"מקווים שהופקו הלקחים" (צילום: רויטרס)
השופטים דרשו הבהרות. חיילי צה"ל | צילום: רויטרס

אחרי שאתמול נחשפו בחדשות 2 Online סכומי תוספת השכר שיקבלו חיילי הסדיר, מתחו שופטי בית המשפט העליון ביקורת על התנהלות משרד הביטחון במסגרת ההחלטה להעלות את שכר חיילי החובה במאות שקלים, ודרשו הבהרות מהמדינה על הקריטריונים שהובילו לצעד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך הדיון שנערך הבוקר (שני) במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ בעניין, טענה השופטת אסתר חיות כי על המדינה לציין מדוע הוחלט דווקא על סכום ההעלאה הנוכחי. "לאחר ההודעה על עדכון השכר נדרוש לדעת מהי אמת המידה לסל ומשם נתקדם", אמרה השופטת לנציגת המדינה, עורכת הדין דנה בריסקמן.

"נבקש גם שהתצהיר יכלול הבהרות בכל הקשור לקריטריונים, והבהרה מדוע נבחרה אמת מידה זו ומהו סל הצריכה שעל פיו נקבעה אמת המידה לעדכון השכר", הוסיפה השופטת וקבעה כי הדיון הבא בנושא ייערך בעוד שלושה שבועות.

בנוסף, מתחו שופטי העליון ביקורת על כך שעודכנו לגבי הנתונים דרך התקשורת. "אני מבינה שיש עניין ציבורי, ולכן התקשורת קיבלה עדכונים", ציינה השופטת חיות. "בחדשות של יום שישי היו כבר עדכונים ואנחנו האחרונים שמקבלים את זה. לא נח לי עם העובדה שאנו מתעדכנים בבוקר הדיון".

להגנתה, טענה עורכת הדין בריסקמן מפרקליטות המדינה כי קיבלה את הנתונים אודות העלאת השכר רק אתמול, לכן לא ניתן היה לעדכן את השופטים מבעוד מועד. עוד הוסיפה עו"ד בריסקמן כי המדינה מתנגדת לקריטריונים לקביעת שכר החיילים. "מבחינה עקרונית העמדה שלנו היא שאין מקום לקריטריונים, ועל זה המחלוקת נותרה", הבהירה נציגת הפרקליטות.

המדינה: "אין מקום לקריטריונים". ארכיון (צילום: רויטרס)
המדינה: "אין מקום לקריטריונים". ארכיון | צילום: רויטרס

"מי שיש לו אמא שפר עליו מזלו"

עורך הדין אמנון לורך, שהגיש את העתירה לבג"ץ אמר בסוף הדיון כי "בית המשפט יעשה סדר בהתחכמויות של המדינה". לורך הוסיף כי "אי אפשר לקבוע מספר שרירותי בלי שיש לו הצדקה. איך הצבא הגיע לתוספת של 539 שקלים לחיילים עורפיים, לאחר שעיתון במחנה קבע שסל הצריכה לחייל הוא 1,100 שקלים? בית המשפט ביקש הבהרות באשר לסכום ולא בכדי. 30% מהחיילים שלנו מקבלים ת"ש. מי שיש לו אמא שיכולה לעזור שפר לו מזלו - זהו מס אמא".

מחוץ לאולם בית המשפט התאספו נציגי עמותת "בית חם לכל חייל", הנאבקים למען תוספת שכר לחיילים. "התוספת לשכר היא לעג לרש", אמר איתי שחר, פעיל בעמותה. "אנחנו דורשים תוספת של אלף שקלים לכל הפחות. אנחנו מקווים שבית המשפט ישמע את קולנו. לא נהיה מרוצים ולא נסתפק בעדכון החגיגי של צה"ל. נראה שהצבא יוסיף בפועל את התוספת המעודכנת לשכר ומשם נמשיך במאבק".

אמש נחשפו בחדשות 2 Online הסכומים המדויקים שייכנסו לחשבון של כל חייל וחייל החל מינואר 2015 - אלה שבעיני המוחים הבוקר מול בית המשפט העליון נחשבים לבלתי מספיקים כשכר עבור חיילי צה"ל: לוחם בצה"ל שמקבל היום 860 שקלים בחודש, ייהנה מעלייה של יותר מ-200 שקלים ומשכורתו תעמוד על 1,075 שקלים בחודש. תומכי לחימה, שהשתכרו 682 שקלים בחודש, יזכו לתוספת של מאה שקלים - ויקבלו 782 שקלים בחודש. החיילים העורפיים שהשתכרו 433 שקלים בחודש, יזכו לעלייה של כמאה שקלים - וירוויחו מדי חודש 539 שקלים.