מתקן נשק כימי בסוריה (ארכיון) (צילום: רויטרס)
עדיין כאן. מחסני נשק כימי בסוריה | צילום: רויטרס

על רקע ההחלטה להפסיק לחלק ערכות מגן לתושבי ישראל, אומרים גורמי ביטחון כי בימים האחרונים עשו כוחות אסד פעם נוספת שימוש בנשק כימי במלחמתם נגד המורדים - למרות תהליך פירוק המדינה מנשק לא קונבנציונאלי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי הגורמים, בוצעה תקיפה בגז כלור נגד כוחות הלוחמים נגד אסד בפרבי דמשק, שבה נהרגו כמה בני אדם ועשרות נפגעו. השימוש החוזר של צבא אסד בנשק כימי, מצטרף ליותר מ-40 מקרים שבהם השתמשו כוחות הנשיא בחומרים האסורים.

כל האירועים הללו מתרחשים לאחר שכבר החל תהליך ההתפרקות של סוריה מנשק כימי, לכאורה, בחסות פקחי הארגון למניעת הפצת נשק כימי. למעשה, בסוריה כלל לא אמור להישאר נשק כימי על פי ההסכם שאליו הגיעו כוחות המערב בחסות רוסית.

האירועים האחרונים מציבים סימן שאלה על המלצת שר הביטחון יעלון לקבינט להפסיק את הייצור והחלוקה של ערכות מגן לאזרחי ישראל, חלוקה שהופסקה בחודש פברואר השנה.

במערכת הביטחון מתייחסים בקלות יחסית לשימוש בגז כלור, בטענה שהוא פחות מסוכן מחומרים אחרים שהיו ברשות סוריה או שעדיין נמצאים ברשותה.

מנגד, מזהיר אריה פריד - בכיר לשעבר במפעלי ברום ומומחה לחומר - כי "חשיפה לכלור, גם בכמויות קטנות מאוד, מתחילה לפגוע בגוף. חשיפה לחומר יכולה להוביל לקשיים בנשימה ואף למוות".