לאחר הישמע הצפירה הערב, התקיים הערב הטקס המרכזי לזכר חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, ברחבת הכותל בירושלים. את טקס הדלקת נר הזיכרון, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס והרמטכ"ל בני גנץ, העברנו בשידור ישיר.

בשעה 11:00 נעביר מחר בשידור ישיר את הטקס מהר מהרצל. לאחר מכן בשעה 13:00 נעביר את טקס הזיכרון לנפגעי פעולות האיבה. בשעה 20:00 יתקיים, ויועבר בשידור ישיר, טקס הדלקת המשואות שיסמל את סיום יום הזיכרון ותחילת יום העצמאות.

נשיא המדינה שמעון פרס פתח את הטקס ואמר בנאומו: "כבר ירדה החשיכה והיא עוטפת את בתינו, גם את שריד מקדשנו, הכותל המערבי. זו אותה חשיכה שיורדת על הארץ שלנו מדי יום. אבל, בשעה שלבני ישראל אחרים זו שיגרת-ערב, עבורכם זו שעת התכנסות עם זכר יקיריכם. זו שעת עצב קורע-לב שאינו נמוג עם הזמן. עיניכם הדומעות צופות עדיין מבעד לחלון. אוזניכם עדיין כרויות לשמוע את הצעדים בחדר המדרגות - אולי יבוא? אולי תישמע דפיקה בדלת? אולי, בכל זאת? המבטים דרך החלון מגלים מחוץ לביתכם חיים שוקקים, ושומעים הלמות פטישים של בתים שהולכים ונבנים. עולם כמנהגו נוהג. וההקשבה הדרוכה שלכם לצעדים בחדר המדרגות, נענית בשתיקה. המדרגות נותרות אילמות".

"אנחנו יכולים לאסוף מילים מבוקר עד ערב", הוסיף פרס. "לבדוק כל לקסיקון. להיוועץ במומחים. לנסות כל ביטוי. כל משפט. כל מילה בודדת. ואני יודע: עוד לא נמצאה - ולא תימצא - המילה המסוגלת לרפא כאב. המשפט שבכוחו לברוא נחמה. אין. לא היו. ולא יהיו. מוצגים בפניכם הישגים ישראלים אדירים. בביטחון, בכלכלה, בחיי החברה. פרוסה לפניכם היסטוריה של מדינה שהחלה מאפס והייתה למופת. ונֹאמַר לכם בצדק, שליקיריכם חלק מכריע בהישגים הנדירים הללו. וצריך לחזור ולהדגיש את האמת שזה 'בזכותם'. אך אנו יודעים ההישגים כבירים - אבל המילים יתומות".

לדברי פרס, "אתם לא נפרדים מהתמונות ומהזיכרונות. סדר יומכם ולילותיכם אינו - ולא יהיה עוד כנראה לעולם - כפי שהיה. סדר היום האישי שלכם השתנה: ובראשו ביקור אצל הבן, הבת, הבעל, האב, האח, האחות בבית העלמין. ישראל נולדה בחלום גדול והיא בנתה מציאות העולה על גודל החלום. אבל עוד עלינו לבנות ולהגן. אני חולם להיות רק איש בשורות, הלוואי ויכולתי לבוא ולומר לכם כאן - אל מול שריד מקדשנו - שפסקה שנאה מן הארץ. שתמו אויבינו, שנשכון רק בשלום מעתה ועד עולם. אבל, לצערי עוד טרם הגענו לכך".

"מדינת ישראל, זו שילדיכם שילמו את המחיר הגבוה והכואב ביותר על הקמתה, קיומה וביטחונה. קיומה ודאי. אבל על שלומה ישנו עדיין איום. יש האורבים לה. ואם יהיה צורך נדע להגן עליה שוב. כשהפעם אנו ערוכים יותר, חזקים יותר, רבים יותר. צה"ל של היום הוא צבא חזק יותר מאי פעם. בעל חכמה אסטרטגית וטכנולוגיה מתוחכמת. צה"ל הנושא ערכי מוסר, וצה"ל המאויש באנשים איכותיים. אנו יודעים זאת ואויבנו התנסו בזה בעבר. מן הדין שלא יטעו מחדש. לעולם נישאר חייבים לילדים שלכם. ושלנו. שום מעשה ומחווה מצידנו לא יכול להיות מזור לכאבכם הבלתי נגמר. ללילות טרופי השינה, לדמעות בזווית העין, לזיכרונות שאינם מרפים. אבל בבואכם ובצאתכם תחצו את שדות הגבורה שנטעו יקיריכם. וממעמקים יבקיע קול צלול 'עם ישראל חי'. אלה שדות התקווה שהותירו הנופלים. התקווה הבלתי מתפשרת. שהשלום בוא יבוא. הוא יגיע בזכותם. וירשם על לוח ליבו של עמנו. אני בטוח שגם בשנה הזו, נדע לעמוד על נפשנו מלוכדים ואיתנים. ונוסיף לחפש דרך שתביא שלום לבית ישראל".

