האסון בנחל והעדויות (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
חברי הלוחמים מדברים, אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בחטיבת גבעתי מנסים להבין כיצד שלושה חיילים שלחמו בעזה שמו קץ לחייהם בזמן שחלף מאז המבצע, והאם הדבר קשור למאורעות "צוק איתן". המשטרה הצבאית החוקרת פתחה בבדיקת המקרים, שבכולם נמצאו הלוחמים ללא רוח חיים וכשנשקם לצדם. בצבא בודקים את הקשר למראות מהקרבות והפעילות בתוך עזה וטרם יכולים לקשור בין שלושת המקרים, אם בכלל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חייל ששירת עם אחד הלוחמים ששמו קץ לחייהם סיפר על התחושות הקשות שחש בימים שקדמו למותו. "הוא היה אדם נורמטיבי לגמרי שנחשף למראות קשים, בחיים לא חשבתי שהוא יעשה דבר כזה", סיפר לחדשות 2 Online. "הוא ראה הרבה גופות מול העיניים, הרבה זוועות. אלה חבר'ה צעירים שנכנסים למקומות האלה וחווים תחושות מאוד קשות".

חברו של החייל קרא לצה"ל לקחת אחריות על המקרה - ולפעול על מנת למנוע אירועים נוספים מסוג זה בעתיד. הוא הוסיף וסיפר כי חברו היה "בעל מוטיבציית שיא לתרום ולעזור למדינה, חברותי מאוד, תמיד חייכן ובעל שמחת חיים. הופתעתי כשזה קרה". חייל נוסף מהחטיבה סיפר כי בגבעתי התקבלה הידיעה על מות הלוחמים באופן קשה: "צריך לבדוק מה קרה כאן כי זה מוזר מאוד, כשקיבלנו את ההודעה זה היה ממש מפחיד".

בני משפחתו של אחד הלוחמים אף טענו בפני מקורבים כי "הצבא יכל למנוע את המקרה". חבר נוסף של חייל ששם ידו בנפשו, שביקר את משפחתו במהלך השבעה, סיפר כי "הופעל עליו לחץ רב מהמבצע, המשפחה מאשימה את צה"ל ואומרת כי יש לו חלק במוות של הילד שלה".

לאחר המבצע: צה"ל פועל לאתר חיילים עם נטיות אובדניות

למרות שורת המקרים, בצה"ל מדגישים כי נושא מניעת האובדנות בקרב החיילים נמצא בעדיפות עליונה. גורמי צה"ל פועלים במישורים המקצועיים והפיקודיים על מנת לצמצם ולמנוע ככל הניתן את המקרים הטרגיים, ולראייה - הירידה המשמעותית שחלה בשנים האחרונות במקרים בהם שמו חיילים קץ לחייהם במהלך שירותם הצבאי.

מערך בריאות הנפש של צה"ל אף נערך למבצע "צוק איתן" באופן נרחב ובכל דרגי הטיפול. במהלך המבצע נפרס המערך באמצעות קצינים של חיל הרפואה ביחידות הסדיר והמילואים, סמוך מאוד לקווי הלחימה בעזה - וטיפל במאות פניות. כמו כן, בוצעה פעילות נרחבת בשיתוף עם בתי החולים לתת מענה בתחום זה גם לפצועים שאושפזו.

גורמים בצה"ל מדגישים כי עם סיום המבצע, המשיך מערך בריאות הנפש של צה"ל במעקב יזום, איתור והתערבות ברמת המפקדים בכל יחידות צה"ל שהשתתפו ב"צוק איתן". בצבא פועלים על מנת לאתר מראש מקרים מסוג זה על מנת לטפל בהם. בשבועות האחרונים אף בוצע סקר טלפוני יזום בקרב לוחמים על מנת לאתר את אלה מהם הזקוקים לתמיכה נוספת.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל משתתף בצער המשפחות וימשיך ללות אותן. בצה"ל ובחטיבת גבעתי בפרט נעשו ועודן נעשות פעולות שונות למניעת אובדנות בקרב החיילים. המפקדים בחטיבה, בתמיכתם של גורמי בריאות הנפש, ממשיכים לפעול על מנת למנוע מקרים אובדניים. כמו כן, לאור האירועים האחרונים גדלה פריסת גורמי בריאות הנפש ונעשות פעולות נרחבות על מנת להגביר את המודעות ולתת למפקדים את הכלים לזהות, ולהבין ולדעת תמה לעשות במקרה הצורך. כלל האירועים נמצאים בחקירת מצ"ח, קשירת מקרי ההתאבדות המדוברים בחטיבת גבעתי ללחימה במבצע "צוק איתן" איננה אחראית טרם סיום בדיקתם ע"י הגורמים הרלוונטיים".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv