מעריכים סיכונים: בעוד חלק מהשרים משמיעים ביקורת על הדיון הציבורי שמתקיים בנושא תקיפה ישראלית באירן, ממשיך ראש הממשלה בנימין נתניהו להדגיש את הסכנות הטמונות בפצצה גרעינית בידיים אירניות ואת החשיבות במניעת אפשרות כזו - גם במחיר של פגיעה בעורף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כל האיומים על העורף מתגמדים מול איום אחר", אמר הבוקר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "אסור שלאירן יהיה נשק גרעיני". בהמשך דבריו, סיפר נתניהו על השיחות שקיים בסוף השבוע עם מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, שאמור להגיע לביקור בטהרן. "לפי הידיעות שהגיעו אליי, מזכ"ל האו"ם מתכוון לנסוע לוועידה של המדינות הבלתי מזדהות שמתקיימת בטהרן", אמר. "אמרתי לו שעם כל הכוונות הטובות שלו, אסור לתת לגיטימציה למשטר שמפיץ אנטישמיות זוועתית שלא ראינו כמוה עשרות שנים, בעצם מאז מלחמת העולם השנייה".

"זה משטר שמצהיר על כוונתו להשמיד את מדינת ישראל ומפר את כל החלטות האו"ם, לא רק כלפי תכנית הגרעין שלו, אלא בכלל לגבי האמנה נגד רצח עם", הוסיף נתניהו. "אמרתי למזכ"ל האו"ם שמקומו לא בטהרן. הוא לא נתן לי להבין שישנה את תכניתו, אבל אנחנו נמשיך להבהיר את האבסורד שנותנים לגיטימציה מטעם האו"ם למדינה שבעצם מפרה את כל כללי האו"ם ומכוונת להשמיד מדינה חברה באו"ם. אני חושב שהמאמץ הזה הוא ראוי וחשוב בצד שאר המאמצים שאנחנו עושים בתחום הזה".

שטייניץ: הדיון התקשורתי על איראן "שערורייתי"

מוקדם יותר תקף שר האוצר יובל שטייניץ את השיח הציבורי שמתקיים בנושא תקיפה ישראלית של מתקני הגרעין באירן וכינה אותו "שערורייתי". לדבריו, זה יכול לגרום נזק לביטחון המדינה. "אני לא זוכר דיון ציבורי מהסוג הזה עם פרטים והדלפות בתולדות מדינת ישראל", אמר השר.

שר המדע דניאל הרשקוביץ תמך בדבריו של שטייניץ ואמר הבוקר: "הנושא של אירן לא צריך להיות פומבי. הדברים האלה מקומם לא בתקשורת, אלא בפורומים אחרים. לא זו הדרך לדון בדברים". במהלך ישיבת הממשלה הביע השר את ספקנותו לגבי היעילות של הסנקציות שהוטלו על אירן, וטען כי "הן פוגעות רק בעם ולא בשלטון, שממשיך בשלו".

על רקע האיום: נפרד מהשר להגנת העורף

במסגרת הישיבה, הודה נתניהו לשר להגנת העורף מתן וילנאי, שמסיים את תפקידו ועובר לשמש שגריר ישראל בסין. "אני רוצה להודות לך מתן על תרומה של שנות חייך הבוגרות למדינת ישראל וביטחון ישראל, מתפקיד טוראי ועד דרגת אלוף ואחר כך במסגרת הממשלה ותפקידך הנוכחי", אמר נתניהו והוסיף ביקורת על תפקוד הממשלות הקודמות בסוגיית האיום על העורף. "מי כמוך יודע שבמשך עשרות שנים ממשלות ישראל לא השקיעו מספיק להגנת העורף. עידן הטילים התחיל ב-1991 במלחמת המפרץ, יש אומרים שהתחיל אפילו קודם לכן".

"אני חושב שיש שינוי גדול מאוד בתקופת הממשלה שלנו", הדגיש ראש הממשלה. "הקמנו משרד נבדל לטפל בנושא הזה. שנית, אתה ואני והשרים הנוגעים בדבר מקיימים ישיבות דו שבועיות יחד עם היועץ לביטחון לאומי ועוקבים צעד אחר צעד אחרי צעדי השדרוג ההכרחיים להגנת העורף. אנו משקיעים מיליארדים בהגנת העורף, בכיפות ברזל, במערכת החץ ובמערכות אחרות שמפותחות".

נתניהו הוסיף כי לצד ההשקעה הכספית הגדולה במבנים, במתקנים ובמוסדות, נערכים תרגילי מוכנות לתרחישים שונים בהגנת העורף.

ביקורת על הרחבת הסמכויות של ראש הממשלה

במסגרת ישיבת הממשלה שמתקיימת היום, השרים אישרו את הרחבת סמכויותיו של ראש הממשלה, כחלק משינויים בתקנון הממשלה שהובא להצבעה. השינויים יקנו לראש הממשלה משילות גבוהה יותר בעבודת השרים, ותאפשר לו לקבוע את סדר היום בישיבות הממשלה ולהוריד מהפרק נושאים אחרים לפי בחירתו.

יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ גינתה את המהלך, שצפוי לדבריה לשבש את קבלת ההחלטות בממשלה. "החלטות הרות גורל בנושאים מדיניים, ביטחוניים וכלכליים-חברתיים עלולות להתקבל ללא דיון משמעותי בממשלה כמתחייב. נתניהו שוכח שבמדינת ישראל סוגיות מסוג זה אינן מוכרעות על ידי אדם אחד בלבד ואף לא על ידי שניים. מדובר בצעדים ריכוזיים שמסכנים את אופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל".

יו"ר האופוזיציה שאול מופז ציין בתגובה לצעד של נתניהו: "החלשת דעת הנגד בשאלות הרות גורל מגדילות את החשש שבחוסר שיקול דעת בקבלת אותן החלטות. מדובר במסלול עוקף התנגדות של כל אלה שדעתם שונה מדעתו של ראש הממשלה - במקרה הזה - דעת הצמרת הביטחונית בהווה ובעבר".