הרמטכ"ל: "צה"ל מוכן לכל קרב ולכל משימה"

אחרי פרס דיבר הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ. בנאומו אמר: "הכאב המפעם בחלל הריק שבלבכם, אין לו מועד או שעה ביום. איש מלבדכם לא יוכל להעיד כמה הוא עמוק, כמה הוא מטלטל. זהו כאב המחזיר אתכם לנקישה הגורלית על דלת ביתכם - שללא מילים בישרה על הנורא מכול. הרגע הזה שבר את חייכם לשניים, ומעתה יש את 'החיים לפני' ואת 'החיים אחרי'".

"אנו, המלווים אתכם כל העת בחרדת קודש, יודעים כי חיים שלמים הצטמצמו לכמה ימים, שבהם כל פעולה הייתה האחרונה - החיבוק האחרון, החיוך האחרון, התפילה האחרונה שיחזרו בשלום", הוסיף. "גם עבורנו, החברים לנשק, מתנקזים הזיכרונות לאותה מילה אחרונה; לאותו מבט חטוף בקרב האחרון. כמפקדו של צבא ההגנה לישראל, בשמם של עמיתיי המפקדים בעוצבות ובחטיבות, בטייסות ובשייטות, ובשמם של כלל חיילי צה"ל, אני עומד מולכם הערב, מביט בעיניכם, מחבק אתכם; ומבטיח להגשים את צוואתם הנצחית של היקרים לכם מכול - לשמור עליכם, לשמור על כולנו, לשמור על הבית".

גנץ סיכם, "לאחר שערפילי המהפכות החלו לשקוע, ניכר כי אנו מביטים במזרח תיכון שונה משלמדנו להכיר בעשורים האחרונים. על חורבותיה של המפה האסטרטגית הישנה, הולך ומתגבש מצרף אתגרים חדש ומשמעותי. בתוך המציאות המעורערת הזו, אנו עדים לניסיונם של אויבינו הקרובים והרחוקים לפגוע בכל שבנינו. מדינת ישראל מיום הקמתה לא השלימה ולא תשלים, עם איום על אזרחיה. בצד הכמיהה לשלום ניצב צה"ל מול איומים אלה, כחומה בצורה ואיתנה; כצבא חזק, מאומן ושקול; צבא נחוש ומתקדם, המוכן לכל קרב ולכל משימה".

רה"מ: "הערב אנו הופכים כולנו למשפחה אחת" 

עוד לפני העצרת הרשמית, הגיעו הערב מאות משפחות שכולות לטקס בבית "יד לבנים" בירושלים. הטקס נערך במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, יו"ר ארגון יד לבנים והרבנים הראשיים.

במהלך נאומו, הזכיר ראש הממשלה בנימין נתניהו את אחיו יוני שנפל במהלך מבצע אנטבה, ואת שלושת חבריו: חיים בן יונה מקיבוץ יחיעם, זוהר ליניק מיהוד ודוד בן חמו מבאר שבע. "הם היו מופלאים", אמר נתניהו, "זוהר היה יפה תואר, רב כישרונות, תוסס ואדום למופת. דוד בן חמו נפטר בזרועותיי בדרך משטח האימונים לבית החולים. הוא היה נער מחונן, אתלט מוכשר ותלמיד".

"כשאומרים שהטובים ביותר נופלים - מתכוונים לאנשים כמו חיים, זוהר ודוד", הוסיף נתניהו. "כאשר ביקרתי עשרות שנים לאחר מכן בביתו של דוד בב"ש נכנסתי לחדרו, והחדר נשאר בדיוק כפי שהיה כשהוא עזב אותו בפעם האחרונה. עבורנו המשפחות השכולות, הזמן נעצר ברגע שנתקבלה הבשורה המרה - חרב אכזרית ביתרה את חיינו לשניים ומה שהיה לפני, לא ישוב עוד".

"ביום הזה האומה כולה עוצרת מלכת ונעמדת דום", סיכם נתניהו, "כשתישמע הצפירה הערב נהפוך כולנו למשפחה אחת. אזרחי ישראל יתאחדו ביגון ויתאחדו בזיכרון. כולנו נרכין ראשם בהוקרה לאלה שנפלו ושהקריבו את חייהם להגנת עמנו. בזכותם ניתנה לנו עצמאותנו והזכות לחיות בביטחון בארצנו".

22,993 חללים במערכות ישראל

בתחילת השבוע הודיע משרד הביטחון כי מספרם של הנופלים במערכות ישראל משנת 1860 ועד ליום 22.4.2012 הוא 22,993. השנה נוספו למניין 126 חללים, בהם סגן הילה בצלאלי ז"ל שנהרגה באסון בהר הרצל, ורב"ט יהושע חפץ ז"ל שהתמוטט ומת במהלך גיבוש ליחידת יהל"ם של חיל ההנדסה.

באגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון סיפרו כי מחר צפויים להגיע כמיליון בני אדם לבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ במהלך יום הזיכרון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק