כל אחד רוצה להיות בצד המנצח ורוב הילדים בכפר קדום השבוע, בחרו לשחק בקבוצה של מיידי האבנים. חמזי התמים נשאר כמעט לבדו בתפקיד החייל הישראלי. זה כפר שליו, רחוק מכבישים ראשיים ורחוק בדרך כלל מהחדשות, כפר שכולו פתח, אחד המקומות האחרונים שבהם לחמאס אין אף דריסת רגל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

3,000 תושבים בכפר ורובם מתפרנסים מגידול זיתים. ראש המועצה הוא בכלל מכונאי רכב שממלא את תפקידו הרשמי בהתנדבות וגם הוא הלך להפגנה ביום שישי. "כל פעם אני חוטף גז אבל לצערי אני לא יכול לזרוק אבנים, אני בנאדם מבוגר שלא יכול גם לרוץ", הוא סיפר.

בניגוד לתמונות החיילים הבורחים בתקרית בכפר, תושבי הכפר דווקא לא עושים מעצמם גיבורים גדולים אלא אומרים כי מדובר בכשל טקטי של צה"ל. "הם לא ברחו, הם חזרו והלכו, איזה ניצחנו? אנשים בלי כלום ובלי נשק ניצחנו על החיילים עם נשק ומדינה? בטח שלא", סיפר אחד מהתושבים.

התושבים דורשים: לפתוח את הדרך הראשית לכפר

התושבים דורשים לפתוח הדרך הראשית (צילום: חדשות 2)
התושבים דורשים לפתוח הדרך הראשית | צילום: חדשות 2

ההפגנות של יום שישי בכפר קדום התחילו כבר לפני שנה וחצי. התושבים תובעים את פתיחת הדרך הראשית אל הכפר והדרך שמובילה לשכם נחסמה על ידי הצבא לפני 10 שנים בעיצומה של האינתיפאדה. מאז, התושבים צריכים לעשות עיקוף של 20-15 דקוץ, עניין גדול בהחלט לחקלאי שעושה דרכו ברגל.

מאז שהוצבה החסימה התרחבה ההתנחלות השכנה קדומים והיא עוטפת את הדרך שהובילה לכפר. התושבים חשבו כי לאחר שנפתחו מספר מחסומים בשטחים תיפתח גם הדרך אל הכפר, אך משלא נעשה זאת הם התחילו להפגין: "ביקשנו לפתוח את הדרך, זה הכל".

התושבים דורשים לפתוח הדרך הראשית (צילום: חדשות 2)
מהומות כל יום שישי | צילום: חדשות 2

"עוד 3 שנים יכול להיות גם ירי על הציר"

טל סמו שירת במילואים לפני שלושה חודשים והתייצב עם המחלקה שלו ביום שישי בקטע הדרך הקצר שבין קדומים לקדום. "האבנים שלהם עם הרוגטקות יכולות להגיע לישוב ובשלב הזה אנחנו דוחקים אותם לאחור, אנו מפנים צמיגים בוערים על הדרך תוך מטר של בקבוקים ואבנים".

התקרית ביום שיש שעבר התרחשה כשהכוח הצבאי הקטן ניסה להפתיע את המפגינים בשל ההתארגנות ממש בלבו של הכפר. "אני חושב שבאמת היום זה אבן אבל מחר זה בקבוק תבערה ומחרתיים זה אולי מטען ועוד שנתיים שלוש או ארבע זה גם ירי על הציר".

בפיקוד מרכז חושבים אחרת. "לפחות עד 'עמוד ענן' מדיניות הריסון והאיפוק שלנו הוכיחה את עצמה", אמר קצין בכיר השבוע. "בהשוואה למצב של לפני 5-4 שנים מרבית מוקדי החיכוך בשטחים הצטננו, רמת האלימות ירדה וההפגנות השבועיות של אלפי משתתפים הפכו לתהלוכות של עשרות".

אגרוף ברזל משפטי מול המתפרעים

לעומת האיפוק בהפעלת הכוח מול המתפרעים, מופעל אגרוף ברזל משפטי: מיידי האבנים שמזוהים בצילומים נעצרים באישון לילה, ונדונים למאסרים של 9-3 חודשים. במשך תקופה ארוכה הצבא הצליח לא להביא לידי הרוגים בהפגנות, אך ב'עמוד ענן' ההפגנות התגברו וחלק מהחיילים איבדו שליטה.

כל השבוע התווכחו בישראל אם הוראות הפתיחה באש ברורות או מעורפלות אך יכול להיות שהבעיה היא במציאות. אנשי הכפר מצדם לא רוצים להיהפך לסמל ורוצים שרק יפתחו להם את הכביש.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "אמש הסתיים תחקור צה"ל בנוגע לאירוע בכפר קדום, וממנו עולה כי הכוחות פעלו מתוך חתירה למגע. מהתחקור עולה עוד כי הסרטון שפורסם מציג קטעים מתוך התרחשות ולא את האירוע בכללותו. חלק מהאירועים אף אינם מוצגים לפי סדר התרחשותם הכרונולוגי".