תמונת נוף של סיני (צילום: חדשות 2)
כאן זה קרה. סיני | צילום: חדשות 2

משפטם של 26 חברי חוליית חיזבאללה שנלכדה באזור סיני, צפוי להיפתח היום בקהיר. בתום חקירה ארוכה, החליט התובע הכללי להגיש כתבי אישום נגד שני לבנונים, חמישה פלסטינים ו-19 מצרים, מתוך 49 חברי החוליה שנעצרו תחילה. גם היום, בחלוף כחמישה חודשים, לא ידוע מה עלה בגורלם של חברי החוליה הנוספים אחריהם ניהלו מצוד מאות אנשי כוחות הביטחון המצריים באותה העת.

26 חברי החוליה מואשמים בתכנון פעולות טרור באזור סיני, אחזקת נשק, התארגנות בלתי חוקית, השתייכות לארגון טרור וניסיון הברחת נשק לרצועת עזה. לא פלא שלאורך תקופת המעצר והחקירה, קראו רבים במצרים ומחוצה לה לעונש מוות נגד כל חברי החוליה. בין השאר תכננה החוליה לפגוע גם ובעיקר במטרות ישראליות בסיני ובתעלת סואץ, וכן במטרות זרות נוספות.

גורמים במערכת המשפט בקהיר אומרים היום כי משפטם של הפעילים צפוי להימשך מספר חודשים, וכי במרכזו יעמוד מי שהוגדר "ראש הנחש" של החוליה, סאמי שהאב - עליו כבר דובר רבות. על פי הדיווחים מקהיר, הודה שהאב בחקירותיו בהשתייכותו לארגון חיזבאללה ובכוונתו להוציא לפועל פיגועי טרור בסיני.

השופט: בעל ניסיון בתיקים הקשורים לביטחון המדינה

מחבלים חשודים (צילום: חדשות 2)
כמה מחברי החוליה. האשמות קשות | צילום: חדשות 2

עבד אל-מנעם אל-מקסוד, עורך דינו של שהאב, המייצג גם מספר פעילים נוספים בחוליה, אמר היום כי שהאב הודה למעשה בחקירה כי הייתה בכוונתו לפגוע גם במטרות ישראליות. "הוא והאחרים תכננו בשלב ראשון לבצע פעולות נגד תיירים ישראלים בסיני, בתגובה לחיסולו של עימאד מורנייה, אך הנהגת חיזבאללה הורתה להם בסופו של דבר שלא לעשות כן", אמר אל-מקסוד.

ישראל בוודאי תשמח לשמוע כי מערכת המשפט המצרית מנתה את השופט הבכיר עאדל עבד א-סלאם אל-ג'ומעה, אחד מהשופטים הבכירים במצרים, ומי שפסק כבר בתיקים רבים הקשורים לביטחון המדינה במצרים. "הוא מוכר כשופט שגזר עונשי מאסר כבדים בתיקים מסוג שכזה", אמרו גורמים במערכת המשפט במצרים.

בין התיקים בהם פסק ג'ומעה, היה גם משפטו של מחמוד דבוס, שהואשם בזמנו בחבירה למשטר באירן ובתכנון לחסל את הנשיא חוסני מובארק; הוא דן למאסר של שנים רבות גם אדם שהואשם בחטיפת תייר גרמני במצרים.

השתלשלות הפרשה: החשיפה, ההאשמות ונאום ההכחשה

נסראללה (צילום: חדשות 2)
נסראללה. טעה כשהתעסק עם המצרים | צילום: חדשות 2

פרשת תא הטרור של חיזבאללה במצרים התפוצצה בראשית אפריל השנה, אז הודיע התובע הכללי במצרים על מעצרם של 49 בני אדם בסיני, שהוגדרו "סוכני חיזבאללה שמטרתם הייתה לערער את יציבות המשטר".

הדיווחים הראשוניים בפרשה ידעו לספר כי חברי החוליה השקיפו על כפרים סמוכים לגבול המצרי, ואספו מודיעין לאורך גבול מצרים-עזה, באתרי תיירות באזור סיני ובתעלת סואץ. מלבד תצפיות שקיימו הסוכנים, הם החזיקו גם חומרי נפץ וערכות הדרכה על אופן השימוש בהם.

שבוע לאחר מכן דווח כי גם ידה של אירן בקלחת, כשכוחות משמרות המהפכה האירניים היו מעורבים ישירות באימונו ובהכשרתו של שהאב. זה הודה בחקירתו כי מנגנון המודיעין המיוחד של הארגון, שפעל תחת השגחתם החמה של אנשי משמרות המהפכה, פיקח ועקב באופן רציף על היערכותם והתארגנותם של הפעילים במצרים.

חשיפת הפרשה עוררה סערה רבה בתקשורת המצרית, והביאה לשיאו של משבר בין מצרים לחיזבאללה, משבר שהיה קיים גם כך בשנים האחרונות. בעיתונות המצרית כינו את מזכ"ל הארגון חסן נסראללה כ"פושע שאינו יודע מחילה מהי", והוא הואשם כמי שרוצה להרוג מאות מצרים - "אחרי שעשה זאת ב-2006 בלבנון".

הדיווחים הרבים על חשיפת תא הטרור בסיני אילצה את נסראללה עצמו לשאת נאום מיוחד בנושא, בו הדגיש כי "לא נעצרו 50 בני אדם, אלא 11 בלבד". נסראללה התנער מהאשמות המצרים, והטיח בהם האשמות משלו: "אם המצרים מאשימים אותנו בסיוע לפלסטינים, ומכנים את מה שעשינו כ'פשע' - הרי שאני מודה באשמה בביצוע ה'פשע' הזה", אמר.

נסראללה המשיך במתקפה על המשטר המצרי: "צריך להאשים את המשטר המצרי על כך שהוא גורם למצור על עזה, ולא אותנו. הוא מגביר את פעילויותיו נגד ארגוני ההתנגדות". בהמשך אף האשים את המצרים ב"שיתוף פעולה עם ישראל, במטרה למנוע את קיומם של החיים ברצועת עזה".

הווידאופדיה: עימאד מורנייה

הווידאופדיה: חסן נסראללה