מתקן נשק כימי בסוריה (ארכיון) (צילום: רויטרס)
פעילות השמדת הנשק הכימי בסוריה | צילום: רויטרס

לאן נעלמו 100 טונות של נשק כימי בסוריה? גורם בכיר בארגון למניעת הפצה של נשק כימי, ה-OPCW, חושף בריאיון מיוחד לחדשות 2: "אנחנו מחפשים אחר נשק כימי שגורלו לא ברור ועקבותיו אבדו בסוריה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הגורם, שעמד בראש צוות הפקחים והיה אחראי להליך פירוק סוריה מן הנשק הכימי שברשותה, שב ממנה לפני כשבועיים למקום מושבו של הארגון בהאג שבהולנד. "סוריה הצהירה שבידיה 1,300 טונות של חומרים כימיים מסוג גז חרדל, סארין ו-VX ואת כל 1,300 הטונות הללו השמדנו", אמר הבכיר, שביקש לא לפרסם את פרטיו כיוון שהוא צפוי לחזור לסוריה בקרוב.

"אבל הם טענו בפנינו ש-100 טונות נוספים של נשק כימי הם השמידו בעצמם. אנחנו מחפשים עכשיו אחר הוכחות שכך אכן נעשה. צוות של OPCW יצא השבוע לסוריה כדי להתחקות אחר אותם 100 טונות אבודים".

הנתון המעניין נחשף לראשונה ומדאיג לא רק את אנשי הארגון למניעת הפצה של נשק כימי, אלא גם את ישראל העוקבת בדריכות אחר ההתפתחויות. נשק כזה יכול לשמש את משטר אסד נגד תושבי סוריה, אבל ביום פקודה - גם נגד ישראל. בעיקר כשברקע ההאשמות על תקיפת חיל האוויר לכאורה בסוריה בתחילת השבוע והעובדה שכבר נשמעים קולות בסוריה ומחוצה לה על כך שהתקיפה העלומה מחייבת תגובה.

חיפוש אחר נשק כימי, ב-2013 (צילום: רויטרס)
"השמדנו 1,300 טונות של נשק" | צילום: רויטרס

"ייתכן שנשאר משהו, אבל הכמות המשמעותית איננה"

הבכיר תיאר כיצד אותרו מאגרי הנשק הכימי ואתרי הייצור החשאיים ברחבי המדינה. "מצאנו 12 מחסנים שבהם הוסתר נשק כימי, חמש מנהרות חצובות בהרים ושבעה האנגרים עצומים ובהם חביות עם החומרים האסורים", הוא סיפר. "מעבר לכך ישנם בסוריה 27 אתרי ייצור לחומרים כימיים. 13 מהם כבר השמדנו, ועוד 14 מטופלים בימים אלו".

לדבריו של הגורם הבכיר, נמצאו 8 משאיות חדשות ששימשו כמעבדות ייצור ניידות לגז סארין ו-VX, עליהן היה ניתן לערבב את החומרים הנדרשים לפני השימוש. "גם משאיות אלו הושמדו", הוא הבהיר. את המידע על האתרים סיפקו ל-OPCW מספר גופי ביון של מדינות מערביות והם אלו שהביאו לחשיפת היכולות הסוריות.

"אין באפשרותי לומר במאת האחוזים שהכל נמצא ושהם לא מחביאים משהו", הודה הבכיר, "אבל נכון למה שהצהירו, הכל הושמד. הכמות המשמעותית איננה יותר. ייתכן שנשאר משהו, לא כמויות גדולות, אבל התכנית הגדולה של ייצור ואחסנה איננה יותר".

שיקרו להם? הפקחים בעבודה בסוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
"ייתכן שנשאר משהו" | צילום: רויטרס

"יש לנו 95% מהפאזל ועוד 5% חסרים", הוא הוסיף. "אנחנו עדיין חושדים שיש אתר סמוך לדמשק שבו נותרו אותם 100 טונות, ואנחנו נבדוק אם הם הושמדו או הוחבאו". לטענתו, השימוש שעשה המשטר הסורי בנשק הכימי היה יעיל וגרם לנפגעים רבים. להערכת הארגון, סוריה השתמשה בסך הכל בכמה מאות קילוגרמים בודדות של נשק כימי בכל תקיפותיה.

לדבריו של הבכיר בארגון למניעת הפצת נשק כימי, אין בידי אנשיו הוכחה לכך שנשק כימי עבר לידי חיזבאללה, אולם הוא אינו יכול לומר בוודאות שלא נעשה כך לפני כשנה וחצי, עוד לפני שהפקחים בסוריה התחילו את עבודתם. "אסד ויתר על הנשק הכימי כדי להציל את חייו", אמר הבכיר. "אם הוא יעביר נשק כימי לחיזבאללה הוא יאבד את כל מה שהשיג במהלך הזה".

