שיגור רקטה ע"י אנשי חמאס (צילום: AP, חדשות)
"המוחות שמאחורי מערך הירי נפגעו" | צילום: AP, חדשות

על פי פרסומים זרים, כמו בפגיעה במדעני הגרעין של אירן, השקיע המודיעין הישראלי מאמץ עליון לפגוע במוחות מאחורי מערך הרקטות של חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה. מהנדסי פיתוח בתחום הרקטות, מומחים לחומר נפץ הודף ומומחי האווירונאוטיקה הם קבוצה קטנה ומצומצמת המונה כמה עשרות בלבד שלמדו והוכשרו בחו"ל, בעיקר באירן ובסוריה. הם אלה שהקימו את מערך הרקטות של חמאס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פרסומים בעבר העידו כי כשהיה ראש המוסד, דגל מאיר דגן בפגיעה במוחות ובמקורות הידע של תעשיית הגרעין האירנית. גישתו הייתה: "תחבל באופן פעולתה של צנטריפוגה, במהרה תימצא צנטרפוגה אחרת. פגעת במומחה גרעין - הרסת ידע רב שנרכש בעמל זמן וכסף שייקח זמן ארוך לבנותו מחדש". כך חוסלו, על פי פרסומים זרים, לפחות חמישה מדעני גרעין ומומחה לטילים בליסטיים בטהרן. בשב"כ ובאמ"ן פעלו כך גם ברצועת עזה: הם מיפו ואיתרו את ה"מוחות" של מערכי הרקטות של חמאס והג'יהאד האסלאמי ובהם מיקדו את מאמצי החיסול.

כך חוסל עמאר ארחים, סגן מפקד חטיבה ודמות מפתח בג'יהאד האיסלמי, בתחום ייצור הרקטות ובניית בורות שיגור. הוא חוסל בתקיפת מבנה במחנה הפליטים שאטי בו שהו בכירים מהארגון. אחריו חוסל אחמד מבחוח, קצין ההנדסה בגדוד חמאס בג'בליה ואחיינו של מחמוד מבחוח, שחוסל על-פי מקורות זרים דובאי בידי המוסד. הוא נהרג במבנה בו הסתתר בג'בליה ונחשב אף הוא למומחה להטמנת רקטות ובניית בורות שיגור.

"יותר משני שליש מהמדענים נפגעו"

רק במקרה אחד כשל צה"ל - כשניסה לחסל את הגורם הבכיר ביותר בחמאס שחוסל מאז אחמד ג'עברי במבצע "עמוד ענן". היימאן סיאם, ראש המערך הרקטי של החמאס בעזה, לא היה ברכב בזמן הפגיעה. זמן קצר לאחר מכן חוסלו שלושה מפעילי הג'יהאד האסלאמי מחמוד ולוד, חאזם בעלושה ועלאא עבד אל-נבי. האחרון היה בכיר במערך הרקטות בצפון רצועת עזה ולקח חלק בירי לעבר ישראל במהלך מבצע "צוק איתן". זו רק רשימה חלקית, רוב השמות לא פורסמו ברבים וחמאס מסתיר את פגיעתם.

תקיפה ברצועת עזה (צילום: AP, חדשות)
"בידי חמאס נותרו כ-2500 רקטות" | צילום: AP, חדשות

באגף המודיעין בצה"ל מעריכים כי יותר משני שליש מהמדענים, מהנדסי הרקטות של חמאס והג'יהאד האיסלמי, נפגעו. באופן זה - נפגע מערך הרקטות של שני הארגונים פגיעה קשה ביותר. במקביל נפגעו יותר מ-70% ממפעלי הייצור שבנו הארגונים וכך גם מחסני הרקטות שעל הסתרתם עמלו בשנים האחרונות. מתוך כ-10,000 רקטות שהיו בידי חמאס לפני מבצע "צוק איתן", נותרו בידיו כעת רק כ-2,500, מהן רק בודדות לטווחים בינוניים של 80-160 ק"מ, אלה שירה לעבר חיפה, ירושלים וגוש דן.

במהלך המבצע הותקף גם אגף באוניברסיטה האסלאמית בעזה. במקום בו הותקף, המעבדה לכימיה, בוצעו ניסויים בהרכבת חומרי נפץ מתקדמים ובחומרים הודפים ששימשו את המנועים הרקטיים של הטילים ששוגרו לישראל. כך ניסה חמאס להגדיל את טווח הרקטות ולשפר את ראשי הנפץ של הרקטות ולהפכם לקטלניים יותר.

