"כך ניאבק בגל הטרור" (צילום: רויטרס)
"כך ניאבק בגל הטרור" | צילום: רויטרס

שרשרת פיגועי הדקירה והדריסה, יידוי האבנים וההתפרעויות ברחבי הארץ מעלים חשש כי ישראל נמצאת בעיצומה של התקוממות עממית פלסטינית או בשמה הידוע יותר "אינתיפאדה": בשיחה שערכנו עם שלושה מבכירי זרועות הביטחון בעבר - צה"ל, שב"כ והמשטרה, הם מציגים את הדרך באמצעותה יש לטפל במצב - שעדיין ניתן לריסון, כך לטענתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

לדברי ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון, עדיין ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולמנוע הסלמה נוספת. "הדרך להרגיע את הרוחות היא לחזור ולשמר את הסטטוס-קוו בהר הבית, לא רק ברמה ההצהרתית, אלא גם ברמה המעשית", הוא אומר בשיחה עם חדשות 2 Online. "אם יקפידו על זה, ניתן יהיה להחזיר את השד לבקבוק".

זירת פיגוע הדקירה בת"א, אתמול (צילום: חדשות 2)
זירת פיגוע הדקירה בת"א, אתמול | צילום: חדשות 2

גילון קרא בנוסף להשלים את גדר ההפרדה ולחזור ליישם עקרונות נוקשים יותר בעניין השוהים הבלתי חוקיים, לאחר שאחד מהם היה אחראי לפיגוע הדקירה השבוע בתל אביב. "אכיפה משמעותית יותר בנושא השב"חים תשפר את תחושת הביטחון האישי", הוא אמר.

"טרור ופצצה מתקתקת". גילון (צילום: פלאש 90)
"לחזור ולשמר את הסטטוס-קוו". גילון | צילום: פלאש 90

לדברי ח"כ עמרם מצנע (התנועה), שכיהן כאלוף פיקוד מרכז בתקופת האינתיפאדה הראשונה, על ההנהגה הישראלית לפעול באיפוק על מנת למנוע הסלמה. "הדרך היחידה להאט תהליך של תסיסה היא על ידי התנהגות שקולה, אחראית ומתחשבת, ולא על ידי הפעלת יותר כוח", טוען מצנע.

אסף חפץ, מי ששימש כמפכ"ל המשטרה בתקופת הפיגועים הגדולים באמצע שנות ה-90, מגבה את תפקוד אנשי כוחות הביטחון, אך קורא לצמצם ככל הניתן את האירועים הגובים קורבנות בנפש, כמו האירוע בכפר קנא שבו נורה מתפרע שתקף שוטרים למוות. "חובה להכיל את האירועים האלה ולוודא שהוצרך להפעיל נשק יהיה מועט", מדגיש חפץ.

"ריטמן לא אנס". חפץ (צילום: החדשות)
"על השוטרים לפעול". חפץ | צילום: החדשות

עם זאת הוסיף חפץ כי "מי שמגיע ותוקף את המשטרה - וזה לא משנה אם הוא יהודי או ערבי - חייב להבין שברוב המקרים נחרץ דינו. לשוטרים אין ברירה בסיטואציה כזו. בתקופתי היו מקרים בהם שוטרים מיומנים מאוד היססו לעשירית שנייה ונרצחו. ברגע שיש איום מיידי, על השוטרים לפעול".

לאור התגברות פיגועי הדריסה בעת האחרונה, כלי שהפך לנשק פופולארי בידי הפלסטיני, קרא חפץ לשקול צעד קיצוני שעיקרו הגבלת הגישה לנהיגה באזורים מסוימים. "שייסעו בתחבורה ציבורית, השימוש ברכב והאפשרות שלו להסב נזק הוא עצום. אם לא משתלטים על כך, יצטרכו בהחלט לשקול הגבלת נהיגה של ערבים", הוא אומר.

"אינתיפאדה שלישית? מוקדם לקבוע"

"עדיין מוקדם לקבוע שזו אינתיפאדה שלישית, זה ייקבע אם יתרחשו אירועים קיצוניים", מרגיע ראש השב"כ לשעבר גילון. גם חפץ מצטרף להערכה זו, אך מזהיר כי אם האירועים יימשכו, האזור כולו עלול להתלקח. "השטח הפלסטיני עוד לא נכנס לפעולה. כשזה יקרה, המצב יהיה אחרת. בתקופתי כמפכ"ל התחוללו אירועים דומים פעמיים שלא הבשילו לכדי אינתיפאדה. קשה לומר אם מדובר באינתיפאדה, אך בהחלט יש סימנים לכך".

אין תמונה
"לפעול להרגעה", מצנע

"אינני בטוח עוד אם מדובר באינתיפאדה חדשה או לא", מדגיש גם הוא ח"כ מצנע. "אך במערבולת האירועים הנוכחית, מקרה מזין מקרה נוסף ויוצר בדרך זו אווירת פיגועים שמציתה אנשים ועלולה לגרום להם לפעול באופן עצמאי".

מצנע אף הפנה אצבע מאשימה לעברו של ראש הממשלה נתניהו, כשאמר כי עליו לשנות את דרכו ולפעול להרגעת השטח: "הרחוב הערבי זקוק להרגעה מהמנהיגים, אך לצערי יש שרים, חברי כנסת וגם ראש הממשלה שבמקום לקרר ולצנן את האווירה שופכים דלק נוסף ובכך מגבירים את הבעירה".