סוגיית האסירים הפלסטינים מלווה את הסכסוך עשרות שנים – חלקם רצחו ישראלים ואפילו משפחות, אך עבור הפלסטינים הם לוחמי חופש. מרגע שנעצרו ונשפטו הם זוכים אוטומטית למשכורת מידי הרשות. ספק אם יש נושא שמיטיב כל כך לזקק את ההבדל בין שני חלקי הקו הירוק: בצד הפלסטיני אין ככל הנראה אחד שתומך בהפסקת המשכורות למפגעים, גם בקרב אלו שמתנגדים לאלימות, טרור ופיגועים - ומנגד, גם במחנה היוני בישראל לא יימצאו אנשים שתומכים במשכורות למחבלים. פרויקט מיוחד - נתיב כספי הטרור - והמאמץ הישראלי שנכשל, לפחות עד כה

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אחד המייצגים הבולטים של התפיסה הפלסטינית הוא ד"ר פאהד אבו אל חאג', מנהל מוזיאון האסיר הפלסטיני, שטוען כי "שום פלסטיני בארץ או בחו"ל לא יעז לעצור משכורת אחת של אסיר, לוחם שנאבק למען סילוק הכיבוש מאדמתו וממולדתו. לא ייתכן!".

אל חאג' ריצה בעצמו עונש מאסר של 10 שנים בכלא הישראלי: "אש"ף ותנועת פתח הם אלה ששלחו אותי לפעול נגד הכיבוש ולעשות פעולות צבאיות נגד הכיבוש. אתה רוצה שהם יתנערו ממני וממשפחתי? למה?"

מיצג למען האסירים הפלסטינים (צילום: החדשות‎)
מיצג למען האסירים הפלסטינים | צילום: החדשות‎

לדבריו, "ממשלת הימין הקיצונית בישראל אומרת לנו 'אסור לכם להפיץ את המסר האנושי, המורשתי וחברותי בהיסטוריה של העם הפלסטיני - זה אסור!". עיסא קראקע, השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, טוען כי כל שאלה בנושא היא "פרובוקטיבית ושגויה". קראקע, מאנשי הממסד, מציג עמדה לפיה "האסירים שלנו אינם טרוריסטים, קיום הכיבוש הוא בפני עצמו סוג של טרור. הסוג החמור ביותר של הטרור הוא כיבוש עם אחר".

"מאז אוסלו, לכאורה, הפלסטינים התחייבו בהסכמים להפסיק לתמוך בטרור", מסביר יוסי קופרווסר, חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומנכ"ל המשרד לעניינים אסטרטגיים לשעבר. "למרות זאת אתה רואה שלא רק שהם לא מפסיקים את הטרור, הם גם לא נאבקים בו אלא אפילו מעודדים אותו".

"למה שיתנערו ממני וממשפחתי?" אל חאג' (צילום: החדשות)
"למה שיתנערו ממני וממשפחתי?" אל חאג' | צילום: החדשות

על כמה כסף מדובר?

כ-7% מכלל התקציב השנתי הפלסטיני מוקדש לאסירים, משפחותיהם ומשפחות השהידים – יותר ממיליארד ו-250 מיליון שקלים. גובה המשכורת נקבע לפי משך המאסר: מי שיושב עד 3 שנים בכלא יקבל עד 1,400 שקלים לחודש, בעוד אסיר המרצה 3-5 שנים יקבל 2,000 שקלים לחודש. מי שנשפט ל-5-10 שנים יקבל יותר מהשכר הממוצע בשטחים (כ-4,000 שקלים) ומשם זה ממשיך לטפס.

שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון מספר: "מי שנאסר למאסר עולם מקבל סכום עצום, מעל 12 אלף שקל בחודש, בזמן שאתה יכול מ-3,000 שקל בחודש לחיות היטב ברמאללה. אם נשפטת ל-6-10 שנים תקבל פחות - זה לא עידוד טרור? אתה מקבל שכר על פי מידת הדם הישראלי ששפכת".

ברשות הפלסטינית הם נתפסים כגיבורים (צילום: רויטרס)
ברשות הפלסטינית הם נתפסים כגיבורים | צילום: רויטרס

"אתם תורמים כסף שמוביל לשפיכת דם יהודי"

מסלול הכסף שמועבר לאסירים הפלסטינים הוא מפותל. כ-600 מיליון שקלים מועברים מתקציב הרשות הפלסטינית. לאחר שהסכום אושר, הוא "עוזב" את הרשות ועובר לאש"ף – ליתר דיוק, ל"קרן הלאומית הפלסטינית" של אש"ף. משם הכסף ישוב לרשות הפלסטינית, לגוף שנקרא "הרשות לעניייני אסירים ומשוחררים". זו למעשה התחנה האחרונה - מכאן התקציב יעבור לאסירים ולמשפחותיהם.