ארכיון
"פגיעה אנושה בחמאס" | צילום:

בראש סדר העדיפויות: נתיבי ההברחה

בשנים האחרונות הציב חמאס בראש סדר העדיפויות שלו את נושא הברחות האמל"ח לרצועה, לרבות של נשק שמקורו באירן. בחמאס הושקעו מאמצים רבים בבניית רשתות הברחה, תוך התמקדות במדינות כמו סודן, לוב, ומדינות נוספות, כאשר נתיב ההברחה מתחיל בהן ועובר דרך סיני, עד הגיעו בסופו של דבר לרצועה.

בפועל, למרות המאמצים בתחום זה, היקף האמל"ח שהצליח חמאס להבריח לרצועה לאחר מבצע "עמוד ענן", היה מצומצם בהשוואה להיקפו לפניו. על רקע זו בוצעו פעולות של סיכול, לרבות מצד כוחות הביטחון המצריים, שהחל מסוף 2012 ועד לתחילת 2013 פעלו למניעת הברחות לרצועה דרך מרחב סיני. הדבר נעשה באמצעות סיכול משלוחים, שיבוש רשתות הברחה ופעילות חלקית נגד מנהרות הברחה.

במקביל, לנוכח הקשיים שנערמו על מאמציו להברחות אמל"ח, פנה חמאס לשדרוג היכולות לייצור עצמי של אמל"ח ברצועה. במסגרת זו, נרכשו והוכנסו לרצועה אמצעים טכנולוגיים חדישים וחומרי גלם חדשניים, כולל ממדינות במזרח אסיה, ואף הובאו לרצועה מומחים בתחומים אלה כדי לסייע לחמאס בפיתוח. בכלל זאת, שודרגו הרקטות מייצור מקומי להגדלת הטווחים, מעבר לטווח של 70-50 ק"מ, לשיפור דיוק הפגיעה ולהגדלת כוח ההרס שלהן. מדובר ברקטות שחמאס מייצר בעצמו ברצועת עזה במסגרת קווי ייצור סדורים, בהתבסס על תוכניות מפורטות ובסיוע של מומחים. על פי הערכה של מומחים, חמאס צבר ידע רב בייצור רקטות כאלה ובזכות כך מתאפשר לו להעמיד רקטות תקניות ואיכותיות יחסית.

ארכיון (צילום: AP, חדשות)
"ייצור רקטות בפסי ייצור" | צילום: AP, חדשות

דוגמה לכן הן רקטות מסוג M-302 בקוטר של 302 מ"מ המיוצרות בסוריה. חמאס הסב את שמה של הרקטה הכבדה שבה עשה שימוש לראשונה בסבב הלחימה הנוכחי ל- R-160. האות R מייצגת את שמו של בכיר החמאס עבד אל-עזיז רנטיסי שחוסל בידי צה"ל בעזה ב-2004, והמספר 160 מייצג את הטווח המרבי של הרקטה. רקטות מסוג זה נתפסו במרץ האחרון על סיפון אוניית הנשק קלוז-סי.

הרקטה מסוגלת לשאת ראש קרב במשקל של עד 150 קילו. עם זאת, משקל ראש הקרב עשוי לרדת על חשבון הארכת הטווח של הרקטה. בניסיון להקשות על איתור הרקטות טרם שיגורן לישראל, חמאס נוהג לשגרן מבורות שיגור שהכין מראש ושנפתחים רק בהינתן פקודה.

חשיפת מנהרה מרצועת עזה (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
"נתיבי ההברחה נהרסו" | צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

וכעת, כשמצרים סגרה את המנהרות ובראש המדינה יושב הגנרל א-סיסי, הסיכוי שמחרטות וחומרי גלם כמו אלומיניום, חומרי נפץ ודשנים, שמשמשים גם להפקת חומר נפץ הודף למנועי הרקטות ייכנסו לרצועה - קטן. בכירים בצה"ל מעריכים כי עניין זה יקשה מאוד על ארגוני הטרור ברצועה לשקם את המערכים האלה שנפגעו פגיעה משמעותית.