ארכיון (צילום: חדשות 2)
אסד יעביר טילים כימיים לחיזבאללה? | צילום: חדשות 2

"תרחיש הסיוט שלפיו כלי נשק כימיים יפלו לידי המורדים בסוריה, או גרוע מכך, לידי ארגונים אסלאמיים וג'יהאדיסטיים עלול להתממש בכל רגע" - כך קובע דוח ראשון שפרסם המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בדוח צויין כי הארגונים האלה השתלטו בעבר על מחנות צבאיים, שדות תעופה ובסיסי טילים וייתכן שכבר יש ברשותם כמה כלי נשק כימיים, כמו גם עריקים מצבא אסד, שעסקו בתחום פיתוח הנשק הכימי.

עוד נטען בדוח כי משטר אסד יכול לספק בתנאים מסויימים כלי נשק כימיים לארגונים פלסטינים שאיתם הוא מקושר ובפרט לחזית העממית לשחרור פלסטין בראשות אחמד ג'יבריל, אחת מקבוצות הטרור הפלסטיניות המסוכנות ביותר.

עשרות אתרים בכל רחבי המדינה (צילום: המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי-הרצליה)
מאגרי הנשק הכימי הפרוסים ברחבי סוריה | צילום: המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי-הרצליה

לסוריה אחד ממאגרי הנשק הכימי הגדולים בעולם

בדוח מוזכרת גם הברית האסטרטגית בין משטר אסד לבין ארגון חיזבאללה בלבנון. בעבר סיפקו הסורים לחיזבאללה טילים ארוכי טווח וכלי נשק כבדים אחרים. לכן, האפשרות שכלי נשק כימיים יועברו לארגון הטרור הלבנוני היא ריאלית ומדאיגה את המדינות השכנות, בעיקר את ישראל.

סוריה היא בעלת אחד ממאגרי הנשק הכימי הגדולים בעולם, מאגר הכולל גז חרדל, סארין וגז העצבים הקטלני VX. מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת, קובע הדוח, סוריה אגרה מלאי בן כאלף טונות של כלי נשק כימיים, המאוחסנים בכ-50 ערים שונות. "לסוריה יש מגוון פלטפורמות לשימוש בנשק הכימי שברשותה, לרבות פצצות אוויריות, פגזי ארטילריה ורקטות, כמו גם טילים בליסטיים", נכתב בדוח.

הדוח מתמקד בפירוט מפת האתרים המשמשים את תעשיית הנשק הכימי של משטר אסד. מתחמי ייצור של סארין ו- VX ממוקמים בחמישה אתרים: אל סאפירה, חאמה, חומס, לטקיה ופלמירה. מתחמי אחסון ממוקמים, לכל הפחות, באל פורקלוס, דומייר, חאן אבו שאמאט ובמרכז ללימודי מדע ומחקר (Centre d'Etudes et de Recherches Scientifiques - CERS).

מכון המחקר הממוקם בדמשק עוסק במחקר, פיתוח, בדיקה, ייצור ואחסון של כלי נשק כימיים וביולוגיים. המכון עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הצבא הסורי והוא מדווח ישירות לנשיא אסד.

בנוסף אליו, ישנם מתחמי נשק כימי רבים ברחבי סוריה: אל סאפירה, הממוקם 20 קילומטרים מדרום-מזרח לעיר חאלב; מתקן המחקר והפיתוח הסודי ביותר בסוריה, ג'מראיה, הממוקם מצפון-מערב לדמשק; מחסן חאן אבו שאמאט, הממוקם 20 קילומטרים ממזרח לדומייר; מחסן פורקלוס, 40 קילומטר מדרום-מזרח לחומס; ומסיאף, הכפוף ל-CERS, 40 קילומטרים צפונית-מזרחית לדמשק.