תת אלוף עימאד פארס יועמד לדין משמעתי ולא לדין פלילי - כך החליט היום הפרקליט הצבאי הראשי אביחי מנדלבליט. שנה וחצי לאחר שהודה ששיקר למפקדיו ופרש מצה"ל, תא"ל פארס יואשם בבית דין משמעתי באי מילוי הנחיות הצבא ועבירה במסמכים צבאיים.

מדובר בעבירות קלות בהרבה מאלה שיוחסו לו תחילה, אולם סגן הפצ"ר המליץ לרמטכ"ל כי חריגה חמורה זו תטופל במישור הפיקודי, באמצעות נקיטת "צעד פיקודי משמעותי והולם" נגד תא"ל פארס.

"מעבר להליך המשמעתי", כך בהודעת הפרקליטות הצבאית, "עלה מחומר החקירה, בהתאם לחוות הדעת, כי תא"ל פארס כשל לכאורה באמירת שקר למפקדיו, בכך שמסר להם מידע מטעה לגבי נסיבות האירוע".

עוד נאמר בחוות הדעת המשפטית כי "אין צורך להכביר מילים בעניין ערך האמינות וחשיבות אמירת האמת בצה"ל... כוחו של צה"ל נשען על עמוד שידרה של מפקדים ישרים ואמינים, אשר דבריהם אמת וכל האמת, ואשר דיווחיהם חקוקים בסלע". סגן הפצ"ר המליץ לרמטכ"ל כי חריגה חמורה זו תטופל במישור הפיקודי, באמצעות נקיטת צעד פיקודי משמעותי והולם נגד תא"ל פארס.

החשד: עדות שקר

פארס, מפקד עוצבת הגליל לשעבר, הודיע בחודש אוגוסט 2009 על התפטרותו מהצבא בעקבות דיווח שקרי שמסר על תאונה בה היה מעורב, זאת יממה אחת בלבד לאחר סיום תפקידו כמפקד אוגדה. תא"ל פארס דיווח על תאונת דרכים בה היה מעורב רכבו הצבאי, וטען כי אשתו נהגה ברכב ואילו הוא ישב לצידה. על פי חוקי צה"ל, מותר לבת הזוג לנהוג ברכב רק כשהקצין יושב לידה.

כעבור כמה שעות שינה פארס את גרסתו, והודה כי לא היה עם אשתו ברכב בשעת התאונה. בעקבות שינוי הגרסה, החליט הפרקליט הצבאי הראשי לפתוח בחקירת מצ"ח כנגד הקצין בחשד לעדות שקר. בין היתר הוחלט לעכב את מינויו של תא"ל פארס למפקד קורס מג"דים, כפי שתוכנן מראש.

לאחר הודעת הפצ"ר על פתיחת החקירה נגדו, הודיע תא"ל פארס לרמטכ"ל גבי אשכנזי על התפטרותו המיידית מצה"ל. לרמטכ"ל לא נותרה ברירה - והוא קיבל את ההתפטרות. "אני מבקש לנהוג כקצין וכמפקד ולפעול כפי שחינכתי ותבעתי מפקודיי בעבר ובמשך כל שירותי הצבאי", אמר בשיחתו עם הרמטכ"ל.

היסטוריה בעייתית של קצין בכיר

עימאד פארס. ארכיון (צילום: חדשות 2)
עימאד פארס. הערה פיקודית | צילום: חדשות 2

זוהי לא הפעם הראשונה בה היה מעורב פארס בתקריות שלא הולמות קצין במעמדו. לפני כחמש שנים הורשע פארס בבית הדין הצבאי בתל-אביב בהתנהגות שאינה הולמת קצין, אולם זוכה משלושה מבין שבעת סעיפי אישום שהוגשו נגדו, בהם עבירות של תקיפת שוטרים בתפקיד, תקיפת שוטר צבאי בתפקיד, תקיפת חייל.

לפני שבע שנים, באירוע של יוצאי פלוגת הסיור הדרוזית, דרשו שוטרים מפארס, אז מפקד חטיבת גבעתי, להזיז את הג'יפ ששכר עבורו צה''ל מהמדרכה שעליה חנה. כעבור זמן קצר התפתחו חילופי דברים בין פארס לשוטרים, שניסו לעצור אותו.

מכיוון שפארס התנגד למעצר, לשוטרים לא נותרה ברירה אלא לכפות אותו באזיקים. בהמשך התברר שפארס תקף גם שוטר מתנדב במשטרה צבאית, שלא היה באותה עת בתפקיד. בסופו של דבר לא הועמד פארס לדין במקרה זה.

כתבות נוספות בנושא:

הרמטכ"ל: "פארס - תזכורת לרף הגבוה הנדרש מאיתנו"

השיחה הדרמטית שהובילה את תא"ל פארס להתפטר

אשכנזי: "עימאד פארס עשה כשל חמור"

תא"ל פארס שיקר - והתפטר מצה"ל