ביום שני השבוע נערך בכנסת דיון בנושא שכר החיילים המביש, בעקבות חשיפת מכתב החיילים העניים בחדשות 2 Online. חברי הכנסת נרתמו וגם נציגי צה"ל הגיעו לדיון, אבל כסף? עדיין אין. ובזמן שהשינוי לא ממש נראה באופק נתקלנו השבוע במודעות שהופצו במרכז הארץ, שבהן מציעים חיילים את עצמם לעבודות ניקיון בבנייני מגורים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדוע חיילי צה"ל שמשרתים מבוקר עד ערב צריכים בשעות הלילה ובסופי שבוע לעבוד כמנקים? אין סיבה, אבל זו המציאות, מה שהעלה תהיות בין עוברים ושבים שראו את המודעות שנתלו על לוחות מודעות ועצים.

"מכירים את זה שאתם חוזרים אחרי יום עבודה קשה ומתבאסים לראות חדר מדרגות מלוכלך? או שאתם מזמינים חברים ומתביישים שיראו את הלובי והחצר המטונפים? אנחנו חיילים ומגויסים לעתיד באים לעזור ומציעים לכם שירותי ניקיון ואחזקה במחיר מצחיק", נכתב במודעות שתלו החיילים.

המודעות שתלו החיילים
המודעות שתלו החיילים | צילום:

מדובר במספר חיילים וגם צעירים לפני גיוס, שאומרים שהכסף שהצבא משלם להם - מאות שקלים בודדים בחודש - לא מספיק לכלום. הם אמנם לא נמצאים מתחת לקו העוני ולא רעבים ללחם, אבל זו דוגמה אחת מיני רבות לתוצאות העגומות של הזנחת שכר חיילי החובה במשך עשרות שנים, בצורה ממוסדת.

"אנחנו מבטיחים לכם ניקיון, אמינות, מסירות אמיתית והכל עם חיוך", מסכמים החיילים במודעה. "אז יאללה למה אתם מחכים? תתקשרו כבר עכשיו!". ואנשים אכן מתקשרים, והחיילים עובדים במרץ בכל ימות השבוע.

יוצאים מהבסיס - ועושים ספונג'ה

שוחחנו השבוע עם שניים מהם. אצלם זה כבר הפך לשגרה - מסיימים את השעות בבסיס, ומגיעים לבנייני מגורים במרכז הארץ, פושטים את המדים ומתחילים בספונג'ה. אחרים עושים זאת רק בסופי שבוע, כי באמצע השבוע הם מותשים מדי מהשירות. ההורים יודעים, לא מרוצים, אבל מבינים שאין ברירה אחרת - הילד צריך כסף.

"בדרך כלל כל אחד על בניין, אלא אם כן זה בניין גדול ואז אתה יכול לעבוד עם עוד מישהו", מספרת חיילת שעובדת בניקיון לחדשות 2 Online. "אנחנו פרסמנו מודעות וזו הדרך שפונים אלינו. אני עובדת כבר כמה חודשים, מהרגע שהתחלתי לשרת. אני מנקה מדרגות, עושה ספונג'ה, הבנים עושים גם חצר או גינה, זו לא הדרך הכי טובה, אבל זה מה שמסתדר לי".

לדבריה, היא יכולה לעבוד כל יום מ-18:00 בערב - אז היא מסיימת את השירות בבסיס, אך מעדיפה דווקא לעבוד בסופי שבוע. "זה נורא קשה, אני על הרגליים מ-06:30 בבוקר, ואם אישאר על הרגליים עד חצות אני אקרוס".

לא פעם עולה סוגיית היותה חיילת בשיחה מול ועדי הבניינים, אך היא לא מחפשת תרומות, אלא לעשות עוד כמה גרושים. "זה לא כיף לנגן לאנשים על המצפון כי אני חיילת, זה לא מה שאני מציגה", היא מסבירה. "ההורים שלי לא מרוצים מזה, וזה גם כלום כסף, עוד איזה 300 שקל, אבל זה מספק את המשהו הקטן הזה, למרות שזה מבייש קצת".

הקריה בת"א (צילום: חדשות 2)
מפה יוצאים לעבודה. הקריה בת"א | צילום: חדשות 2

הכל צריך להיות נקי

אז מדוע אם זה מבייש אותה וקשה לה, היא ממשיכה לעשות את זה? התשובה פשוטה - המשכורת הצבאית הדלה והעלובה. "ברור שאם הייתי מרוויחה עוד כמה מאות שקלים לא הייתי עושה את זה, אבל זה לא המצב, לצערי מה שקורה עם המשכורות בצבא לחיילים זה ביזיון".

"אף אחד לא מוכן להעסיק אותך בשעות שאנחנו מסיימים", אומר ד', גם הוא בצוות המנקים. "זו לא העבודה המועדפת עלינו, אבל זה מה שאנחנו מצליחים, הצבא אמור לשלם לנו בצורה נורמלית, אבל זה לא קורה ואנחנו לא יכולים להתקיים ככה".

יעלון. הושאר באפלה (צילום: אוהד צויגנברג, פלאש 90)
יתערב? שר הביטחון יעלון | צילום: אוהד צויגנברג, פלאש 90

לשאלה מה כוללת העבודה שלכם? הם משיבים: "מנקים הכל - גינה, מקלטים, ספונג'ה בחדר מדרגות, לטאטא את השביל שמוביל לרחוב, לסדר את החצר, לתקן לפעמים תאורה אם צריך, הכל צריך להיות נקי".

השבוע, במהלך הדיון בכנסת ביקש יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יריב לוין מנציגי האוצר לענות על שאלה אחת פשוטה: האם לדעתם הגיוני שחייל יחפה על צה"ל בתשלומים? הנציגים הזוטרים יחסית שנשלחו על ידי צה"ל לדיון לא הסכימו לענות, ורק אמרו שהכל נקבע בתקציב ושמערכת הביטחון קובעת את החלוקה.

גם בצבא מכירים את הבעיה, ומנסים לפעול על מנת להגדיל את דמי הקיום של החיילים ל-1,100 שקלים בחודש. "יש כוונה לשדרג את זה", אמר במהלך הדיון ראש מחלקת פרט באגף כוח האדם, אלוף-משנה גיל בן שאול. "צריך לאפשר לחיילים לשרת בצבא בלי לפגוע במשפחה. יש מערכת ענפה שמטפלת בסוגיה. אני מניח שהשנה נשקיע 36-37 מיליון שקלים כדי לאפשר לחיילים שירות תקין".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל יסייע לכל חייל אשר זקוק לסיוע כלכלי, וחיילים אשר ייפנו למפקדיהם ולסגלי הת"ש יקבלו את הטיפול המתאים. בצה"ל פועלים להעלאת דמי הקיום לחיילי החובה החל משנת 2015".

הערב "באולפן שישי", כתבה שלישית של שי גל בסדרת הכתבות על שכר החיילים המביש.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv