לפני שלושה חודשים, בסיומה של סדנת הסוואה ביחידת מגלן קיימו הלוחמים טקס מסורתי בו הם קופצים בזה אחר זה מרכב ההאמר הצבאי היישר לתוך ערימה של סירות קוצניות. עילי חיות, אחד הלוחמים, נפצע קשה בקפיצה המיותרת ההיא. ומאז מי שהיה אצן מצטיין והיה אלוף הארץ בריצת הרים ארבע שנים ברציפות - איבד את היכולת ללכת ויצא למסע שיקום אינטנסיבי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כמעט שבועיים מאז הפציעה הקשה התעורר עילי לראשונה, החל לזהות את קרוביו ולדבר איתם. בתחילה הוא העדיף לא לדבר על הנסיבות שהובילו לאירוע הקשה ונמנע מלהאשים מי מהגורמים האחראיים. "הפציעה פחות מעניינת", הוא אמר אז. "כנראה הייתה נפילה לא טובה, מעדיף לא להיכנס לזה".

שלושה שבועות לאחר הפציעה הוא הועבר למחלקת השיקום ולאחר עבודה קשה וסיזיפית הוא התחיל להזיז את הידיים. בזה אחר זה הגיעו לבקר אותו בכירים בצה"ל. "היה פה אלוף פיקוד מרכז ואלוף פיקוד דרום", הוא מספר. אבל גם כשמפקד יחידת מגלן הגיע עילי חשב שהוא לא נושא באחריות למצבו. "לא עשיתי משהו שמישהו אחר לא עשה. למפקד מגלן יש אחריות בזה? לא חושב".

"תוך שניות הבנתי שאני משותק" (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
"תוך שניות הבנתי שאני משותק" | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

בפגישה אמר מפקד מגלן כי הוא תיחקר את המסורת שהייתה נהוגה במשך שנים ביחידה וטען שהיא "מטומטמת". לדבריו שיקול הדעת של המפק"צ היה טיפשי אבל בגלל שלא היה הראשון שעשה זאת הוא החליט לא להדיח אותו. התחקיר הגיע בסופו של דבר עד אלוף הפיקוד והתקבלה ההחלטה להדיחו.

אבל עם הזמן ככל שהליך השיקום התקדם התחילו לצוף גם המחדלים מהאירוע והסלחנות התחלפה בטענות שפציעתו טופלה ברשלנות. "מסבירים שזה מסורת של היחידה", הוא נזכר. "בהתחלה נראה לי הזוי קצת, מצד שני אני אומר לעצמי מי אתה שלא תקפוץ?. תוך 4-5 שניות הבנתי שאני משותק". בשלב הזה תפסו אותו בידו ורגליו ופשוט שלפו אותו מהשיח. לאחר מכן הושיבו אותו בצורה שיכלה להחמיר את פציעתו. "מאותו הרגע הרגשתי שהכל לא מקצועי. אף אחד לא לקח פיקוד". ואם כל זה לא מספיק - לאחר שנקשר על האלונקה הוא החליק ונפל. "השתגעתי מבפנים - מה הבעיה לתפוס אלונקה?", הוא אמר.

"אף אחד לא לקח פיקוד". חיות בביה"ח (צילום: חדשות)
"אף אחד לא לקח פיקוד". חיות בביה"ח | צילום: חדשות

מסיבה לא ברורה איש הסגל הפיקודי שצילם את הקפיצה של עילי מחק את התיעוד מיד לאחר הפציעה. "אני חושב שהדבר חייב להיחקר לעומק. השמדת ראיות, הפינוי ההססני והנפילה מהאלונקה", הוא טען. אביו, ווני, מצטרף לבנו: "הייתי מסיק מסקנות הרבה יותר חריפות - טעות כמו שקרתה בפינוי של עילי לא שווה את זה - אני חושב שהצבא לא הפנים".

במשפחתו מתחילים להסתגל למצב החדש. החוליה שנפגעה לא התרסקה ולכן יש מקום לאופטימיות שביום מן הימים הוא יצליח להשתקם לחלוטין. "זה לא מייאש, קצת מאכזב שהגוף מגיב ככה, אבל אני יודע שזה יחזור. זה אתגר מאוד גדול שניצב בפניי אבל אני לא רואה שום סיבה שלא אנצח אותו", מסכם עילי באופטימיות.

מדובר צה״ל נמסר בתגובה:

"לאחר פציעת הלוחם, בוצעו תחקירים בראשות מפקד פיקוד המרכז, מהם הופקו לקחים רבים על מנת למנוע מקרים נוספים בעתיד. לאחר התחקיר הנחה מפקד האוגדה שתתבצע בדיקת כלל תיקי התרגילים ויבוצעו העמקות מקצועיות-בטיחותיות. בפן המשמעתי, הוחלט על הדחתו של מפקד הצוות ומתן הערה פיקודית למפקד הפלוגה.
הליך הפינוי הרפואי תוחקר על ידי ועדת בדיקה מיוחדת. אנו נמצאים בקשר רציף עם המשפחה לאורך כל תקופת השיקום, מתוך תחושת אחריות לאירוע ולתוצאותיו".