ארה"ב תתגבר כוחות באזור? (צילום: רויטרס, חדשות)
לראשונה: בסיס אמריקני בישראל | צילום: רויטרס, חדשות

חיל האוויר האמריקני חנך היום (שני), בפעם הראשונה בהיסטוריה, מחנה קבע באחד מבסיסי צה"ל בישראל. הבסיס יוקם בתוך הבסיס "משאבי שדה" של כוחות ההגנה האווירית של חיל האוויר בנגב. "מבטא את השותפות והמחויבות האסטרטגית בין הצבאות והמדינות", אמר תת אלוף צביקה חיימוביץ, מפקד כוחות ההגנה האווירית. במקביל, הוקם בשבועות גדוד נוסף של מערכת "כיפת ברזל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לראשונה עשרות חיילי חיל האוויר האמריקני יוצבו באורח קבע בישראל. החיילים שיאיישו את הבסיס 365 ימים בשנה הם חלק מכוח משימה אמריקני שמוצב במזרח התיכון. שיתוף פעולה בין ישראל לאמריקנים אמנם כבר קיים מספר שנים כשמכ"ם גילוי אווירי הוצב בבסיס חיל האוויר בנגב, ממנו נהנים גם בישראל וגם במערכים האמריקניים. האמריקנים גם מתוכננים לקחת חלק בהפעלה של מערכות הגנה שייפרסו ויפעלו בחירום בישראל.

הקמת המתחם דרשה בניית תשתיות ייעודיות ושיתוף פעולה של גורמים רבים מחיל האוויר ומן הצד האמריקני. שיתוף הפעולה בין המערך לבין הצבא האמריקני התקיים באופן סדיר במספר מופעים קבועים לאורך השנה.

בחודש פברואר הקרוב יערך אחד מאירועי השיא בשגרת שיתופי הפעולה בין חילות האוויר. תרגיל ה"ג׳ניפר קוברה" המסורתי המתקיים אחת לשנתיים יהווה את אחד התרגילים הגדולים של צה״ל עם כוח צבאי זר.

לראשונה: "כיפת ברזל" תוצב על ספינות

כמעט במקביל למהלך הזה, הוחלט בחיל האוויר על הקמת גדוד נוסף של מערכת ההגנה "כיפת ברזל". במסגרת הגדוד החדש ייפרסו סוללות נוספות ויותקנו מספר שיפורים בסוללה על מנת לתת מענה בחזית הדרומית ובצפונית במקביל.

מערכת "כיפת ברזל" עברה בשבוע שעבר ניסוי משמעותי מאוד ומוצלח בארצות הברית תוך שיתוף פעולה של רפא"ל, חיל האוויר הישראלי וחיל האוויר האמריקני. הגדוד החדש שיוקם יהיה גם בעל יכולות להפעיל את המערכת מספינות חיל הים ולהגן על מטרות ימיות אסטרטגיות.

הגרסה הימית של "כיפת ברזל" (צילום: דו"צ)
הגרסה הימית של "כיפת ברזל" | צילום: דו"צ

בחיל האוויר סיפרו כי אמנם המערכת לא מספקת הגנה הרמטית בפני איומי הטילים והרקטות אך שילובם של גדוד נוסף של "כיפת ברזל", יחד עם המערכת "שרביט קסמים" והחץ 3 שנכנסים למבצעיות יתנו מענה מבצעי טוב מאוד. בחייל מסבירים ששילוב המערכות, כמו גם השיפורים במערכת "כיפת ברזל" ייתנו מענה ויכולות מתקדמות מול רקטות חדישות, מטחי טילים וטילי שיוט הטסים בגובה נמוך.