האם להתייחס אליהם כטרוריסטים, כשבויים או כאסירים? (צילום: דובר צה"ל)
עצורים פלסטיניים. צה"ל ממשיך בלחץ | צילום: דובר צה"ל

הלחץ על החמאס מתחיל? כוחות צה"ל עצרו הלילה לא פחות מ-20 בכירים ופעילים של הארגון בגדה המערבית, ביניהם מי שכיהן בעבר כסגן ראש הממשלה של אסמאעיל הניה. עוד בין העצורים: בכירים ופעילים פוליטיים בתשתית של הארגון, שמנסה כל העת "להרים את ראשו" בשטחי הגדה, ונרדף גם על ידי אנשי הפת"ח.

לא היה זה "עוד לילה של מעצרים" בשטחי יהודה ושומרון. כוחות צה"ל פעלו הלילה בלא פחות משש ערים מרכזיות ביהודה ושומרון, ביניהן ג'נין, שכם ורמאללה. במהלך הפעילות נעצר נאסר א-דין אל-שאער, מי שגר שנים רבות גם ברצועת עזה. אל-שאער עלה לכותרות בשנת 2006, כשנבחר לסגנו של אסמאעיל הנייה בממשלת האחדות שהוקמה ברשות הפלסטינית. עם זאת, אל-שאער עדיין נחשב לפרגמטי ומוביל קו מתון בחמאס.

בחמאס מאשימים את ישראל בכך שעצרה את הפעילים ללא כל סיבה, בעיקר בשל העובדה שנגד רובם כלל לא הוגש כתב אישום. את הבכירים הפוליטיים של הארגון שמחזיקה ישראל, מכנים בחמאס "חטופים". בארגון כינו הבוקר את גל המעצרים הלילי כ"ניסיון סחיטה של ישראל, במטרה לגרום לחמאס לעשות וויתורים בעניין עסקת שליט".

אחד מבכירי הארגון, סלאח אל-ברדוויל, אמר כי מדובר ב"ניסיון שקוף ללחוץ על חמאס במטרה לדחוק אותה לעשות וויתורים ולהשלים עסקה ללא מחיר". ברדוויל הדגיש את עמדת התנועה מהימים האחרונים, כי "לא תהיה גמישות בדרישות", ואף טען כי עצם העובדה שישראל ביצעה גל מעצרים נרחב שכזה מעיד על מצבה הקשה. 

50 עצורים מאז חטיפת שליט

אשתו של אל-שאער סיפרה הבוקר לכתב סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" על שאירע: "כוחות הכיבוש פרצו לביתנו שבשכונת "אל-מועאג'ין" בשכם בסביבות השעה שתיים לפנות בוקר. החיילים נשארו בבית עד השעה שלוש ורבע, ולאחר מכן עצרו את בעלי". בין העצורים הנוספים - גם חברי פרלמנט של החמאס במועצה המחוקקת. המוכרים שבהם: עדנאן עספור, עיסאם אל-אשקר ואיימן אל-דראמשה.

מיום חטיפתו של גלעד שליט לרצועת עזה עצרה ישראל למעלה מ-50 חברי פרלמנט ובכירים פוליטיים של הארגון ברצועת עזה ובגדה המערבית. בין "הכוכבים" של הארגון שנעצרו: מחמוד אבו טיר המוכר בזכות זקנו הג'ינג'י ועזיז אל-דוויכ, מי שנחשב ליו"ר הפרלמנט של החמאס ושמשפטו בישראל עדיין מתנהל.

הווידאופדיה: גלעד שליט