"אין מדיניות". גבעת הקפיטול (צילום: החדשות 2 -ארכיון)
וושינגטון מאזינה לנו | צילום: החדשות 2 -ארכיון

כששמאי ק. ליבוביץ', מתורגמן שעבד בשירות ה-FBI, נשלח ל-20 חודשי מאסר בשנה שעבר על הדלפת מידע סודי לבלוגר, התובעים חשפו מעט מאוד פרטים על המקרה. אפילו השופט במשפט אמר שמשום שליבוביץ' הודה באשמה, הוא לא נחשף למסמכים הרגישים.

עם זאת, בראיון שערך ה"ניו-יורק טיימס" עם הבלוגר ריצ'רד סילברסטיין, מספר סילברסטיין כי המסמכים הכילו מידע הכולל תמלולי האזנות סתר לשגרירות ישראל בוושינגטון. באחד התמלולים, סיפר סילברסטיין, אמר עובד בשגרירות כי הוא חושד שמאזינים לשיחה.

על פי עיתון ה"ניו יורק טיימס", ליבוביץ', שעבד כמתורגמן עברי של הבולשת הדליף את המסמכים בסוף שנת 2009, משום שהיה שם מידע אודות תקיפה מתוכננת של ישראל באירן. ליבוביץ' תפס את המהלך הצבאי כבעל השלכות הרות אסון.

סילברסטיין: "ליבוביץ' הוא פטריוט"

למרות שידוע כי ארצות הברית מנטרת באופן קבוע שגרירויות זרות בארצה, איסוף מידע מודיעיני נגד בעלות ברית הוא תמיד מעורר מחלוקת, במיוחד כשמדובר בידידה קרובה כמו ישראל. איסוף המידע נעשה בעיקר כדי למנוע פעולות ריגול, אך כל מידע שמיורט, מועבר לסוכנות הביון האמריקנית CIA.

סילברסטיין בן ה-59 כותב בלוג בשם "תיקון עולם", המתמקד בישראל ויחסי ישראל-אמריקה. הוא טוען כי נאות להתראיין ל"טיימס" משום שהוא מאמין שמעשיו של ליבוביץ' נעשו מ"מניעים אצילים", לדבריו. סילברסטיין ציין כי לדעתו ליבוביץ' הוא פטריוט, שחשב שתקיפה ישראלית באירן תפגע גם בארצות הברית וגם בישראל.

השנים הכירו בעקבות פעילותם ברשת. גם ליבוביץ' כתב בלוג, בשם "המרדף אחרי הצדק", בו הוא הביע דעות ליברליות וטען כי ישראל פועלת באופן נרחב ומוגזם בניסיון להשפיע על דעת הקהל האמריקני. עם זאת, ברגע שנעצר ליבוביץ', שרף סילברסטיין את המסמכים שהעביר לו ואף הוריד את הרשומות באתרו המתייחסות לחומר החסוי.

"אנחנו מרגלים אחרי ישראל עוד מלפני 1948"

כשנאות להתראיין, הצליח סילברסטיין לשחזר שלוש רשומות מהבלוג שלו. ברשומות אין התייחסות ספציפית להאזנות סתר והמידע בהן מיוחס ל"מקור חסוי". ברשומות מתוארים תדרוכים שהעבירה השגרירות בישראל לאובמה על תקיפות בעזה וכן אסטרטגיות שונות להשפעה על דעת הקהל בארצות הברית לטובת ישראל. מידע רגיש יותר לא פורט, אך הרעש שעוררה עצם פרסום האזנות הסתר לשגרירויות הייתה מידע רגיש בפני עצמה.

למרות שנחשב כמסווג, מעקב מודיעיני אחרי ישראל נתפס כמובן מאליו בחוגי המודיעין בארצות הברית. מת'יו אייד, סופר העוסק בתחום הביון, סיפר כי "ארצות הברית החלה לרגל אחרי ישראל עוד לפני שהוכרזה עצמאותה ב-1948 וישראל תמיד ריגלה אחרי ארצות הברית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק