התייחסות ראשונה של שר בכיר לתהפוכות במשטרים הערבים ולהסלמה במזרח התיכון: שר הביטחון אהוד ברק התייחס הבוקר לשינויים הדרמטיים בעולם הערבי, שהביאו לסילוקו של חוסני מובארק מהשלטון במצרים ולמאבק המתמשך בשליט לוב מועמר קדאפי. לדברי ברק נראה שמדובר בהזדמנות לשיפור המצב הביטחוני במזרח התיכון, אך עם זאת הוא מדגיש: עוד מוקדם לפרק את צה"ל.

"מדובר בזעזוע היסטורי בקנה מידה של פעם בדור עם משמעויות של סיכונים משמעותיים ואולי גם הזדמנויות", אמר בריאיון הבוקר לירון דקל בתכניתו 'הכל דיבורים'. "אנחנו באזור מאוד לא יציב שעובר תהפוכות. המזרח התיכון הוא שכונה קשה, ואין פה מקום לחלשים".

בניגוד למשטרים במדינות הערביות שסובלים מאפקט הדומינו, ברק מאמין שישראל היא אי של יציבות. "אולי לא ידוע מי יהיה פה ראש הממשלה בעוד שנה, אבל אתה יודע איך הוא ייבחר. ישראל היא המדינה החזקה ביותר במזרח התיכון".

"תהליך חיובי - אך עוד מוקדם לפרק את צה"ל"

בנושא עתידה של מצרים אחרי עידן מובארק, ברק ציין כי הוא אופטימי, אך אינו יכול לחזות את שיקרה. "אני מקווה ומאמין שהם ינווטו את זה נכון, ושיישמרו מנפילה של מצרים כפרי בשל לאיסלם הקיצוני", אמר והוסיף "הצבא המצרי הוא צבא שמחובר לעם. החוזק של הצבא יחד עם התלות הכלכלית בו נותנים סיכוי שמצרים תהיה מאוזנת".

"הדומינו בעולם הערבי הוא חיובי מבחינת ההשלכות שלו בתחום הכלכלי, זכויות נשים, זכויות חברתיות", ציין ברק. "המבחן העיקרי הוא אם המצרים ישכילו למנוע את המשטרים שנולדים עכשיו מלהפוך למשטרים עם עליונות דתית".

למרות האופטימיות מצדו של שר הביטחון, הוא מסייג אותה ומבהיר כי עוד מוקדם לחגוג. "ייקח עוד הרבה זמן וצריך להיות מפוכחים", אמר. "אנחנו לא מפרקים את צה"ל ועוקבים אחרי מה שצריך לעקוב. עם זאת, אני לא רואה את תנועת חומייני משתלטת על מצרים".

"הבעיה האמיתית שלנו היא שהשלום הוא יותר עיסוקו של המשטר", ציין ברק. "אם נשמר קיום של תהליך ותקווה ואופק מדיני עם הפלסטינים, יש סיכוי שהנושא לא יהפוך למאבקים בקרב המפלגות המצריות לפני הבחירות".

"סוריה תמצא נכונות למשא ומתן"

השר ברק התייחס גם לסוריה ואמר, כי יש נכונות מצד אסד לתהליך השלום. "בראיון בתכניתו של ירון דקל "הכל דיבורים" בקול ישראל אמר שר הביטחון, כי אם יתברר שאסד שוקל משא ומתן אמיתי - הוא ימצא את ישראל מוכנה לכך.

הוא רמז גם כי אם הספינות האירניות שעברו בתעלת סואץ ועוגנות כעת בסוריה היו נושאות נשק - הטיפול בהן היה אחר לגמרי.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק