נזקים נרחבים בעוטף עזה (צילום: חדשות 0404)
צילום: חדשות 0404

המשך הירי משטח רצועת עזה לעבר ישראל בכלל וליישובי העוטף בפרט עשה את שלו. בהיעדר הפסקת אש שנראית באופק, קראו הערב (שבת) בקיבוץ נחל עוז לתושבים - שבינתיים כבר עזבו את ביתם - שלא לחזור. האחרונים, כך נראה, מתכוונים לשתף פעולה עם המסר ואינם מתכוונים לשוב בקרוב לביתם: "אין לנו כרגע שום סיבה לשוב לאותה מציאות שממנה יצאנו".

רוצים לקבל עדוכנים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ינינה ברנע, דוברת קיבוץ נחל עוז, סיפרה בשיחה עם חדשות 2 Online על התחושות. "יש קבוצה של בערך 100 תושבים שנמצאים מחוץ לקיבוץ". לדבריה, בהיעדר רשות שמכירה ב"מציאות המיוחדת" של היישובים סמוכי הגדר - אין בכוונתם לשוב לביתם.

"אנחנו לא יכולים ולא רוצים לקיים שגרה במציאות הזו. אנחנו רוצים שבראש ובראשונה ייפסק הירי. אחר כך יש דברים נוספים שצריך לעשות. אנחנו רוצים לחזור לשקט וליכולת לקיים שגרה".

רותי וגנר, גם היא תושבת המקום, הדגישה כי "המשפחות מאוד רוצות לחזור הביתה. אחרי שבסוף השבוע המלצנו לחזור, נשמעו הרבה קולות של תושבים שאמרו שקשה להם לשוב בידיעה שהבתים לא ממוגנים". היא הוסיפה כי בעוד שבקיבוץ מתלבטים לגבי ההנחיות - ביום שישי התחיל הירי. "לפחות 10 פעמים נשמעה אזעקת צבע אדום", היא אומרת. "חשבנו לעצמנו: 'כמה טיפשי שאמרנו להם לבוא, ואולי תכף מתחילה המערכה השנייה'".

היום, כך לדברי וגנר, התכנס שוב צוות החירום של הקיבוץ ובתום התייעצויות הופצה המלצה לתושבים שלפיה "היות שאין אף גוף במדינה שיכול להבטיח לנו שקט - אנו מציעים שבינתיים לא תחזרו". וגנר מוסיפה: "ההורים באמת חוששים. אנו סומכים על צה"ל ועל המדינה, אבל פחד המנהרות הוא אמיתי".

"כניסה קרקעית עדיין על הפרק; עלולים להיגרר למלחמת התשה"

חבר הקבינט המדיני-ביטחוני, השר גלעד ארדן, אמר בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" כי "לישראל יש נחישות לחסל את המנהרות ולפגוע בתשתיות חמאס. לא אמסור לאויב את הכוונות שלנו אבל גם כניסה קרקעית רחבה עד כדי מיטוט שלטון החמאס עומדת על הפרק".

חבר קבינט נוסף, השר יעקב פרי, אמר בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי "העובדה שכוחות צה"ל יצאו מהרצועה אינה אומרת שהמבצע תם. החמאס מנסה להשיג הישגים משמעותיים, תוך כדי נסיון ללחוץ על מדינת ישראל בעיצומן של השיחות המקרטעות במצרים. אנחנו עשויים להיגרר למלחמת התשה, אך עם זאת החמאס חטף מכות אנושות, וכמות הטילים שלו ירדה בשני שליש".

לדברי פרי, "נוצרה הזדמנות היסטורית להסדר אזורי שיביא את מדינת ישראל בטווח שנים לקץ הסכסוך. צריך לעשות זאת באמצעות התחלה של ועידה אזורית בגיבוי בינלאומי לשיקום עזה. רוב תושבי עזה אינם חמאס, במקום הצפוף ביותר בעולם. זהו אזור קלאסי לשיקום. אסור לתת את הכסף ומלאכת השיקום לחמאס. מועידה כזאת ניתן להמשיך את הציר לוועידה אזורית בינלאומית ולהתנות את השיקום הכלכלי בעזה תמורת פירוז הרצועה".