היערכות בצה"ל לקראת יום העצמאות והאירווי (צילום: AP, חדשות)
כיפת ברזל יירטה 90% מהרקטות | צילום: AP, חדשות

על רקע הדיווחים לפיהם הצדדים בקהיר מתקרבים להסכם, בישראל לא לוקחים סיכונים: בכיר בחיל האוויר אמר היום (ד') כי תשע סוללות כיפת ברזל פרושות ברחבי הארץ במוכנות מלאה לקראת האפשרות של חידוש ירי הרקטות מרצועת עזה עם סיום הפסקת האש בחצות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במערך ההגנה האווירית מנתחים בימים אלה את תוצאות היירוטים האחרונים בניסיון לשפר את יכולות היירוט בימים הקרובים אם יהיה בכך צורך. על פי הבכיר, במהלך מבצע "צוק איתן" נורו לעבר ישראל יותר מ-3,500 רקטות, מתוכן כ-250 רקטות ארוכות טווח שהגיעו לאזור גוש דן, ירושלים וחיפה. מערכת כיפת ברזל יירטה בהצלחה יותר מ-600 רקטות שנורו לעבר מרכזי אוכלוסייה ומתקנים אסטרטגיים.

הטפטוף נמשך (ארכיון) (צילום: AP)
250 רקטות לטווח רחוק | צילום: AP

מניתוח התוצאות עולה כי המערכת יירטה בהצלחה יותר מ-90% מהרקטות שנורו למקומות מאוכלסים. "יירוטים לא מוצלחים במהלך המבצע היו כתוצאה מכשלים טכניים נקודתיים או תפעול לא נכון של המערכת", אמר הבכיר. "הנושא הזה נלמד ומתוחקר על מנת שנשפר את העניין".

במהלך המבצע רשמה מערכת כיפת ברזל את היירוט המוצלח האלף שלה מאז הוקם המערך. כמו כן, שני מזל"טים של חמאס יורטו על ידי סוללת פטריוט לראשונה בעולם. "בשנה וחצי האחרונות הקים חמאס טייסת מזל"טים המונה עשרות כלי טיס בודדים", אמר הבכיר. לדבריו, הידע להפעלה הגיע מאירן, והייצור היה מקומי וכלל רכש של מספר רכיבים בחו"ל.

מערכת כיפת ברזל בפעולה (צילום: אדי ישראל, פלאש 90, חדשות)
יותר מ-90% הצלחה | צילום: אדי ישראל, פלאש 90, חדשות

"לא הופתענו מהירי של חמאס, כולל השימוש ברקטות ארוכות טווח ובמזל"טים", אמר הבכיר. "היירוטים בוצעו ממרכזי ניהול היירוטים של מערך ההגנה האווירית באופן ידני, כדי להבטיח 'אפס טעויות'. בין היירוטים הצלחנו ליירט גם עשר פצצות מרגמה שנורו לישראל, וזה בהחלט הישג בגלל הטווחים הקצרים והמסלול הבליסטי של המרגמה".