתב מהחמאס. על הנייר היה כתוב הצעה לסגירת עסקה, ראינו תקווה ולקחנו את המצרים כמתווך. הרמה שהפגינו המצרים במשא ומתן הייתה מאד גבוהה".

כהן ציין כי "ישראל לא התחייבה לא לפגוע במשוחררים". הוא הוסיף, "אין ספק שלמשפחות רבות זה אירוע קשה, זאת לא עסקה טובה, זאת עסקה קשה לעיכול מכל בחינה".