חמאס קורא לאינתיפאדה, כוננות בי-ם (צילום: רויטרס)
מהומות בשועפט | צילום: רויטרס

על רקע גל פיגועי הטרור ששוטף בעת האחרונה את הארץ והדיבורים על אינתיפאדה שלישית, בדקנו עם אנשים שמכירים מקרוב את אירועי האינתיפאדות הקודמות והיו בתפקידים שבהם התמודדו עם סבבי אלימות מה הם חושבים שגרם להסלמה הנוכחית? לאן זה הולך ואיך אפשר להרגיע את השטח?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ח"כ מיקי לוי, שפיקד על מחוז ירושלים של המשטרה בתקופת האינתיפאדה השנייה, טוען כי הרשות הפלסטינית היא שזרעה את זרעי הגל הנוכחי, אך מאשים גם את חברי הכנסת הערבים בליבוי האש ובהתנהלות בלתי אחראית.

"אין בכלל ספק שאבו מאזן והפלסטינים החלו את הסופה באמצעות הסתה שקרית, כשטענו שישראל מנסה לשנות את הסטטוס קוו בירושלים", אומר לוי. "גם חברי כנסת מהרשימה המשותפת נסעו לטורקיה ולירדן כדי לשכנע בכך, וזה חוסר אחריות שלהם. הם מחממים את השטח. כל ההתבטאויות של אישי הציבור הערבים מביאים לגילויי אלימות גם בערים מעורבות כמו יפו וחיפה. בתפקידים הרבים שבהם כיהנתי – כולל מפקד מחוז ירושלים – אני יודע שאין שום כוונה לשנות את הסטטוס קוו בירושלים".

הר הבית (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
"אסור לגעת באל אקצא" | צילום: רויטרס, חדשות

באשר להתרחבות גל הטרור, מעריך לוי שהסבב הנוכחי ידעך בקרוב. "אני לא קורא לזה אינתיפאדה אלא גילויי אלימות", אומר לוי. "יש לנו מספיק אמצעי אכיפה והרתעה - סגירת הר הבית לצעירים, חסימת צירים, היערכות סביב כפרים. הסבב ילך וידעך, אבל ללא אופק מדיני הסבבים האלו יחזרו. המהלכים הנכונים נעשים מאוחד מאוד, והיה צריך לעשות אותם לפני חודש. הממשלה התעוררה משנת הקיץ שלה, אבל אסור שוב להירדם בשמירה".

ראש השב"כ לשעבר, ח"כ יעקב פרי, סבור גם הוא כי מדובר בגל אלימות זמני שידוכא בקרוב, אך עם זאת הוא מגלה דאגה לנוכח זליגת האירועים למעגל האזרחי. "זה אומנם גל, אבל גם הוא בהחלט מדאיג. במיוחד הזליגה לכיוון אזרחי מדינת ישראל", אומר פרי. "יש להבדיל בין פעולות שנעשות על ידי ארגוני טרור לבין אלו שנעשות על ידי מפגעים בודדים, אך ללא ספק הרצף הזה תופס תאוצה ואני מאוד מקווה שהתגבורים של האבטחה ירגיעו את האווירה".

ארכיון (צילום: חדשות 2)
רחוב הפיגועים, שוטרים בעיר העתיקה | צילום: חדשות 2

לדעת פרי, המתכון להרגעת האווירה מוכרח לכלול הימנעות מהבערת השטח וצמצום נקודות החיכוך בין הצדדים. "אסור לשפוך שמן על המדורה", מסביר פרי. "כל ההצהרות הללו על הגברת הבנייה המחודשת בשטחים רק גורמות לנזק. צריך להזרים כוחות נוספים שישמרו על השקט, ובמקביל גם לקיים שיחות ומגעים לשם התיאום הביטחוני עם הרשות הפלסטינית, עם המנהיגות במחנות הפליטים ועם ועד הסוחרים בעיר העתיקה".

שלילת רישיון למידיי אבנים (צילום: רויטרס)
"הרשות זרעה את זרעי הפורענות" | צילום: רויטרס

"אני חושב שהטרמינולוגיה פה פחות חשובה", אומר חבר הכנסת לשעבר, תא"ל במיל' אפי איתם. "זה גל טרור שצריך להילחם בו. אין לי ספק שהוא ימוגר בקרוב כי יש למערכת מספיק ניסיון בהתמודדויות שכאלו וצריך לזכור שהיו לנו שבע שנים שקטות באזור יהודה ושומרון בזמן שכל המזרח התיכון בער".

את ביטחונו שואב איתם גם מהאינטרס הפלסטיני, שלטענתו רק ניזוק מההסלמה הגוברת. "האינטרס של הפלסטינים הוא גם להרגיע את הרוחות, הם רואים את האלטרנטיבות בעולם הערבי והם יודעים שלצדנו הם יוכלו להגיע לרמת ואיכות החיים הטובה ביותר", הוא מסביר.

שוטרי מג"ב בירושלים (צילום: רויטרס)
שוטרים בירושלים | צילום: רויטרס

"אף אידיוט לא ירצה להקים מדינה שבה יצעקו אללה אכבר ברחובות, גם הם יודעים את זה וגם אנחנו. יש להם המון מה להפסיד", מוסיף איתם. "הצעירים של איו"ש סופגים הסתה ותעמולה נוראית. זה חלק ממהלך בעולם הערבי שנועד להרוס את הגבולות של המדינות הערביות ובדרך גם את שלנו. התקווה האמיתית היא לא להקים מדינה פלסטינית כושלת. אנחנו בסך הכל רוצים לגור בשכנות טובה עם הפלסטינים, ואין ספק שב-50 שנות ה'כיבוש הנורא שלנו' הם משגשגים. תשאל אותם אם הם רוצים לעבור לסוריה".

