יום אחרי שהמשטרה פתחה מחדש את הר הבית לביקורים, הגיעו הבוקר (שני) כ-800 בני אדם שביקשו לסייר במקום, מתוכם 40 יהודים והשאר תיירים. התלווינו לביקור במתחם הקדוש והמאובטח ביותר, שנמצא בלב הסכסוך הישראלי-פלסטיני ובמוקד המחאה האלימה בירושלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קבוצות הישראלים שמבקשות לעלות להר מורכבות באקראי על ידי המשטרה, במטרה לפקח על כל ישראלי הנכנס למתחם ולוודא כי הוא פועל על פי כללי המקום ולא מעורר פרובוקציות. בין האיסורים המרכזיים על יהודים שמבקרים בהר - איסור תפילה ומחוות המזכירות תפילה במהלך הביקור.

לכל קבוצה, יחד עם כוח משטרתי גדול שמאבטח אותה, מצטרפים מפקחים מטעם הווקף המוסלמי, שמוודאים כי הסטטוס-קוו הנהוג במקום נשמר.

מי ידאג לנשים באירן? המשרד לענייני משפחה (צילום: רויטרס)
המבקרים ספגו קריאות גנאי | צילום: רויטרס

לאחר שעה של המתנה בעמדת הבידוק שבגשר המוגרבים המוביל להר הבית, שבמהלכה נלקחים פרטי הזיהוי של כל מבקר, נכנסנו דרך שער הכניסה לרחבת הר הבית, שם המתינו לנו מספר רב של שוטרים. אחד מהם מתעד במצלמה כל העת את המבקרים במקום ובחלק מהזמן אף מלווה את הקבוצה וממשיך לצלם.

בין חברי הקבוצה שאליה הצטרפנו היו כאלה שמגיעים להר מדי שבוע וגם משפחה, שלה זה הביקור הראשון. במהלך הביקור, מלווים ה"וותיקים" בהסברים את המבקרים החדשים, במה שנראה כמו סיור תיירותי רגיל.

כשמגיעים לחלקו הצפוני של המתחם מגלים כיתות לימוד שבהן מצטופפים נערים מוסלמים, שלמראה הקבוצה שלנו החלו חלק מהם בקריאות גנאי בערבית ובעברית מבעד לסורגי החלונות. נראה כי רוב אנשי הקבוצה לא התרגשו יותר מדי מהקללות, אך השוטרים המלווים האיצו בנו להמשיך ולהתקדם בסיור.

יונתן, חייל צה"ל בסדיר, הגיע לסיור זה היום השני ברציפות. מיד אחרי הבידוק הביטחוני הוא החליף את נעלי הצבא האדומות בכפכפים, בשל הנוהג היהודי שלא לעלות למקום בנעלי עור, ושאל בבדיחות שוטר מג"ב: "אין שם שוטרי מצ"ח נכון?". בהמשך הוא סיפר כי אין בעיה מבחינת הרשויות לעלות להר עם מדי צבא למרות שבעבר חל איסור על כך.

משה חכים, כבן 40, מבקר בהר מדי שבוע במשך שנים. הוא תפקד כמדריך הלא רשמי של הקבוצה והפליא בהסבריו. "למרות המצב הקשה באזור, אני חש אופטימיות לגבי העתיד", אמר לנו. "אני מרגיש שקרב היום שבו נוכל אפילו להעלות קורבן פה בהר הבית. הביקורים שלנו כאן מעבירים מסר גם לאוכלוסייה המקומית ואם נמשיך בכך נוכל לעשות הרבה יותר כאן במתחם, וכולם יהיו מרוצים - המוסלמים, הנוצרים והיהודים".

חמאס קורא לאינתיפאדה, כוננות בי-ם (צילום: רויטרס)
התרפעויות במזרח ירושלים | צילום: רויטרס

משפחת גלעדי - גלית, בעלה ובנם יהודה - נראו נרגשים ונלהבים בביקורם הראשון בהר. ההורים הרבו לתעד וצילמו את בנם על רקע כיפת מסגד אל אקצא. "זו הפעם הראשונה שלנו כאן, אבל אנחנו לא חשים את קדושת המקום. המצב שבו אנחנו לא יכולים לעצור ולהתרשם, ובטח לא להתפלל, לא באמת מאפשרת לספוג את קדושת המקום".

תזכורת קלה למתיחות הרבה במקום הייתה כאשר לקראת סוף הסיור הגיעה הקבוצה לאזור מסגד אל עמר (כיפת הסלע), שם קראו לעברם כמה גברים ערבים שישבו בסמוך קריאות אללה הוא אכבר ואליהם הצטרפו גם נשים שהיו בצד השני. במקום לא התפתחה מהומה והקריאות גוועו אחרי דקה-שתיים.

לא לוקחים סיכונים, שוטרים בהר הבית (צילום: דוברות חטיבת המשטרה)
לא לוקחים סיכונים, שוטרים בהר הבית | צילום: דוברות חטיבת המשטרה

במקביל, גם חברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי) ביקרה הבוקר בהר הבית. במהלך הביקור תקפה אותה מילולית אישה מוסלמית. לטענת חברת הכנסת, היא אף דחפה אותה קלות.