האם מדינת ישראל הגיעה לרגע ההכרעה בסוגיית הגרעין האירני? לשאלה הזו קיימות כמה תשובות, שאחת מהן, ככל הנראה - טמונה בהצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת השבוע, שציין במעבר כרם שלום, כי "כשמדובר בביטחון אזרחי ישראל - מדינת ישראל חייבת ויכולה לסמוך רק על עצמה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההכרה של ראש הממשלה ושר הביטחון היא שמחירה של הפצצת מתקני הגרעין של אירן נמוכה בהרבה מהמחיר של הימנעות מפעולה. עוד ניתן לומר, כי נתניהו וברק משוכנעים שאין זמן. דוחות מודיעין מצביעים על התקדמות בהעשרת האורניום - ולכך קיימות עדויות.

גורם ישראלי בכיר: "ארה"ב מוכנה שאירן תהיה 'מדינת-סף גרעינית'"

אם מתקני הגרעין של הרפובליקה האסלאמית היו מותקפים כבר לפני שנתיים - ניתן היה לעכב את הפצצה בשנתיים עד ארבע שנים. כעת, אם יבוצע אותו מהלך - פרויקט הגרעין יעוכב בשנה עד שנתיים בלבד. כמו כן, בישראל משוכנעים כי הנשיא אובמה לא יפעל נגד אירן, בטח לא לפני הבחירות, וספק אם יפעל אחריהן. עוד מאמינים בסביבת נתניהו, כי ארה"ב יכולה לחיות עם אירן גרעינית.

אחמדינג'אד מבקר במתקן גרעיני (צילום: רויטרס)
אחמדינג'אד בכור. ארכיון | צילום: רויטרס

"אני לא מאמין גם לחברים ולבעלי הברית הכי גדולים של ישראל", אמר ראש המוסד לשעבר, שבתאי שביט, אך מיהר לצנן את הפאניקה, והוסיף כי "אני חושב שמגזימים הגזמה פראית בתיאור ובהערכת 'הנזק' שייגרם לישראל אם יותקפו מתקני הגרעין".

מחיר הפצצה או מחיר ההפצצה

בישראל לוקחים בחשבון כי אם תהיה תקיפה של מתקני הגרעין באירן - יהיה לכך מחיר. ראשית, במישור הביטחוני: ישוגרו טילים על ישראל, תהיה תגובה חריפה של חיזבאללה וחמאס ויקומו מהומות ברחוב הערבי. לעומת זאת, אם תהיה פצצה גרעינית - יגבר איום הטילים על ישראל, וכך גם חימושם של חיזבאללה וחמאס וכל עימות מקומי ילווה בחשש לעימות גרעיני.

כמו כן, גם בתחום המדיני קיימים איומים, כשלאחר הפצצת מתקני הגרעין של הרפובליקה האסלאמית - קיים החשש שיהיה עימות עם ארה"ב, תפרוץ מחאה עולמית, ישראל תבודד ותוצג כתוקפנית. ומנגד, אם תהיה לאירנים פצצה, תהיה זו מפולת מדינית והדבר יתפרש כתבוסה ישראלית בנושא המשמעותי ביותר, ישראל תהפוך לנטל על ארה"ב ותוצג כחלשה.

אך בזאת לא יסתיימו צרותיה של ישראל אם תחליט לתקוף. גם במישור הכלכלי צפויים קשיים, כשבעת הפצצת מתקני הגרעין יועמק המיתון, נתב"ג ייסגר והשקעות יושעו. אך מאידך, אם תגיע אירן לפצצה גרעינית - יופסקו ההשקעות לחלוטין ותיווצר "בריחת מוחות".

סקר בארה"ב: 51% בעד תקיפה ישראלית

ובעוד שבצמרת המדינית האמריקנית ממשיכים לדון בשאלה האם לתקוף או שמא להשאיר את העבודה לצה"ל, מצביע היום סקר של "הפרויקט הישראלי" כי קיימת תזוזה מסוימת בדעת הקהל האמריקנית, בכל הקשור למתקפה צבאית על מתקני הגרעין של הרפובליקה האסלאמית.

מנתוני הסקר עולה תמונה, שלפיה קיים רוב בעד תקיפת אירן: בעוד ש-47% מהציבור האמריקני מתנגד לתקיפה אמריקנית של המתקנים באירן, 50% דווקא בעד. עוד עולה, כי בעוד ש-42% מהציבור האמריקני מתנגד לתקיפה ישראלית באירן, מתייצבים מולו 51% שדווקא תומכים. כך או כך - התמיכה בסיכול תכניתה הגרעינית של אירן באופן צבאי - גדלה.

משמעות הנתונים, כך על פי בכירים בירושלים, היא שגם אם ישראל תפעל - הנזק לקשר עם ישראל מוגבל. המסקנה היא שאין מדובר כאן בעניין מבצעי, אלא היסטורי. וכשמדברים על הכרעה היסטורית, מדברים על מצב שיש לו החלטה לכאן או לכאן. ההכרעה - בקרוב.