תא"ל  במיל' איתם, שפיקד במהלך שירותו על עוצבת הגליל, אומר כי המפתח להשתלטות על המצב נעוץ ראשית בגישה שמשדרת מערכת הביטחון. "כדי להרגיע את השטח צריך דבר ראשון לשדר ביטחון עצמי", הוא אומר. "לא מדובר בשום תופעה חדשה שמאיימת על ביטחון מדינת ישראל. העובדה שאין שם טילים ופצצות היא בזכות הנוכחות שלנו באיו"ש, התוצאה היא שיש רק סכינים".

פיגוע דקירה בירושלים (צילום: אורי דייויס קבוצת מדברים תקשורת)
פיגוע דקירה בירושלים | צילום: אורי דייויס קבוצת מדברים תקשורת

"ברגע שעוסקים באל אקצא – זה לא ייגמר טוב"

גל הטרור הנוכחי הביא עמו גם מחאה והפגנות סוערות של ערביי ישראל. ראש עיריית קלאנסווה, עבד אל באסט סאלמה, סבור כי הדרך להרגעת האווירה קצרה יותר משנדמה וכי המפתח הוא ההתנהלות בהר הבית. "צריכים לתת לכל אלה שהתפללו כל השנים באל-אקצא להמשיך ולהתפלל, רק ככה יישמר השקט", הסביר. "העניין הדתי הוא תמיד רגיש מאוד. אם זה למוסלמים, ליהודים או לנוצרים. איפה שיש יהודים בעולם תמיד שומרים על בתי הכנסת שלהם, כי זה נושא מאוד רגיש ולא מפריעים לחופש הדת שלהם, אז למה כאן זה שונה? ברגע שעוסקים באל אקצא זה לא ייגמר טוב, ואנחנו בתור מנהיגים צריכים להפעיל שיקול דעת".

את הטענות באשר לשמירת הסטטוס קוו בהר הבית דוחה סאלמה בנחרצות וטוען כי ההנחיות במתחם השתנו. "מי שאומר שלא השתנה שם כלום – מטעה", אומר סאלמה. "אנשים התחילו להרגיש שמונעים מהם מלהתפלל, מגבילים את גיל המתפללים ואת השעות. רוצים לעשות שם כמו חברון, שיש הפרדה בין שעות של מתפללים. אל אקצא זה לא חברון, שם זה חשיבות עליונה".

רכב שנפגע מאבנים בגוש עציון (צילום: הצלה יו"ש - בית סחור)
רכב שהותקף באבנים בשטחים | צילום: הצלה יו"ש - בית סחור

מי שאחראיים למתיחות לטענתו הם בעיקר המתנחלים, שלדבריו מגיעים למקום במטרה אחת: להתסיס. "כשמתנחלים נכנסים למסגד זה מרתיח אנשים", הוא אומר. "הם מתגרים במתפללים המוסלמים. הם נכנסים לשם ורוקדים, ועושים תנועות שאומרות 'אנחנו פה', בלי תרבות דתית של סובלנות. הם לא מכבדים את העובדה שזה מקום קדוש. כל עוד הם ימשיכו לבוא המצב יהיה גרוע".

גם תושבים במזרח העיר מסבירים כי חידוש היתרי התפילה באל אקצא יביא לסיום האלימות. "אני לא אדם פוליטי", מסביר ג'ולאני מוחמד, תושב שכונת בית חנינא. "מיום ליום נהיה כאן יותר מתוח, ומי שמבין אומר שזו תחילתה של האינתיפאדה שלישית. כדי להרגיע את השטח אני אומר שלא יתנו למתנחלים להיכנס לאל אקצא. רק ככה אפשר להוציא את הפתיל של אל אקצא ולכבות אותו".

המהומות ביפו בחודש שעבר (צילום: yaffa48.com)
הפגנת מחאה ביפו | צילום: yaffa48.com

"הוראות צה"ל מסרסרות את כוחות הביטחון"

יש כמובן גם מי שמחזיקים בגישות יותר קיצוניות באשר לאופן ההתמודדות עם רצף האירועים האחרון. "יש לכלוא את המחבלים המשוחררים, לעצור את ההסתה של הרשות הפלשתינית, ולהגיב בקשיחות על טרור האבנים", אמר ראש המעוצה האזורית שומרון, יוסי דגן. "מלחמות ואינתיפאדות יש מאז תחילת הציונות. בכל פעם זה אותו הדבר בשמות שונים והמטרה היא השמדת הישות היהודית".

"כרגע אנחנו חווים גל נוסף של טרור, והסיבה העיקרית לכך היא שחרור המטכ"ל של הטרור בעסקת שליט וחוסר ההחלטיות מול הטרור העממי וההסתה של הרשות הפלסטינית. האשם העיקרי הוא הצד הערבי הרצחני והמסית, בעוד שההוראות לצה"ל ו'המשפטיזציה' החולנית מסרסות את כוחות הביטחון. יידוי אבנים זה ניסיון לרצח, ויש להתייחס אליו ככזה".