ירי לעבר יישובים, איתור חשודים פלסטינים עם סכינים ונשק חם וניסיונות בלתי פוסקים לחדור את גדר המערכת - כך נראית השגרה איתה מתמודדים בגדוד התצפיות של אוגדת יהודה ושומרון מדי שבוע במטרה לסכל חטיפות, השחתה ופגיעה בחיילים ואזרחים. בימים האחרונים, לאור חטיפת שלושת הנערים, החמ"לים באזור פועלים באופן מוגבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתיעוד של מספר אירועים שהועבר לחדשות 2 Online עוד לפני חטיפת שלושת הנערים, ניתן לראות כיצד התצפיתניות, בשיתוף פעולה עם החיילים בשטח, מתפעלות את האירועים, במטרה למנוע אירוע טרור.

יש מספר עמדות שפועלות בגזרה והאירועים מתופעלים מחמ"לי תצפיות שבהם יושבות תצפיתניות במשמרת 24/7 סביב השעון, ומהוות את "העיניים" של הכוח בשטח. "יש ניסיונות חוזרים בדגש על מרחב היישובים וגם ניסיונות לבצע לעברם ירי", אומרת לחדשות 2 Online סרן אוריין אטיאס, מפקדת פלוגת התצפיות בחטיבת עציון.

לפעמים הם מצליחים לברוח (צילום: דובר צה"ל)
לפעמים הם מצליחים לברוח | צילום: דובר צה"ל

איך זה בעצם עובד?

התצפיתנית, שיודעת איזה כוח נמצא בשטח, מודיעה לו על חשודים או חפץ שהיא מזהה בשטח שעליו היא מתצפתת ומכווינה אותו עד להיתקלות עם הגורם העוין. אם הכוח הצליח להגיע וניטרל אותו, בצה"ל "סגרו מעגל". לעתים, ובשל הקרבה לכפרים, החשודים מצליחים לברוח והמעגל לא נסגר.

במהלך ההיתקלות, התצפיתנית מקבלת דיווחים שוטפים מהכוח באמצעות מילות קוד, וכמובן מעדכנת את מפקדיה על האירוע וההתפתחויות בו.

זה מקצוע לא קל בכלל - ובעבר שמענו תלונות רבות מצד תצפיתניות על תנאי שירות קשים, אך בצה"ל השקיעו משאבים רבים כדי לתקנם. "ברגע שיש סגירת מעגל יש תחושת סיפוק מאוד גדולה לבנות, והמוטיבציה שלהם עולה", מוסיפה סרן אטיאס. " אני ממליצה לכל אחת שרוצה לשרת בתפקיד משמעותי לבקש להיות תצפיתנית".

"כשאני מגלה משהו, זו הרגשה של גאווה"

"כשאני מגלה משהו, זו הרגשה הכי טובה שיש, הרגשה של גאווה", מדגישה סמל עדי ראובן, תצפיתנית באיו"ש. "אם תופסים אותם עם נשקים ואמצע לחימה, אני באמת מרגישה שעשיתי משהו ושיש לי תפקיד משמעותי, שאני באמת לוקחת חלק משמעותי במעגל האבטחה".

הכוחות בשטח לא רואים את מה שהיא רואה בחמ"ל: "יש כל מיני שיטות הכוונה שאנחנו מתרגלות ביחד, יש לנו שפה משותפת איתם, וחשוב לנו כמה שיותר לתרגל כדי שיהיה באירוע קל לעבוד ביחד".

סגן אלוף ערן שמואלי, מפקד גדוד התצפיות ניצן ביהודה ושומרון, אומר כי בערך אחת לשבוע יש אירוע טרור בגזרה. "זה אחד התפקידים הקשים והמאתגרים ולכן יש לבנות תנאים שאין לאף אחד בצבא".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv