המאבק למען החיילים העניים - האם הח"כים מתגייסים? ח"כ שאול מופז (קדימה) מנסה לגייס בימים אלה במליאה חתימות של חברי הכנסת במטרה להעביר את תוספת השכר שהם אמורים לקבל לטובת חיילים עניים. עד כה נענו 27 חברי כנסת ליוזמה הפומבית של הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר, שנחשפה אתמול (רביעי) בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אך מה קורה כשהמצלמות יורדות והפנייה לחברי הכנסת נעשית על ידי חייל? מתברר כי למרות ההצטרפות הערה של חברי הכנסת ליוזמה, כשמדובר בפנייה פומבית פחות - נראה שגם מידת ההיענות שלהם יורדת. בתחילת השבוע שלחנו מייל לכל 120 חברי הכנסת, לקראת ההעלאה הצפויה בשכרם, והצגנו את עצמנו כחייל עני.

"הרבה פעמים אני לא יכול לצאת החוצה ולפעמים אני פשוט רעב. בצבא מנסים לעזור אבל זה פשוט לא מספיק", כתבנו להם. "אולי במקום לקבל עוד אלף שקל, כל חבר כנסת יתרום כל חודש את הכסף של התוספת לקרן למען חיילים עניים או עמותה. רציתי לשמוע דעתך על זה, תרצה לקחת חלק במשהו כזה?".

"סומך על גנץ", שאול מופז (צילום: חדשות 2)
מוביל היוזמה שאול מופז | צילום: חדשות 2

הימים חלפו, ומה עם נבחרי הציבור? הם כנראה עסוקים בהכנות לבחירות. רק כ-10% מהם - 13 חברי כנסת - השיבו. מתוכם, רק חברי הכנסת איציק שמולי (עבודה) ועמרם מצנע (התנועה) כתבו בריש גלי: אנחנו מוכנים להצטרף ליוזמה. אחרים ביקשו עוד פרטים.

"חזק ואמץ, אני מתאר לעצמי שאתה עובר תקופה לא פשוטה בצבא", כתב ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), "אבל יחד עם זאת זכית להגן על העם היהודי בישראל אחרי שואת אירופה, ועל כן אני מצדיע לך".

ח"כ אילן גילאון (מרצ) ביקש מהחייל להתקשר אליו, בלשכת שר הביטחון יעלון ביקשו לדעת היכן משרת החייל ופרטים נוספים, ומספר חברי כנסת מיש עתיד הזכירו כי הביעו מוכנות לוותר על שכרם. עם זאת, לא ציינו אם יתגייסו ליוזמה. "סגן השר קיבל את פנייתך והיא כעת בבדיקה", כתבו לנו בלשכתו של סגן שר הדתות אלי בן דהן (הבית היהודי), ותשובה דומה קיבלנו גם מלשכתו של אלעזר שטרן (התנועה).

צפו בכתבה המלאה (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
שכר חיילי החובה יעלה | צילום: דובר צה"ל, חדשות

החודש, לאחר מאבק ציבורי ארוך, הוחלט להעלות את שכר חיילי החובה. מדובר בהעלאה של 100-200 שקלים, מה שלא צפוי להוות סיוע משמעותי עבור חיילים שחיים מתחת לקו העוני.

רשימת הח"כים שהצטרפו עד כה ליוזמה של מופז:

1. השר יצחק אהרונוביץ' (ישראל ביתנו)
2. השר ישראל כץ (ליכוד)
3. השר מאיר כהן (יש עתיד)
4. השר יעקב פרי (יש עתיד)
5. יו"ר האופוזיציה בוז'י הרצוג (עבודה)
6. יו"ר מרצ זהבה גלאון (מרצ)
7. יו"ר ש"ס אריה דרעי (ש"ס)
8. סגן שר האוצר מיקי לוי (יש עתיד)
9. ח"כ שאול מופז (קדימה)
10. ח"כ מירי רגב (ליכוד)
11. ח"כ עופר שלח (יש עתיד)
12. ח"כ אלעזר שטרן (התנועה)
13. ח"כ אראל מרגלית (עבודה)
14. ח"כ איתן כבל (עבודה)
15. ח"כ ישראל חסון (קדימה)
16. ח"כ משה מזרחי (עבודה)
17. ח"כ עמרם מצנע (התנועה)
18. ח"כ עליזה לביא (יש עתיד)
19. ח"כ חיליק בר (עבודה)
20. ח"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד)
21. ח"כ איציק שמולי (עבודה)
22. ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה)
23. ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי)
24. ח"כ מירב מיכאלי (עבודה)
25. ח"כ סתיו שפיר (עבודה)
26. ח"כ נחמן שי (עבודה)
27. ח"כ מיכל בירן (עבודה)

גם אם כל חברי הכנסת יירתמו ליוזמה, עדיין מדובר רק בסכום של כ-120 אלף שקלים בחודש - סכום זניח במונחים של מערכת הביטחון, אך פעולה סמלית מצד נבחרי הציבור. "הסיפור זה לא הכסף אלא המסר והדוגמה האישית", אומר ח"כ מופז. "אני חושב שחברי הכנסת חייבים לנקוט את הצעד הזה. לא מספיק לדבר, לא מספיק לחוקק, צריך גם לתת דוגמה אישית".

העלאת השכר הנמוכה יחסית הביאה גם את עמותת "בית חם לכל חייל", שמסייעת לחיילים נזקקים לאורך כל השנה, לערוך הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון, שדן בעתירה על דמי הקיום של החיילים שלא עודכנו זה שנים.

"החל מתחילת השנה הבאה נעלה את גובה דמי הקיום לחיילי החובה - עלייה ראשונה מתוך שלוש מדרגות שכר", אמר אמש הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ בכנס שדרות לחברה וידידות. "אין פה עניין של שכר מינימום או שכר ממוצע כי מדובר בדמי קיום. ראינו בשירות החובה ערך שנכון לשמר כערך של שרות חובה - כשבן אדם נותן מעצמו למדינה שלו".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv