מכונת בדיקת הכומתה בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
מכונת בדיקת הכומתה בפעולה | צילום: דובר צה"ל

במסדר של חיילים, נוכל להבחין פעמים רבות שצבע הכומתה שלהם לא זהה. גם אם מדובר בכומתה של אותה יחידה. במעבדות הציוד הלוגיסטי של צה"ל בודקים כל משלוח של כומתות ופוסלים חלקים מהן כדי לוודא שהכומתות יהיו אחידות, והחיילים - מדוגמים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הספקים, שמייצרים את הכומתות בסין, שולחים דגמים לאישור למעבדות הצבא - שם מכניסים את הכומתות למכונה מיוחדת שבודקת את הגוון שלהם שמוזן קודם לכן במכונה. על פי מפקדת המעבדה, סטלה מרקוביץ, הכומתות הכי בעייתיות הן של כפיר - הכומתה המנומרת, גבעתי - הכומתה הסגולה ונח"ל - הכומתה הירוקה-בהירה. "הכומתה הכי בעייתית מכולן היא זו של חטיבת כפיר", הסבירה מרקוביץ. "זה צבע על צבע: קודם ירוק זית, אחר כך ירוק כהה ובסך הכל שש פעמים צביעה במקום פעם אחת".

לאחרונה העלו בצבא טענה בפני הספקים כי צבעי הכומתות נחלשים ככל שעובר הזמן. "החיילים גם ככה מגלחים, מכבסים וזורקים אותן, אז העלנו את הדרישה", ציינה מרקוביץ. במשלוח האחרון שנבדק לפני כמה חודשים נפסלו ארבעה צבעים מתוך עשרה שהגיעו. חלק מהספקים נקנסים, ובמקרים אחרים החיילים פשוט ייאלצו להסתפק בכומתות עם גוון מעט שונה.

בשלב זה כל הכומתות מיובאות מסין. אין כל כוונה לייצר אותן בארץ, למרות הרצון לתוצרת כחול-לבן. "בארץ לא נראה לי שאפשר לעמוד במחירים של סין", אומרת מרקוביץ.