בישראל החליטו בשנים האחרונות להפעיל לחץ על התורמים לרשות הפלסטינית. "המהלך הנכון, שגם אני הייתי שותף לו, זה לפנות לארה"ב ולמדינות אירופה ולהגיד להם 'אתם תורמים להם כסף, והוא מוביל לבסוף לשפיכת דם יהודי, תפסיקו עם זה'", משחזר יעלון. כתוצאה מהלחץ הישראלי: הכסף האירופי מוקצה ישירות לפרויקטים או לספקים של הרשות, כך שהמדינה התורמת יודעת בדיוק לאן הכסף הולך.

בישראל טוענים כי מדובר בתכסיסים, מכיוון שתוספת התקציב מאפשרת לרשות הפלסטינית להקצות כספים אחרים למחבלים. "עשינו מהלכים אבל ראינו את הרשות מתחמקת. הם הפסיקו את המימון תחת מיניסטריון האסירים של הרשות הפלסטינית, וביצעו איזשהו מעקף שמעביר את הכסף דרך אש"ף", לפי יעלון.

מה שמטריד את הרשות יותר מה"מעקפים" לכספים הוא "חוק טיילור פורס", על שמו של האמריקני שנרצח בפיגוע ביפו בשנה שעברה. החוק שעבר בקונגרס וממתין לאישור הסנאט קובע כי הסיוע הכלכלי האמריקני לרשות יותנה בגינוי פומבי של הטרור ובעיקר בהפסקת תשלום המשכורות. לשם הבהרה: מדובר ביותר מחצי מיליארד דולר סיוע אמריקני בשנה.

"דרישה מוסרית וריאלית". יעלון (צילום: קובי ריכטר/TPS)
"דרישה מוסרית וריאלית". יעלון | צילום: קובי ריכטר/TPS

"מתייחסים לאסירים כמו שישראלי מתייחס לחיילים"

ברשות הפלסטינית כמובן מתנגדים לדרישה. כדורא פארס, מנהל מועדון האסיר הפלסטיני, מסביר: "מגדירים את זה כאילו שאנחנו נתנו מתנה למישהו שהרג ישראלי. המשכורות הן לא לאסירים אלא למשפחות. הוא לא מקבל כלום, משפחתו כן והיא תמשיך לקבל. זו לא מתנה, זה לאפשר למשפחה לחיות בצורה נורמלית. יש קונצנזוס פלסטיני בנושא – אנחנו מתייחסים לאסירים בדיוק כמו שכל ישראלי מתייחס לחיילים הישראלים ולקצינים הישראלים. יש לנו את הנרטיב שלנו, לכם יש את שלכם".

מנגד, יעלון מציג את העמדה הישראלית לפיה הפסקת המשכורות היא "דרישה מוסרית וריאלית" שאסור להתנגד לה. לדבריו, "מחבל מתאבד מבטיח פרנסה למשפחה לכל החיים – אם מישהו הגיע למסקנה שהוא רוצה להתאבד, בכלל לא מסיפור לאומי - נכשל בבחינות, אהבה נכזבת וכו' – כדאי לו ללכת להתאבד תחת מעשה לאומני והמשפחה שלו זוכה לקצבה לכל החיים".

בדרך לקריסה? אבו מאזן (ארכיון) (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"דילמת האסיר" של אבו מאזן | צילום: רויטרס, רויטרס_

הסיוע לאסירים לא נגמר עם שחרורם: כשאסיר פלסטיני יוצא מהכלא הוא לרוב זוכה למענק שחרור, למשרה ברשות, לביטוח רפואי חינם. פחרי ברגותי, שרצח ישראלי וריצה 34 שנים בכלא, מעיד על היחס לו הוא זוכה ברשות הפלסטינית: "מכבדים אותי, רואים בי גיבור". מי שנחשב לזקן האסירים הפלסטיני ושוחרר בעסקת שליט שב וטוען: "הפצתי את דבר הסוגיה הפלסטינית, הגנתי על הפלסטינים כך שאני הקרבתי, לא ייתכן שאתה תגיד לי שוב ושוב שהרגתי ישראלי כשאני רואה יום יום הרג". 

עם זאת, ניתן לראות כיום בשטחים מחאה של יותר מ-200 אסירים לשעבר, אנשי חמאס שמפגינים נגד הרשות שעצרה להם לאחרונה את המשכורות. המאבק שלהם מוכיח שאבו מאזן מוכן לפגוע בפרה הקדושה הזו כל עוד היא צבועה בירוק – הצבע של חמאס.