התקיפה האמריקנית בסוריה (צילום: רויטרס)
"ויתר על הנשק כדי להציל את חייו". אסד | צילום: רויטרס

"גם לישראל יש מאגרי נשק כימי גדולים"

על מידת האיום הנשקף כעת לישראל, אמר הבכיר: "על ישראל קיים איום. הוא קטן בשנה האחרונה, אך לא ניתן לומר שאין איום כלל. עדיין למצרים יש נשק כימי והרבה, כמה אלפי טונות, וכמובן שברור שנשק כימי גם זלג לגופים שאינם מדינתיים. יש נשק כימי בידי ארגוני טרור במזרח התיכון".

"תראו מה קרה רק בחודש האחרון בעירק", הדגים הבכיר. "דאע"ש השיג נשק כימי שנמצא במאגר שהוסתר בעירק ועל פי דיווחים שונים השתמש בו במספר קרבות".

בתשובה לשאלה אם ישראל יכולה כבר לאסוף מהאזרחים את ערכות המגן שברשותם, אמר הבכיר בזהירות: "אין קשר בין העובדה שסוריה מתפרקת מנשקה הכימי לבין החובה של ממשלה להגן על אזרחיה. ישראל יכולה להמשיך להתמגן למרות העובדה שהאיום פחת משמעותית, אבל חשוב לזכור שהנשק הכימי שנותר בסוריה מחליף ידיים ועדיין לא נעלם".

אולם לטענת הבכיר, גם ישראל מחזיקה כיום בנשק כימי: "לישראל מאגרי נשק כימי גדולים", הוא אמר אך סירב לחשוף את הכמויות. "הארגון מצפה מישראל שתצטרף לאמנה על מניעת הפצה של נשק כימי, ושתפסיק ייצור ופיתוח של נשק כזה. ישראל צריכה שיופעל עליה לחץ דיפלומטי כבד דווקא מבנות בריתה במערב אם רוצים שתהליך כזה יקרה".

"אנחנו בפתחו של חלון הזדמנויות נדיר", ציין הגורם, "וישראל צריכה להחליט אם היא חוברת למדינות המערב או נשארת בקבוצת מדינות מצומצמת ומפוקפקת - צפון קוריאה, מיאנמר, מצרים ואנגולה - שמסרבות לחתום על האמנה". על האמנה חתמו 189 מדינות מאז 1993, בהן רוסיה וארצות הברית. ישראל בינתיים לא הגיבה לבקשת הארגון להצטרף לאמנה.

בנימין נתניהו (צילום: חדשות 2)
יצטרף לאמנה? נתניהו | צילום: חדשות 2

דיווח: נשק כימי עבר מסוריה לחיזבאללה

בחודש שעבר פירסם אתר חדשות לבנוני כי בידי חיזבאללה יש כמויות של נשק כימי מסוריה שהועברו אליו מהמכון למחקר וייצור נשק כימי וביולוגי באזור ג'מראיא, השוכן מערבית לדמשק.

על פי הדיווח הלבנוני, הנשק הכימי הועבר מהמכון בשיירות יבשתיות דרך העיירה יברוד הסמוכה לגבול בין סוריה ללבנון, ומשם הועבר לאחסון במקומות מיוחדים באזור הבקעאה שבצפון המדינה.

בישראל צפויים לקבל בקרוב החלטה מה לעשות עם ערכות המגן שחולקו לציבור. בינתיים הוקפאו הייצור והחלוקה, ובמערכת הביטחון מתווכחים כיצד להמשיך. זה מונח לפתחו של ראש הממשלה שיצטרך להכריע בכך, למרות הבחירות המתקרבות. עלות החלוקה לציבור הסתכמה בכ-2.5 מיליארד שקל, ועלות התחזוקה עומדת על כ-100 מיליון שקלים בשנה. עם זאת, גם מבצע איסוף מסכות מידי האזרחים יעלה מאות מיליונים. ומה על תחושת הביטחון של האזרחים?

השבוע ביקר ח"כ אלי ישי, ששימש כיו"ר הוועדה למוכנות העורף, במפעל "סופרגום", אחד משני יצרני מסכות האב"כ בישראל, ואמר כי "אין מקום לביטול יכולות הייצור של מסכות לאזרחים. שיתוק תהליכי הייצור של המסכות הוא חוסר אחריות. אסור להפקיר את האזרחים וחובה להשקיע משאבים כדי להיות מוכנים ברמה הנדרשת". המפעל השני המייצר מסכות אב"כ, "שלאון", כבר החל לפטר עובדים ולמכור מכונות ייצור.