גדר ההפרדה בירושלים נבנתה כדי למנוע חדירת מחבלים ושוהים בלתי חוקיים לעיר. אבל גם אותה יש מי שמצא איך להבקיע: בעזרת סולמות וחבלים מצליחים צעירים פלסטינים להבריח פנימה את מי שמוכן לשלם סכום של 50 שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קשה לדמיין את המראה של מזרח ירושלים בלי אותה גדר: 78 קילומטרים, חלקם בטון, אחרים גדר תיל - מקיפים את העיר ואמורים למנוע ממי שאין לו אישור להיכנס לישראל. "אני מצליח להכניס לישראל כמעט 35-40 איש ביום", סיפר אחמד (שם בדוי), העוסק לפרנסתו בהברחת פלסטינים. "בשבתות זה יכול להגיע ל-50 איש".

הוא וחבריו עובדים בעסק מכניס, תרתי משמע, שבו הם מעבירים פלסטינים מדי יום מעל הגדר - אל תוך שטח ישראל. "הם עולים על סולם, משלשלים חבל ויורדים בירושלים", סיפר.

אז איך עובדת השיטה? אחמד מטפס על הגדר באמצעות סולם באחד האזורים שבהם הגדר נושקת לבתים. בצד הפלסטיני איש אינו אמור להפריע לו. בידו האחת הוא מחזיק בחבל שבאמצעותו ישתלשלו המסתננים לישראל. אחרי שיגיע לאזור גבוה הוא יוכל לתצפת על הנעשה מעבר לגדר ולאחר שווידא שכוחות משטרה או צבא לא באזור - הוא ישלשל את החבל למטה, לצד הישראלי. כעת הכל מוכן.

ൺ שקלים" עבור השירות (צילום: חדשות 2)
"50 שקלים" עבור השירות | צילום: חדשות 2

"תפסו את המסתננים יותר מפעם אחת", הוא מספר. "עצרו אותם או שגירשו אותם לקלנדיה". אם כך, מתברר ששמונה מטרים נישאים לגובה של בטון מזוין לא ממש מצליחים לעצור את מי שמתעקשים לעבור. עבור רבים בשטחים, ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות נמצאת מעבר לגדר - והם יתאמצו מאוד כדי למצוא פרנסה או כדי להיפגש עם בני משפחה.

חלקם יעשו הכל: הם יסתכנו, יטפסו על הגדר וינסו לעבור לישראל. וכמה צריך לשלם לאחמד כדי לעבור? "50 שקלים", הוא עונה. אז יש מי שעובר באמצעות סולמות וחבלים, אחרים מתחת לאדמה. עוד הוכחה שבדרך לפרנסה - גם הגדר לא מצליחה לחסום.