מחר תצוין שנה למשט הגדול לעזה, שזכור בעיקר בשל ההסתבכות בלב ים על סיפון "המרמרה" הטורקית – שם נהרגו מאש צה"ל תשעה פעילים פרו פלסטינים. ב-12 החודשים שחלפו מאז חוללו השלכות האירוע לא מעט תמורות, ובראשן הקמת ועדת טירקל לבדיקת האירועים, ייסוד ועדת בדיקה של האו"ם' גינויים כלפי ישראל ולחץ גובר שהביא להקלות מרחיקות לכת בתנאי המצור על הרצועה.

השינויים שפקדו בחודשים האחרונים את המזרח התיכון השפיעו גם הם על המצב, ובמיוחד החלטת הממשל החדש במצרים לפתוח באופן קבוע את מעבר רפיח לתנועה מעזה לסיני ובכיוון השני.

שנה אחרי אירועי הדמים בלב ים, מסכמים האישים שמאחורי המשט את המהלך בטפיחה על השכם – ואינם מתכוונים לעצור. בסוף החודש הבא הם מתכוונים לצאת להפלגה נוספת לעבר חופי הרצועה, הפעם בסדר גודל מאסיבי בהרבה ולפי תכנית דקדקנית – שעלולה להסב למערכת הביטחון בישראל לא מעט כאב ראש.

המשט החדש יצא לדרך בטקס חגיגי

יריית הפתיחה למשט החדש הייתה הבוקר, בעצרת רבת משתתפים שנערכה בכיכר טקסים שבאיסטנבול. הנוכחים במקום התייחדו עם זכרם של תשעת הפעילים שנהרגו מאש לוחמי השייטת על הסיפון, ואז הצהירו בריש גלי על תכניותיהם להפלגה הבאה לעבר עזה.

אחד הפעילים הבולטים במשט הקודם שצפוי לגלם תפקיד מרכזי גם בזה שמתוכנן לחודש הבא הוא דרור פיילר, ישראלי לשעבר ופעיל פרו-פלסטיני בולט המתגורר בשוודיה. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט מאיסטנבול הוא הבטיח שהשנה ייראו הדברים באופן שונה לגמרי מכפי שהיה אשתקד.

"בסוף יוני אנחנו נצא מכל מיני נמלים בים התיכון, כנראה שמספרד, מצרפת, מאיטליה מטורקיה ומיוון. הפעם נגיע עם ספינות משא. הספינה השוודית-יוונית-נורווגית, למשל, תביא לעזה בין 600-700 טונות מלט, חלקי חילוף למשאבות המים ולמערכת הביוב ו-600 כדורי רגל לילדים ולנוער בעזה", סיפר פיילר.

הפעיל הישראלי לשעבר סיפר כי השנה, לאחר מאמץ ממושך, הצליח לגייס להפלגה לרצועה נציגות מכובדת של גורמים רשמיים רבים בשוודיה, שם, כאמור, הוא מתגורר. הוא אף הדגיש כי בפגישה ברמאללה עם ראשי הרשות הפלסטינית, קיבל את ברכתם ליוזמה ואף הובטח לו כי נציגים מטעמם ישתתפו בה.

"בפרויקט השנה משתתפים פעילים מ-22 ארגונים מארצות שונות. הפעם יגיעו פעילים בארגון האחיות השוודי, הארגון המקצועי של האחיות בבתי החולים וגם המיילדות", פירט פיילר. "פרט להם, יצטרפו אנשים מכל שכבות החברה: אקטיבסטים וחברי פרלמנט, וגם משוררים ואנשי רוח שונים".

"כואב את כאבם של תושבי עוטף עזה"

דרור פיילר, ארכיון (צילום: חדשות 2)
דרור פיילר. בראש החנית, גם הפעם | צילום: חדשות 2

פיילר סבור כי למרות ההקלות בתנאי הסגר שהחילה ישראל וחרף פתיחת התנועה ממצרים לעזה, רחוק מאבקו שלו ושל אנשיו מנקודת הסיום. "העובדה שמצרים מפעילה את מעבר רפיח מהווה רק הקלה", הוא הסביר. "המצב הפוליטי שם רעוע ולא ניתן לדעת מה יהיה בהמשך. מה שבטוח הוא שחייבים להמשיך להיאבק על זכותם הטבעית של תושבי עזה למגע ישיר עם העולם".

אחרי שנה, למרות המחיר הכבד ששילמו אנשיו בעימות האלים עם לוחמי השייטת, סבור פיילר כי ההפלגה על ה"מרמרה" הייתה הצלחה שאותותיה ניכרים גם כעת. "בזמן שעבר, הקהילה הבינלאומית כולה הבינה שהמצור צריך להיגמר. הבעיה היא שהם לא עושים שום דבר עם זה. לכן, ברגע שהפוליטיקאים והקהילה הבינלאומית לא ממלאים בפועל אחר החלטותיהם, התפקיד שלנו – בתור אזרחי העולם – הוא לעשות זאת בעצמנו".

