"החקירות הצילחו חיים". מחאה למען עצורי ד (צילום: פלאש 90)
מחאה למען עצורי הפרשה, ארכיון | צילום: פלאש 90

חקירת הרצח משפחת דואבשה בדומא נמצאת בישורת האחרונה לקראת הגשת כתבי האישום והסרת צווי הפרסום, אך עוד לפני השלב הבא בפרשה מתברר כי נערכה פגישה יוצאת דופן בין בכיר במערכת המשפטית לבין העצורים. בפגישה, שדבר קיומה פורסם הערב (ראשון) לראשונה במהדורה המרכזית, שוחח הבכיר - המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי - עם החשודים בעקבות הטענות לפיהן עברו עינויים במהלך החקירות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נזרי, איש הציונות הדתית ואחד מהבכירים ביותר במערכת המשפט, הגיע למתקני השב"כ על מנת לפגוש מקרוב את החשודים בהצתת בית משפחת דוואבשה בכפר דומא לפני כחמישה חודשים. בפגישה ביקש נזרי לעמוד מקרוב על מצבם הפיזי והנפשי ולשאול מה עבר עליהם במהלך חקירות השב"כ.

המפגש התרחש בצל טענות וקמפיין חסר תקדים נגד שירות הביטחון הכללי שבמרכזו טענות לאלימות קשה שמופעלת בחדרי החקירות נגד העצורים, טענות שבשב"כ דחו חלקית.

"אנחנו נבחן דרך אחרת לעשות בקרה". נזרי (צילום: ערוץ הכנסת)
רז נזרי, ארכיון | צילום: ערוץ הכנסת

בשבוע שעבר הבהירו במערכת הביטחון שאושרו צעדים חריגים נגד העצורים, שכוללים הפעלת לחץ פיזי כפי שנהוג להפעיל במקרים של "פצצה מתקתקת". כל אותם צעדים, טענו שם, נעשו בפיקוח מלא של מערכת המשפט והיועץ המשפטי לממשלה. הפגישה מעידה על בדיקה נוספת, לקראת פרסום פרטי הפרשה.

הפגישה נערכה ימים ספורים לפני הגשת הצהרות התובע נגד החשודים, והיא מעידה על כך שבמשרד המשפטים רוצים לבחון מקרוב את הטענות לעינויים. עו"ד עדי קידר, פרקליטם של חלק מהחשודים מארגון חוננו, אמר: "מדובר היה בתשאול קצר, שספק אם הספיק לגלות מה היה בחדרי החקירות". קידר דרש להקפיא את ההליכים המשפטיים עד להשלמת הבדיקה. 

דומא (ארכיון) (צילום: FLASH 90)
הבית שהוצת בכפר דומא | צילום: FLASH 90

כבר השבוע, על פי ההערכות, יוגשו כתבי אישום נגד החשודים ברצח:  מדובר בשניים או שלושה חשודים, שצפויים להיות מואשמים במעשי רצח וגם בפשעי שנאה נוספים כגון פגיעה ברכוש פלסטיני והפרת סדר. במערכת אכיפת החוק מקווים כי, למרות שמדובר רק בכתבי אישום ולא בהרשעות, הציבור יבין בעקבות חשיפת הפרטים מדוע נדרשה חקירה נדירה ואינטנסטיבית שכזו נגד החשודים. בשלב זה יש שישה עצורים, אך לא כולם קשורים לרצח בדומא.

חוקרי השב"כ והיחידה לפשיעה לאומנית של מחוז ש"י יחשפו במהלך השבוע ראיות שהתגבשו נגד חשודים ב-10 פרשות נוספות של טרור יהודי. מקרה נוסף שמעסיק את מערכת אכיפת החוק הוא "חתונת השנאה", שנחשפה השבוע בחדשות 10, בה דקרו צעירים את תמונתו של עלי דוואבשה וקראו לנקמה: השבוע יובאו לחקירה כ-30 חשודים שהשתתפו בחתונה, והם ייחקרו בחשד להסתה ולהפרת צווים שונים.

יעלון: "החשודים מתוחכמים, לא תולים אנשים הפוך"

אמש התייחס שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, לחקירת החשודים וגיבה את השב"כ באופן מלא. "אני מעריך שלא ייארך הזמן עד שנראה כתבי אישום נגד הרוצחים, לצערנו הטרוריסטים היהודים", אמר לרינה מצליח ב"פגוש את העיתונות". "האירוע חמור ביותר, אנחנו מדברים על כך מההתחלה, ולכן נקטנו בצעדים דרקוניים, קודם כל - כדי למנוע את הפיגוע הבא".

"החשודים מתוחכמים", הוא הוסיף. "זה לא רק שהם עובדים עם דוקטרינציה רצחנית, הם גם לומדים איך לעמוד בחקירה, מה לעשות, מה לא לעשות, זה מקשה כמובן על השב"כ. השב"כ מפעיל את כל הכלים כדי להעמיד אותם לדין - בחלק מהמקרים בהצלחה ובחלק מהמקרים לא בהצלחה".

"הלוואי וערבים היו עושים את הרצח בדומא", הוא הבהיר. "הלוואי ויכולתי להגיד את זה. לצערי עשו את זה מי שחושבים את עצמם ליהודים. בעיניי זה מעשה לא יהודי. יש גם רבנים שבדרשות שלהם מביאים צעירים חסרי אחריות לכלל מעשה - גם עליהם מוטלת אחריות. צריך לחקור גם את הרבנים שבהתבטאויות שלהם מביאים את הצעירים לביצוע מעשה".

באשר לטענות על ההתעללות של חוקרי השב"כ בחשודים ברצח המשפחה, אמר יעלון כי "הסיפורים שהוציאו החוצה - לא היה ולא נברא. לא תולים אנשים הפוך ולא מותחים במיטת סדום ולא פוגעים באיברים אינטימיים, כן מונעים שינה כי זה מפעיל לחץ פסיכולוגי. יש דרך לעשות את זה. יש כלים שמותר לשב"כ להשתמש בהם". גם שרת המשפטים איילת שקד אמרה בריאיון לחדשות סוף השבוע כי החקירות מתבצעות על פי חוק וגיבתה את פעולות השב"כ.