רוסיה מפרסמת הבוקר (רביעי) תיעוד מהעברת מערכת טילי ה-S300 לצבא אסד, שבועיים לאחר הפלת מטוס הביון הרוסי ותחילת המתיחות עם ישראל. שר ההגנה הרוסי אמר בישיבת קבינט בקרמלין כי הציוד כולל בין היתר ארבעה משגרי נ"מ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר אמש לנשיא פוטין כי רוסיה העבירה בהצלחה לסוריה את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת: רוסיה הודיעה על הצעד אחרי שהטילה על ישראל את האחריות לתקרית.

בארה"ב גינו בחריפות את העברת מערכת הטילים. דוברת מחלקת המדינה הת'ר נאוורט אמרה כי אם הדיווח נכון, מדובר בהסלמה חמורה בכל הנוגע לסוריה: "אני לא יכולה לאשר שאכן הטילים הועברו. אני מקווה שהמידע לא נכון. אם הוא נכון, זו תהיה הסלמה חמורה בכל מה שנוגע לסוריה".

המערכת בפעולה (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
המערכת בפעולה. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

בשבוע שעבר התייחס שר הביטחון ליברמן לסוגיית העברת המערכת לידי סוריה, ואמר כי ישראל מצויה בקשר טוב עם הרוסים ומנהלת מגעים עם הקרמלין. "יש הרבה מגעים ויש הרבה תיאומים, הכל בצינורות החסויים", הבהיר. "מבחינתנו, כל האחריות על הפלת המטוס הרוסי - על צבא סוריה. אנחנו ממשיכים בתיאום הביטחוני, אין לנו עניין לנהל שיח תקשורתי עם הרוסים. יש לנו דרכים לתקשר".

ההחלטה להעביר את מערכת ההגנה הרוסית למשטר אסד התקבלה בתגובה לתקרית הפלת המטוס הרוסי שעליו היו 15 אנשי צוות, ועל רקע המתיחות של מוסקבה עם ירושלים שנגרמה - מעבר לעצם התקיפה בטלקיה שבסוריה - גם בעקבות מלחמת הגרסאות בין הצבא הישראלי לרוסי.

התחקיר הרוסי שהוצג לישראלים (צילום: חדשות)
ממצאי התחקיר הרוסי שהוצג לקרמלין | צילום: חדשות

בשבוע שעבר הציגו הרוסים את "הראיות" שלטענתם מעבירות את האחריות לתקרית החמורה על ישראל. על פי תמונת מכ"ם של מערכת ההגנה S-400 המוצבת בסוריה, ניתן לראות לטענתם את מטוסי חיל האוויר הישראלי במהלך התקיפה בלטקיה.

אחד ממטוסי הקרב הישראליים נראה בתמונה מסתתר מאחורי מטוס הביון הרוסי בזמן שטיל הנ"מ הסורי נורה לכיוונו - מה שמוכיח לטענת הצבא הרוסי את ממצאי התחקיר שערך, וממצאיו מוכיחים כי מטוסי צה"ל השתמשו במטוס הרוסי כמגן.

המטוס הרוסי שהופל בסוריה (צילום: סקי ניוז, חדשות)
מטוס הביון הרוסי שהופל | צילום: סקי ניוז, חדשות

טווח הגילוי של ה-S-300 הוא כ-200 ק"מ, לכן אם תוצב באזור דמשק - היא יכולה לזהות כל כלי טיס שימריא מבסיס רמת דוד בישראל. מהלך מסוג זה ייתן לסורים שליטה טובה על המרחב האווירי, אך למרות זאת לטייסים הישראלים היכרות עם המערכת כיוון שזו נמצאת בשירות צבאות במזרח התיכון כבר שנים.

ראש הממשלה שוחח בשבוע שעבר עם הנשיא פוטין, ובשיחה הביע נתניהו צער על מותם של החיילים הרוסיים, אך במקביל עמד מאחורי תחקיר צה"ל ובמסקנותיו, והבהיר שוב כי האחריות על התקרית מוטלת על צבא סוריה שהפיל את המטוס - ועל אירן שתוקפנותה מערערת את היציבות.

מסביבת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו התריע כי העברת מערכות נשק מתקדמות לידיים לא אחראיות תגביר את הסכנות באזור, ועמד על כך שישראל "תמשיך להגן על ביטחונה ועל האינטרסים שלה". עוד נמסר כי נתניהו ופוטין סיכמו להמשיך את ההידברות בין הצוותים המקצועיים ואת התיאום בין הצבאות בערוצים הצבאיים.