בפעילים שנהרגו על סיפון הספינה הטורקית רואה פיילר גיבורים שהם דוגמה ומופת למה שהוא מבקש לקדם. "התשעה שנורו הקריבו את חייהם למען ערכי החירות האוניברסאליים, גם שלי וגם של כולם. הם עשו את מה שאחרים עשו לאורך כל ההיסטוריה האנושית - סיכנו את חייהם למען דבר גדול".

פיילר אמנם מבין את סבלם של תושבי עוטף עזה, אך סבור כי הסגר על הרצועה מסב נזק גם להם וגם למדינת ישראל כולה. "המצור לא הוטל כדי להפסיק את הירי אלא כדי לשבור את שלטון חמאס. אם הוא יוסר, זה יצמצם את היכולת של הגורמים הקיצוניים שם לגייס תומכים".

"אני עוזר לישראל"

מעיפים עפיפונים לרגל המשט, היום בטורקיה (צילום: חדשות 2)
מעיפים עפיפונים לרגל המשט, היום בטורקיה | צילום: חדשות 2

למרות דעת הקהל השלילית ברובה כלפיו בישראל, סבור פיילר כי בדרכו שלו – הוא מסייע למדינה. "כשעמדתי היום באיסטנבול הייתי לצד פעילים מכל העולם. אמרתי בקול כי אנו עומדים יחדיו, יהודים, מוסלמים נוצרים, אתאיסטים סוציאליסטים וליברלים מ-100 מדינות שונות, כולם יחד. אני חושב שאני עוזר לישראל".

פיילר הפתיע ואמר כי "גם נשיא ה-IHH הטורקי חולק את אותה הדעה. כולם חושבים שהמאבק מכוון נגד מדיניות ממשלת ישראל ולא נגד העם שגר בה. ב-IHH אמרו כמה פעמים שאם ילדי ישראל היו נאלצים להתמודד עם אותו המצב שבו חיים צעירי עזה, הם היו מתגייסים לסייע גם להם".

בצה"ל מתכוננים לעצור את פיילר וחבריו

במקביל להכנות הנמרצות של הפעילים לקראת ההפלגה הנוספת לעזה, הפיקו בצה"ל את הלקחים הנדרשים מהמשט הקודם וערכו אימונים מיוחדים לתרגול השתלטות נוספת – במבצע שזכה לשם "נאות דשא".

לקחי ההשתלטות הקודמת על המרמרה מצריכים הערכות יחידות ושיתוף פעולה בין חיל האוויר לקומנדו, זאת כדי לצמצם את הסיכוי להיפגעות אזרחים ולתרגל פגיעות צפויות. "זה מצב מאוד מורכב", הסביר לחדשות 2 סגן ר', טייס מסוק בטייסת "החרב המתהפכת". "התרגיל הזה דורש תשומת לב של הצוות והגורמים השונים כדי לתת התראות שונות בזמן אמת", הוא הוסיף.

בין היתר, מתרגלים בצבא השתלטות באמצעות שיטות חדשות של נשק אל-הרג וכלבים. המהלך כולל שיתוף פעולה נרחב גם בין ארגונים כמו המשטרה והשב"ס לגופי המודיעין השונים.

אבל דווקא מי שהפכה בעיני רבים לסמל של אותו האירוע ועוררה את זעמם של לא מעט ישראלים - לא תשתתף בהפלגה הבאה לעבר חופי הרצועה.

ה"כוכבת" של המשט הקודם תישאר ביבשה

מועמדותה אושרה. זועבי (צילום: AP)
חנין זועבי. נשארת על הקרקע | צילום: AP

מי שזכתה בשנה שעברה לתשומת לב רבה בעקבות השתתפותה במשט היא ח"כ חנין זועבי מבל"ד. השנה היא לא תהיה על סיפון האניות, פשוט מכיוון שלא הוזמנה על ידי המארגנים.

בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט היא הבהירה בתקיפות שאינה מאוכזבת מכך ששמה נפקד מרשימת המוזמנים לאירוע ואמרה: "אני בוטחת במארגנים. מיליונים של אנשים רוצים להשתתף בזה ואני בטוחה שהם יארגנו את זה בצורה הכי טובה שניתן. התמיכה שלי במשט לא קשורה בכלל בהשתתפות שלי".

ח"כ זועבי אף הבטיחה לתמוך מהיבשה במשט. "היה לי הכבוד להשתתף בהפלגה הקודמת. היום ההתנגדות למצור רק הולכת וגדלה, וזה צריך להיות מסר לישראל שמדובר באנשים שלא שייכים לקבוצה מסוימת. המארגנים צריכים להרחיב את מעגל המשתתפים למקסימום האפשרי", היא אמרה – והדגישה: "אני אתמוך בהם בכל דרך שאוכל ובכלל, בכל פעילות פוליטית למען שבירת המצור על עזה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק