בנות, חיילות, צה"ל, צבא, לוחמות, גיוס (צילום: רויטרס)
מספר הלוחמות בצה"ל הגיע לשיא. ארכיון | צילום: רויטרס

השנה יירשם בצה"ל מספר שיא של לוחמות - 2,700. מדובר בזינוק של 200 חיילות בתפקידים קרביים לעומת השנה שעברה. בצבא רואים בפרויקט שילוב הנשים מוצלח וחשוב וגיוסן לתפקידי לחימה נמשך כל העת. עם זאת, בצה"ל שואפים "להקפיא" את תמונת המצב הנוכחית ולא להגדיל בשלב זה את המכסות, על מנת לבחון מחדש את השפעות השירות על הצעירות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בצה"ל הוחלט לבלום את קצב הגידול של גיוס הלוחמות ולייצב אותו. הסיבה: הצורך והרצון בסדרת בדיקות ללוחמות בשורה של היבטים, בדגש על שרידות - היכולת של החיילות הקרביות לעמוד בקושי הפיזי והמנטלי של תפקידי לוחמה. "אנו נמשיך מדי שנה לגייס מספר לוחמות זה אולם אין כוונה לפתוח מערכים נוספים או להרחיב את היקף הלוחמות בצה"ל", אומרים בדובר צה"ל.

כמו כן, לאור "פתחיחת מסגרות רבות בזמן קצר", בצבא שואפים לבדוק כיצד הנטל הפיזי והפסיכולוגי משפיע על אחוזי הנשירה במסלולי הלחימה, לצד ההשפעות הפיזיולוגיות ארוכות הטווח על גופן של הלוחמות. תוצאותיהן של הבדיקות הללו יסייעו בקביעת עמדת צה"ל העתידית בנוגע לשאלה האם להמשיך ו"לייצב" את נתוני הלוחמות, או להגדיל בהמשך את היצע התפקידים והיקף הגיוס.

גם הגיוס לגדודים המעורבים בצמיחה. ארכיון (צילום: דו"צ)
גם הגיוס לגדודים המעורבים בצמיחה. ארכיון | צילום: דו"צ

לוחמות לא ייקלטו בחטיבות חי"ר סדירות

בשנה האחרונה נפתחו עוד ועוד תפקידים צבאיים לנשים, בדגש על יחידות מעורבות, בגלל הצורך בגדודים נוספים שיעסקו בהגנה על הגבולות. כיום פועלים ארבעה גדודים מעורבים להגנת גבולות, ובמקביל צה"ל משנה את התמהיל הפנימי בתוך היחידות הקיימות שבהן משרתים לוחמים ולוחמות יחד בהגנת גבולות, בהגנה אווירית ובמשימות חילוץ בפיקוד העורף.

בעקבות הגדלת גיוסי הלוחמות, בפיקוד העורף ובהגנה האווירית מספר הנשים עומד על כ-50% מסך כל הלוחמים. גם במשמר הגבול נרשם זינוק משמעותי - הלוחמות כעת מהוות 35% מסך כל הלוחמים, לעומת 12% בלבד בעבר.

אילוסטרציה, למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות)
חיילות בטירונות, אילוסטרציה | צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות

בשלב זה הוחלט בצה"ל לא לפתוח תפקידים נוספים ללוחמות: במסגרת שימור ה"סטטוס-קוו" לא יתאפשר גיוסן ליחידות כגון סיירת מטכ"ל, שלדג, שייטת ו- 669 - וגם לא לחטיבות החי"ר הסדירות, כגון גולני וגבעתי.

בשנה האחרונה התעוררה סערה ציבורית בעקבות גיוס לוחמות לשריון, בצעד שגרר התנגדות רבה. "פיילוט השריונריות" צפוי להסתיים בחודש מרס. 15 בנות התחילו את המסלול ומתוכן רק שתיים נשרו. בסוף הפיילוט, השריונריות יתחילו בתעסוקה מבצעית בטנקים בהגנת הגבולות, מארבים וביטחון שוטף - אך לא יוצבו ביחידות הסדירות שחוצות קו לעזה או ללבנון.