נתב"ג הושבת לזמן קצר בשל רחפן (צילום: 123rf, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: 123rf, חדשות

הקבינט המדיני-ביטחוני החליט היום (ראשון) לאמץ שורת צעדים שמטרתם להסדיר את האחריות להגנה מפני איום הנשקף מרחפנים ולשפר את ההגנה מולו. במסגרת ההחלטה, סוכם כי המל"ל יחלק את האחריות בין הגורמים הביטחוניים השונים במקביל למאמץ המתמשך בנושא בתחום הטכנולוגי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החלטת הקבינט מגיעה כחודש לאחר הדוח החמור של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שעסק בהיערכות הלאומית להגנה מפני איום הרחפנים וקבע כי מדינת ישראל עדיין לא גיבשה מדיניות מספקת להתמודד עם הנושא.

"זמינות השימוש ברחפנים והשיפור הטכנולוגי המתמיד בהם יוצרים איום מתפתח במישור הביטחוני, הפלילי והבטיחותי", נכתב בדוח. לדברי שפירא, התגברות האיום טומנת בחובה סיכונים שעלולים להגיע עד כדי פגיעה בחיי אדם ובביטחון המדינה: "ההתמודדות עם האיום מחייבת פעולה לאומית משולבת של גורמי הביטחון וגורמי אכיפת החוק".

גדי איזנקוט בנימין נתניהו ביבי קבינט (צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90, חדשות)
"ראוי כי הקבינט יקבל החלטה" | צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90, חדשות

המבקר פתח את הדוח בביקורת חריפה על ההתנערות של צה"ל והמשטרה לאורך השנים מהתמודדות עם איום הרחפנים שמקורם בישראל וכתב כי הגופים השונים לא ראו עצמם אחראים להתמודד עם איום כזה. עוד עלה בדוח כי הקבינט המדיני-ביטחוני טרם קיבל כל החלטה אודות דרכי להיערך לאיום ברמה הלאומית. "עקב כך גדל הסיכון לפגיעה בביטחון המדינה", קבע המבקר. "משכך ונוכח התגברות איום זה, ראוי כי הקבינט יקבל החלטה בעניין זה ללא דיחוי".

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

המבקר התייחס בדוח גם לרחפנים שמקורם אינו בישראל, שהטיפול בהם מצוי תחת אחריותו של חיל האוויר. על פי הדוח, לצבא עדיין אין מענה הולם לאיום ותהליכי בניין הכוח בנושא טרם אושרו.

"בשל ההערכה בצה"ל שאיום הרחפנים הוא איום מתפתח, ייחודי ומדאיג, ונוכח העובדה שעדיין אין בידי צה"ל מענה שלם לאיום, גובר הסיכון כי איום השימוש ברחפנים על ידי האויב יישאר ללא מענה מספק", קבע המבקר. "יש חשיבות רבה לכך שצה"ל יפעל ללא דיחוי להשלים את עבודת המטה בנושא".