מלחמת האזרחים שמתחוללת בסוריה הפרה את השקט ששרר בגבול הצפוני במשך שנים והסבה לא מעט דאגות למערכת הביטחון בישראל. אלא שהאירועים שהתרחשו בגדר בחודש האחרון, במהלכם חצו דרוזים את הגבול כדי לסייע לקרוביהם בכפר חאדר הסמוך, העצימו את הדאגות בצד הישראלי ועוררו שאלות קשות באשר ליחסים שבין המדינה לאזרחיה הדרוזים - האם נכון לסכן חיילים כדי להגן על אזרחים סורים, וכיצד נכון להתערב בלחימה מחד ולהפגין איפוק מאידך?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הכפר הדרוזי חאדר ממוקם כחמישה קילומטרים מקו הגבול עם ישראל ובו חיים דרוזים הנאמנים למשטר אסד. בתקופה האחרונה החלו להקיף אותו ארגוני מורדים אסלאמיסטיים, בהם גם ג'בהת א-נוסרה, ונראה היה שנוצר איום ממשי על הכפר ותושביו. החדשות שהגיעו לישראל עוררו דאגה רבה מעבר לגדר, ואזרחי ישראל הדרוזים החליטו שהם מוכרחים לפעול כדי להציל את קרוביהם.

סלמאן טוויל ואמל אסעד (צילום: החדשות)
סלמאן טוויל ואמל אסעד | צילום: החדשות

סלמאן טוויל, מהכפר עספיא, הסביר את המניעים והדילמות. "כל הדרוזים במזרח התיכון חיים בדילמה אחת גדולה", הבהיר. "לפי עקרונות הדת, כל אחד חייב בשמירה על אחיו לא משנה איפה הם נמצאים - ישראל, סוריה או לבנון. מצד שני לפי הדת כל דרוזי מצווה להיות נאמן ופטריוטי למדינה שהוא חי בה".

"בשביל להגן על חאדר לא צריך להכניס לשם חיילים"

סלמאן הוסיף כי רבים מבני משפחתו המורחבת מתגוררים בחאדר והוא מתעדכן באופן שוטף לגבי המצב הביטחוני שם. הקרבה העמוקה שקיימת בין אנשי חאדר לדרוזים בישראל היא זו שמעוררת בישראל דאגה עצומה לשלום האזרחים שמעבר לגבול, והיא זו שמביאה את הדרוזים בארץ לדרוש מהממשלה ערבויות לביטחון אנשי חדר.

עם זאת, במג'דל שמס וגם בעספיא מאמינים כי ישראל מסייעת לארגוני המורדים, ובהם גם א-נוסרה, ועל כן הם דורשים מהממשלה להצהיר באופן חד משמעי שלא תיתן יד לפגיעה באנשי חאדר. מקור הדרישה, מבחינת הדרוזים, נעוץ בעובדה שהם משרתים בצה"ל באחוזים גבוהים במיוחד, וכפי שהם מסכנים את חייהם עבור המדינה כך ישראל צריכה לפעול גם עבורם.

כוחות צה"ל בגבול עם סוריה
כוחות צה"ל בגבול עם סוריה | צילום:

תת אלוף במיל' אמל אסעד מהעדה הדרוזית מבהיר בריאיון עמו כי "בשביל להגן על תושבי חאדר לא צריך להכניס לשם חיילים. מספיק שישראל תגיד שהיא תפעל בעוצמה ובנחרצות ואם צריך היא גם תדע לעשות".

כשהשיחה מגיעה לשאלת השבר עם העדה הדרוזית, אסעד משתמש במילים חריפות עוד יותר: "אם ישראל תעמוד מנגד ולא תפעל למען אנשי חאדר אני אראה בזה בגידה בעקרונות של המדינה לפיהם היא מגינה על אזרחים חפים מפשע. מבחינתי חאדר נמצאת בתוך המדינה".