כשפרסומים זרים מדווחים על כוח צה"ל שפעם רחוק מגבולות המדינה, כנראה שמתכוונים לתמונות בתיעוד שלפניכם, המדמות נסיעה לילית שקטה בשטח אויב. המטרה: לבצע את המשימה מבלי להיחשף. באימון של יחידת מגלן שהתקיים במדבר יהודה תרגלו החיילים ניווט, נהיגת שטח בכלי הרכב המיוחדים שלהם וגם: מה קורה כשהכל משתבש - והם נחשפים?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין לנו את הפריווילגיה למרווח טעות שיש במקומות אחרים בצבא", אמר סרן ע', מפקד פלגת לוחמים ביחידת מגלן. "כל טעות שנעשה תביא אותנו לידי מצב שלא בטוח שנוכל לצאת ממנו כל כך בקלות. נדרשת היכולת לנתח את השטח ולהבין איפה יכולים לראות אותי".

הלוחמים באימון
הלוחמים באימון | צילום:

אחד הלוחמים: "זוכר עשרות קילומטרים בראש"

לכל מבצע כזה נדרשת הכנה ארוכה, למידה ואיסוף מודיעין. לכל לוחם גם תפקיד נוסף - נווט. "אני לומד את הציר ואת הדרך אל היעד מבחינה טופוגרפית", ציין סמל א', אחד הלוחמים ביחידה. "נדרש הרבה זיכרון. אני זוכר עשרות קילומטרים בראש".

הלאנד-רוברים עברו שדרוג והתאמה: המנועים הושקטו והרכב הופשט מכל מה שאינו הכרחי והנהג נדרש לנהיגת שטח - בחושך מוחלט. "זה רכב שהעבירוּת שלו היא ברמה מאוד גבוהה והוא מתאים לסוגי השטח שאנחנו נוסעים בהם", סיפר סמל י'. "הדבר הכי קשה בנהיגה היא העייפות, הצירים הקשים שאנחנו עושים והמרחקים הארוכים שאנחנו עוברים".

היכולת לפעול לבד ורחוק מאפשרת יחד עם אמצעי לחימה מיוחדים, כגון טילים מסוימים, לפגוע במה שאחר כך תקרא לו העיתונות הזרה "שיירת נשק" במדבר אפלולי או "מחסן נשק" אי שם במזרח התיכון. בצה"ל מפתחים את יכולת הלחימה בעומק ולשם כך הוקם פיקוד ייעודי, אבל גם מנהלים מלחמה חשאית: יחידות מיוחדות פועלות למניעת התחמשות של ארגונים ומדינות בנשק מתקדם. יחידת מגלן היא אחת מהן.