"אם מישהו חורג - צריך לטפל בזה" (צילום: רויטרס, חדשות)
לוחמים. המוטיבציה בירידה | צילום: רויטרס, חדשות

בצה"ל חוששים ממחסור בלוחמים - כך עולה מתדרוך שערך גורם בכיר באכ"א היום (ראשון). הגורם הזכיר כי לפי חוק ההסדרים,  שירות החובה יקוצר בחודשיים נוספים, קיצור שעדיין מצריך את אישורה של הממשלה. בצבא מתבצעת בימים אלה עבודת מטה לבחינת כל משמעויות המהלך, שאחריה יסכם הרמטכ"ל את עמדתו בנושא. בכל מקרה, המהלך יצריך שינויים בהם קיצור ההכשרות והסמכת הלוחמים אחרי פרק הכשרה קצר יותר, כשהשאלה היא עד כמה הדבר יפגע ביכולת, בידע ובמבצעיות שלהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במרס הקרוב ישתחרר מצה"ל המחזור הראשון שזכה לשירות מקוצר בארבעה חודשים. בצה"ל הצליחו להתגבר על "הבור" במצבת כוח האדם בעזרת קיצור העשרות וכן החתמה לקבע של לוחמים לתקופות קצרות של בין חצי שנה לשנה, וכן בגיוס כוח אדם רב יותר ליחידות הרלוונטיות. בנוסף, ישנו גיוס מוגבר של כוחות מילואים כדי לעמוד במשימות הביטחון השוטף.

בנוסף, בצה"ל מתמודדים עם העלייה הצפויה במספר המתגייסים - 17 אלף יותר במהלך העשור הקרוב. בצבא החלו לחפש פתרונות, שכן מרביתם אינם מתאימים ללחימה ומשכך כל עוד כולם מחויבים בגיוס שואפים בצבא לפתוח עוד קרובים והכשרות כדי למצוא להם שירות ראוי.

ב"ועדת צבא העם", שבראשה עומד ראש אכ"א האלוף מוטי אלמוז, חברים עוד אנשי צבא וחינוך שבוחנת מה עושים עודף החיילים הצפוי. בין האפשרויות שנשקלות: שירות דיפרנציאלי, בו אורך השירות ייקבע בהתאם להכשרה שעובר החייל לצד הצורך המבצעי, כאשר מי שמשרת יותר מתוגמל יותר. האפשרות לבטל את מודל "צבא העם" וגיוס החובה לכלל צעירי ישראל אינה נשקלת.

מסדרונות כלא 4 (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
כלא 4. בקרוב פחות אסירים? | צילום: דובר צה"ל, חדשות

במקביל, מודאגים באכ"א מהירידה במוטיבציה לשירות קרבי. ההסבר הרווח בצבא לכך הוא השקט הביטחוני היחסי ממנו נהנית ישראל בשנים האחרונות לצד רצונם של הצעירים לממש יכולות סייבר וטכנולוגיה שרכשו בבית הספר במהלך שירותם הצבאי. בעוד שמדגישים באכ"א כי בחלק מהיחידות אין בעיה למלא את השורות, ביחידות כמו הנדסה ושריון משרתים גם חיילים שלא ביקשו להגיע אליהן.

לבסוף, בצה"ל פועלים לצמצם את מספר החיילים הכלואים. השנה נכלאו 10,600 חיילים, לעומת 11,700 אשתקד. עונש מאסר נובע לרוב (47%) מהיעדרות משירות, ואילו 34% מהאסירים נכלאו בשל עבירות משמעת. רק 7% נכלאו בשל עבירות פליליות. משכך, הוחלט בצה"ל לפתוח בפיילוט במסגרתו מי שנשפט למספר חודשי מאסר בשל היפקדות יוכל לחזור ליחידתו תחת פיקוח ובקרה כחלופה לכלא, ובמידה ויעמוד תקופת המבחן יחזור לבית הדין שם יאושר לו לשוב ליחידה ללא מאסר.