לאחר שבוע בו נערכו התפילות מחוץ למתחם הר הבית בשל הוראת הווקף למוסלמים שלא לעבור בבידוק הישראלי ולהיכנס למתחם, הודיע הבוקר (חמישי) המופתי של ירושלים לציבור המתפללים כי ניתן לשוב ולהתפלל בהר. "המצב חזר לקדמותו, נתפלל באל-אקצא", אמר המופתי במסיבת עיתונאים מאולתרת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנו מרוצים מכך שישראל הסירה את כל אמצעי הבידוק בכניסה להר", אמר המופתי לרשת "אל-ערביה". כמו כן אמר יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בהצהרה לתקשורת כי תפילות הצהרים יערכו באל-אקצא. "אני מברך את תושבי ירושלים שעמדו בימים הקשים האחרונים", אמר אבו מאזן.

בממשל הירדני, שעבד יחד עם ישראל להרגעת הרוחות, הצטרפו לברכות על הסרת אמצעי האבטחה ואמרו כי מדובר ב"צעד הכרחי להרגעת הרוחות" בטריטוריות הפלסטיניות ובאתרים המוסלמים הקדושים. דובר הממשל מוחמד אל מומאני אמר לסוכנות הידיעות הממלכתית "פטרה" כי "ישראל היא כוח כובש ואינה רשאית לכפות צעדים שמשנים את הסטטוס קוו".

הסוף לתפילות מחוץ להר הבית? (צילום: חדשות 2)
הסוף לתפילות מחוץ להר הבית? | צילום: חדשות 2
"המכשולים שהכיבוש הציב הוסרו" (צילום: חדשות 2)
"המכשולים שהכיבוש הציב הוסרו" | צילום: חדשות 2

גם הווקף הוציאו הודעה רשמית שמאשרת כי ניתן לחזור להתפלל במסגד. "דוח טכני מצביע שכל המכשולים שהכיבוש הציב מחוץ למסגד אל אקצא הוסרו", אמר ראש הווקף עבדאל עזים סלחאב. "אנו מברכים על המאבק בשבועיים האחרונים מחוץ לאל אקצא ואנו רוצים שהרוח הזו תמשיך עכשיו בתוך המסגד".

במהלך הלילה הוסרו גשרי המצלמות ואמצעי הבידוק שהותקנו בשערי הר הבית, זאת לאחר הדרישות שהעלו נציגי הווקף אתמול כתנאי לסיום המשבר. הבוקר הוקמה ועדה טכנית של מנהלת הווקף על מנת לבדוק את כל מה שנעשה בשערים. לפי מפקד מחוז ירושלים, ניצב יורם הלוי, הבידוק בהר הבית חזר למציאות שהייתה בו לפני הפיגוע לפני שבועיים באופן מלא, וכי אין זכר לשינויים בבידוק הביטחוני שהופיעו במקום.

"אין פתרון מלבד שתי מדינות" (צילום: רויטרס)
קורא למתפללים לחזור. אבו מאזן | צילום: רויטרס
"גזל בדרכים פיראטיות" (ארכיון) (צילום: מתוך עמוד הטוויטר של החמאס, חדשות)
החגיגות ברצועת עזה | צילום: מתוך עמוד הטוויטר של החמאס, חדשות

עוד הוסיף הלוי כי ההחלטה על הסרת המצלמות התקבלה על רקע העובדה שלא הייתה להן תכלית. נכון לעכשיו, ובניגוד להנחיית נתניהו, רק מי שייראה חשוד ייבדק, וגם זאת באמצעות גלאי מתכות ידני בלבד. כתוצאה מההתפחויות ארגן אתמול חמאס מפגן תמיכה וחגיגות ניצחון ברצועת עזה. תחת הכותרת "הניצחון בקרב על מסגד אל-אקצא" צעדו מאות בני אדם ברחובות.

ואמנם, בצה"ל ובמשטרה נערכים לעימותים גם בסוף השבוע בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, בין היתר בשל קריאת חמאס לקיים הפגנות זעם. על כן הוחלט להשאיר ביהודה ושומרון חמישה גדודים כדי לתגבר את השטח ולמנוע הסלמה, הפרות סדר ופיגועים. כוחות משטרה ומג"ב ישהו אף הם בכוננות מוגברת בשטח הסמוך להר הבית ובעיר העתיקה. במשטרה מציינים כי עשרות שוטרים נפצעו באורח קל מאבנים ובקבוקי תבערה שיודו לעברם בימים האחרונים.

המחאה בכניסה להר נגד הצבת הגלאים (צילום: flash90, יונתן סינדל)
התפילות מחוץ להר הבית | צילום: flash90, יונתן סינדל

הרבנים קוראים לעלות להר הבית

בימים האחרונים אף נרשמה עלייה משמעותית במספר המעצרים שהתקיימו בשל עלייה משמעותית בהתראות על מפגעים. כתוצאה מכך נעצרו לא מעט מפגעים פוטנציאליים ומסיתים ברשתות החברתיות. בדיוני הערכות מצב שיתקיימו בהמשך היום במשטרה תישקל האפשרות שגם מחר תוגבל הכניסה לירושלים בכלל ולהר הבית בפרט, לצד הגבלות נוספות.

במקביל לכך, שורת רבנים בכירים בציונות הדתית פרסמה קריאה המעודדת עלייה להר הבית במטרה לחזק את האחיזה היהודית בו. במכתב שפרסמו בחתימת עשרות רבנים, נכתב בין השאר: "זכות גדולה היא לעלות ולהעלות להר הקודש לשם חיזוק אחיזתנו במקום קדוש זה. הננו מוצאים לנכון להבהיר כי על העולים מוטלת החובה והאחריות לעמוד בכל דרישות ההלכה". בין החותמים: הרב דב ליאור, רב העיר קריית ארבע, חברון, והרב נחום אליעזר רבינוביץ ראש ישיבת מעלה אדומים.

לא ברור כרגע כמה ייענו לקריאה והאם המשטרה תגביל עוד יותר את עליית היהודים להר מחשש להסלמה. על פי נתוני ארגון "ייראה", שמעודד עליית יהודים להר הבית בטהרה, בעשרת הימים שלפני הפיגוע ומשבר המגנומטרים עלו להר הבית 710 יהודים. ב-10 הימים הבאים עלו 1349 יהודים להר, בעוד בתקופה המקבילה בשנה שעברה עלו 404 יהודים להר.

בהכנת הידיעה השתתפו ירון שניידר, גאנם איברהים, עמית ולדמן, משה נוסבאום, ניר דבורי וירון אברהם