לא רואים אותי (צילום: דובר צה"ל)
לא רואים אותי | צילום: דובר צה"ל

בין הרים ובין סלעים טסה הרכבת - וגם מסתתר לו אולי חייל. בצה"ל כבר הבינו, בעיקר מאז מלחמת לבנון השנייה, את החשיבות של הסוואת חיילים בתוך שטחי האויב ומסמיכים את לוחמי החי"ר כיצד להיטמע מבלי להיחשף בכל מצב: בין אם מדובר בסבך קוצים, בשטח מדברי או אפילו בשלג.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"האתגר הוא גדול", מדגיש סגן גיל גובר, קצין במגמת הסוואה בבא"פ אליקים, "הרבה פעמים מדובר בלוחמים שצריכים לשכב במארב זמן רב ואסור שיגלו אותם, לכן הם מבינים את החשיבות של הנושא הזה".

המטרה: לא להיחשף
המטרה: לא להיחשף | צילום:

השלב הראשון של ההסוואה כרוך לרוב בשימוש באיפור ובכל אמצעי טבעי שנמצא במקום - אך זהו רק הבסיס. "המטרה היא לשנות את הפנים ואת צורת הגוף בהתאם לתוואי השטח. זה יכול להיות בצורת שיח או למשל עץ אלון", מסביר הקצין.

לא לעורר חשד

הסוואה גם במדבר (צילום: דובר צה"ל)
הסוואה גם במדבר | צילום: דובר צה"ל

לשם הסוואה מתקדמת יש צורך בהקמת עמדה חיצונית מיוחדת, שמביאים החיילים איתם. "כמובן שאסור לעורר חשד ולהתאים את העמדה לאקלים מצד אחד, ומצד שני אי אפשר שזה יהיה מסורבל כיוון שהלוחמים סוחבים את זה על הגב", מציין סגן גובר.

מצליחים לזהות? (צילום: דובר צה"ל)
מצליחים לזהות? | צילום: דובר צה"ל

בשנים האחרונות, הוא מספר, גם רותמים בצה"ל לעניין פיתוחים טכנולגיים מתקדמים, בדגש על אמצעים תרמיים: "אנחנו מנסים לנטרל אמצעי תצפית בהם משתמש האויב על מנות לזהות תנועה באמצעות מעקב אחרי פליטת חום גוף".