טיל אירני (צילום: רויטרס)
בכיר במטכ"ל: "הסכם הגרעין - תפנית אסטרטג | צילום: רויטרס

קצין בכיר בצה"ל טוען היום (רביעי) כי הסכם הגרעין של המעצמות עם אירן מאפשר חשיבה מחודשת על תקציב הביטחון. בשיחה עם כתבים צבאיים התייחס הקצין הבכיר במטכ"ל למפת האיומים וטען כי הסכם הגרעין עשוי לאפשר קיצוץ בחלק מההוצאות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הסכם ווינה (הסכם הגרעין) מהווה תפנית אסטרטגית מבחינת צה"ל ומאפשר חשיבה מחודשת על ההערכות, ההתכוננות וההתמודדות אל מול איום הגרעין האירני", טען הקציר הבכיר במטכ"ל.

בדבריו הוא המשיך והתייחס למה שנקרא בצה"ל "יכולות מעגל שלישי", כלומר היכולות של צה"ל לפעול באירן. הבכיר במטכ"ל הדגיש כי תכנית העבודה הרב שנתית החדשה של צה"ל אכן מאפשרת ירידה בהכנות ובתקצוב לפעולות שכאלה, אך עדיין הצבא חייב לבנות מענה לרגע בו הסכם הגרעין יפוג או יתפרק.

"צריך להבין שההשפעה האירנית היא לא רק גרעין כן או לא", אמר הבכיר במטכ"ל. "ההשפעה של אירן היא גם בבניית יכולות טרור בגולן ותמיכה בטרור בגדה, בעזה ובמזרח התיכון כולו".

"בסיס מוצק ואיתן לתיק" (צילום: רויטרס, חדשות)
צוללת דולפין של חייל הים | צילום: רויטרס, חדשות

לא מבזבזים

למרות שהקצין בכיר טען שהסכם הגרעין יכול להביא לקיצוץ בתקציב, הוא הבהיר כי ההכנות לתקיפה באירן לא היו בזבוז. "לא הושקע שקל שבוזבז וירד לטמיון", טען הבכיר בצה"ל.

עוד הוסיף הקצין כי התנאי לתקצוב התכנית לבניית יכולות התקיפה במעגל שלישי היה שהשקעה תבנה גם יכולות גנריות שישרתו את חיל האוויר וצה"ל במגוון תחומים. "על חלק מהתוצאות של תכנית זו, שומעים לפעמים בתקשורת הזרה", רמז הקצין.

נפרדים מצוללת

באוקטובר 2015 חתמה ישראל הסכם עם ארה"ב לפיו יסופקו לחייל האוויר הישראלי 19 מטוסי אף-35 מתקדמים. עם חתימת הסכם הגרעין עם אירן, הובטח לישראל "פיצוי" של 14 מטוסים מתקדמים נוספים מה שיקל על ההתמודדות עם האיומים השונים.

בנוסף למטוסים המתקדמים, התייחס הקצין גם לצוללת המתקדמת השישית שתסופק לחיל הים מהמספנות בגרמניה. לדבריו, ישראל לא צריכה 6 צוללות ועל כן יהיה אפשר להוציא משימוש את אחת הצוללות הישנות.

"הצוללת השישית המתקדמת תאפשר לנו לגרוע צוללת ישנה שעדיין פועלת בחיל הים ולהישאר עם צי של חמש צוללות טובות ומתקדמות שמאפשרות לפעול ברחבי הימים באיסוף מודיעיני ופעולות נוספות", הסביר.

בהמשך התייחס הקצין הבכיר לנושא המעורבות הרוסית במלחמת האזרחים בסוריה והמתיחות בין טורקיה לרוסיה לאחר הפלת המטוס הרוסי. "מצד אחד לא חלמנו שמערכת הטילים S-400 הרוסית תמוקם בחצר האחורית שלנו, או שנראה טילי שיוט בשמי סוריה", אמר. "מצד שני, צריך להבין שה-S-400 הוא לא איום על מדינת ישראל ויכולותיה".