מתנחלים, קוסרא, (צילום: חדשות 2)
המתנחלים שכותרו בקוסרא בינואר השנה | צילום: חדשות 2

מאז שהחלו פעולות תג המחיר בגדה המערבית, נותרה האוכלוסייה הפלסטינית חסרת אונים אל מול פעולות ההשחתה של המתנחלים. עם השנים, החלו הפלסטינים לפעול בעצמם להגנתם והחלו לגבש מעין קבוצות שמירה, המסיירות בכפרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכפר קוסרא הסמוך לשכם, החלו התושבים הפלסטינים לקחת את העניינים לידיים. מי שיסתובב באזור הכפר בשעות הלילה, יבחין במראה מוזר, של מדורות דולקות ובקבוצות של אזרחים הנושאים אלות מסביב ליישוב. "אני שומר פה על המסגדים, שומר על הבתים, שומר על הילדים", מספר אבו מוחמד, תושב הכפר. כבר חודשים ארוכים שאבו מוחמד אינו ישן בלילות. הוא וחבריו הקימות את ועדות ההגנה האזרחית - התשובה הפלסטינית לתג מחיר. "הנשק שלנו זה מקלות ואבנים", הוא מבהיר.

התושבים מתחלקים לקבוצות קטנות שמייצרות טבעת הגנה על הכפר. הם מסיירים, מתצפתים, אורבים ובעיקר ממתינים לאורחים הלא קרואים, שפוגעים בכפר שלהם שוב ושוב. "אנחנו פה עד השעות 4-5 לפנות בוקר", מוסיף אחד התושבים. "אנחנו פרוסים בשטח".

"תג מחיר" בקוסרא (צילום: עבד אל-כרים א-סעדי, בצלם)
"תג מחיר" בקוסרא | צילום: עבד אל-כרים א-סעדי, בצלם

בתחילת ינואר הגיעו לאדמות הכפר כ-15 מתנחלים למטרות תג מחיר, כך על פי מערכת הביטחון. המתנחלים להגנתם טענו כי היה זה טיול תמים. המתנחלים כותרו בידי עשרות תושבים שהכו אותם ולא נתנו להם ללכת במשך כמה שעות. האירוע החמור הסתיים, כשכוח צה"ל, שהוזעק למקום, חילץ את המתנחלים. אותה תקרית נחשבת בעיני הפלסטינים לאירוע מכונן - לא פחות.

הפלסטינים: "בסוף הישראלים ישלמו את המחיר"

"הכפר הזה לימד את המתנחלים לקח חשוב ואני מניח שהמסר הזה הגיע לכל המתנחלים", אומר עבד אל-חכים, תושב הכפר. "זה הפך לסיפור שנלמד כמורשת קרב ומהווה מודל לחיקוי בכל הגדה המערבית". תושבים אחרים בכפר טענו כי "אנחנו מתגוננים מפני שהמשטרה והצבא הישראלים לא פועלים לשמירה על הביטחון. אף אחד לא ישכנע אותנו שמערכת הביטחון הישראלית לא יכולה להשתלט על החלאות האלה, על הכנופייה הזאת".

_OBJ

לא רחוק משם, נמצא המסגד המקומי. בעבר גם המקום הזה סבל מהתנכלויות של מבצעי ההשחתות. "לשרוף מסגד זה חציית קו אדום", מספר זיאד עודה, האימאם המקומי. "הם רוצים לגרור את הפלסטינים לאינתיפאדה שלישית. אני עובד בשביל שזה לא יהיה. אני שם פה שמירות במסגד - לא פחות מחמישה אנשים".

סמוך לקוסרה, בכפר עוריף, החלו בחודשים האחרונים להציב מצלמות סמוך למסגדים ולאזורים המועדים, על מנת שירתיעו את מבצעי התג מחיר. "המצלמה הזאת מכסה את אזור בית הספר למעלה ואת אזור המסגד", אומר עיסאם, תושב עוריף. "אנחנו ערים כל יום עד השעה ארבע, ארבע וחצי, וצופים במצלמות על מנת לספק מעין שמירה".

_OBJ

"המצלמות האלה יכולות לספק להם תיעוד שיפעיל את הצבא בתורו", מסביר יואב רוס, מנהל מחלקת הווידאו של בצלם. "התיעוד יספק ראיות משפטיות שיפעילו את הצבא והמשטרה לתת להם את ההגנה הנדרשת".

כך נוצרה מציאות משונה בחלק מכפרי הגדה, בה הפלסטינים שומרים על ביתם ושוטרים חבויים שומרים עליהם. אלא שכאן מזהירים כי בסופו של יום, החברה הישראלית היא זאת שתשלם את מחיר התג מחיר.

כתבות נוספות בפרויקט "מחיר התג":

תיעוד: כך נלחמים ב"תג מחיר" באישון לילה

מחיר התג: "לשרוף מסגד? זה כבר משעמם"