מועתז חיג'אזי, פעיל הג'יהאד האסלאמי שניסה להתנקש אמש בחייו של יהודה גליק הועסק במסעדה הפועלת בתוך מתחם המרכז למורשת בגין בירושלים, זאת למרות שמסוכנותו הייתה ידועה היטב. המרכז מארח לעיתים תכופות אישים ישראלים בכירים, בהם חברי כנסת, שרים ואפילו את ראש הממשלה נתניהו ואת נשיא המדינה ריבלין שהיו במקום בחודש האחרון. כעת נשאלת השאלה כיצד מצליח פעיל טרור מסוכן, שריצה 11 שנות מאסר בכלא, להיות מועסק במקום כה רגיש?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי עדויות מהזירה, חיג'אזי עבד כטבח במסעדה גם אמש, במהלך הכנס שבו השתתפו חברי כנסת וסגני שרים, דקות לאחר שסיים את המשמרת, המתין לגליק ופתח לעברו באש. ביום שאחרי הירי, טוענים במסעדה כי לא ידעו על כך שהעובד היה כלל בכלא ובעל הרשעות קודמות. לטענתם, הוא הועסק על פי חוק. במרכז למורשת בגין טוענים מנגד כי חיג'אזי היה עובד של המסעדה הנמצאת בזיכיון פרטי, וכי למרכז אין קשר לאנשים העובדים שם. עוד צויין כי הנושא נמצא בבדיקה.

מנהל המסעדה טל רוזנצוויג אמר: "אני מתפלל כמו כולם לשלומו של יהודה גליק. אנחנו המומים בדיוק כמו כולם מהסיפור הזה, אני בעל מסעדות בירושלים כבר 14 שנים, עם יהודים שעובדים לצד ערבים, כמו בכל העיר. הוא עבד אצלנו במשך שנה, כשפעלנו על פי כל הנהלים וההוראות של כוחות הביטחון ואנחנו משתפים פעולה עם החקירה באופן מלא".

מועתז חיג'אזי - המחבל שירה בגליק וחוסל
עבד במקום, חיג'אזי | צילום:

משה פוקסמן המשנה לראש מרכז בגין שם נערך האירוע שבסיומו התרחש ניסיון החיסול הוסיף: "אנחנו מזועזעים מניסיון ההתנקשות שאירע אמש, זה נעשה על ידי עובד במסעדה שהיא זכיין חיצוני במרכז בגין, אנחנו משתפים פעולה עם החקירה והעברנו למשטרה חומר רב שסייע ללכוד את המתנקש, ואני שמח שלכדו אותו. אנחנו צריכים לבדוק אם האיש היה כאן כשהיו נוכחים בכירים, אנחנו לא בטוחים שהוא היה כאן בזמן הזה. כל העובדים נבדקים כשהם נכנסים לפה, יש שומרים ואבטחה כמו בכל מוסד ציבורי בארץ".

בחודש שעבר נכחו במרכז הנשיא, ראש הממשלה וראש העיר ירושלים

המרכז למורשת בגין מארח אירועי תרבות שונים וכנסים פוליטיים שבהם לוקחים חלק אישים רמי דרג. כך לדוגמא בחודש שעבר התקיים במקום אירוע לציון עשור להקמת המרכז שבו השתתפו הנשיא ריבלין וראש הממשלה נתניהו. שבועות קודם לכן התקיימו אירועים בהשתתפות שר הביטחון יעלון, שר הפנים גדעון סער וראש עיריית ירושלים ניר ברקת. בשנה שעברה אף התקיימה במרכז ישיבת ממשלה מיוחדת. האירועים הללו מעלים תהיות רבות באשר לנוכחותו של האסיר הביטחוני המשוחרר במקום.

נתניהו במרכז בגין, ארכיון (צילום: פלאש 90,חיים זח)
נתניהו במרכז בגין, ארכיון | צילום: פלאש 90,חיים זח

מסוכנתו של חיג'אזי הייתה ידועה היטב לרשויות המדינה. החל משנת 2000 הוא ריצה יותר מ-11 שנות מאסר בבתי הכלא בישראל, בשל עבירות אלימות שונות. הוא נאסר לראשונה בעקבות עבירות של הצתה על רקע ביטחוני וחבלה בכוונה מחמירה, אך המשיך להציג דפוסי התנהגות אלימים במהלך שהותו מאחורי סורג ובריח. כך לדוגמה, בשנת 2001 תקף שני סוהרים באמצעות סכין גילוח וגרם להם לחבלות חמורות. בגין מעשיו הוא הורשע ונידון לחמש שנות מאסר נוספות. שנתיים לאחר מכן בעת שהוחזק באגף ההפרדה בבית כלא אשל, תקף באכזריות סוהר פעם נוספת.

גליק וזירת הירי, ארכיון (צילום: פלאש 90, ערוץ 7)
גליק וזירת הירי, ארכיון | צילום: פלאש 90, ערוץ 7

קצין המודיעין של מחוז דרום בבתי הסוהר כתב בעבר על חיג'אזי כי מדובר "באסיר אלים, בלתי צפוי וכוחני שהיה מעורב במספר תקיפות של אנשי סגל ואסירים אחרים". שופט בית המשפט המחוזי קיבל את בקשת שירות בתי הסוהר וקבע כי "איני סבור כי ניתן לעקר את הסיכון הנשקף מהאסיר בדרך אחרת, זולת ההפרדה המבוקשת".

שעות ספורות לאחר ניסיון ההתנקשות באיש הימין יהודה גליק, פשטו כוחות ימ"מ על ביתו של חיג'אזי במזרח ירושלים. הוא עלה לגג המבנה, פתח לעבר הכוח באש, נורה ונהרג. הג'יהאד האסלאמי מיהר לקחת אחריות על פעולותיו וטען כי מדובר בנקמה על התנהלות הישראלית בבירה. עם שחרורו מהכלא טען כי בכוונתו להפוך "לעצם בגרון של המשטר הציוני".

בהכנת הידיעה השתתפו אדוה דדון, איתי עמיקם ויוסי זילברמן.