הצצה ליחידת החילוץ של חיל האוויר שחושפת חידושים משוכללים: השבועיים האחרונים של אוגוסט הם הזדמנות טובה להציץ ליחידת החילוץ של חיל האוויר 669. בתקופת החגים ובחופשות יש יותר הזנקות לחילוץ ופינוי מטיילים, ובימים האלה מדובר על יותר משלוש הזנקות בממוצע בשבוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

אלא שהיחידה עוברת בתקופה האחרונה שינוי משמעותי - וביקור בה חושף יכולות מבצעיות חדשות: ביחידה הוחלט להקים מערך פינוי פצועים רכוב, כמו יחידת הניוד 551, המתמחה בנהיגת שטח מבצעית מדויקת ובניווט יום יום ולילה בעומק שטח אויב.

790994
צילום:



ב-669 הוקמו צוותי חילוץ ופינוי פצועים המשתמשים בכלי רכב מיוחדים שמאפשרים פעילות שקטה וחשאית עם יכולת חדירה לשטח "חם", שטח תחת אש. כל צוות מצורף לכוחות הקרקע הלוחמים ומסייע להם בטיפול בשטח בנפגעים, חילוצם לאחור והבאתם למסוקי הפינוי. בכך מקצרים את זמן השהייה של הפצועים בשטח ומקצרים את זמן הגעתם לבית החולים.

790980
צילום:

ראשיתו של הרעיון במבצע "עופרת יצוקה" ושיאו במבצע "צוק איתן", אז נפרשו הצוותים השונים לאורך כל רצועת עזה - והתחברו לצוותי הקרב החטיבתיים. הם סייעו בחילוץ פצועים וניוד לוחמים. "למעשה זה כמו מסוק קרקעי. כל היכולות שיש במסוק רגיל יש לנו בכלי הרכב היעודיים", מוסר גורם ביחדה 669, "90% מהחילוצים שנדרשנו אליהם הגיעו תוך שעה לבית החולים. 50% מהפצועים שפונוכך היו במצב קשה וחייהם ניצלו".

לא רק באוויר ועל פני הקרקע: גם בים

תחום נוסף בו מרחיבה היחידה את פעילותה הוא בים: גם פיתוח יכולת חילוץ ופנוי נפגעים מאסדות הגז הנמצאות רחוק מן החוף - וגם עבודה משותפת עם שייטות חיל הים השונות, שייטת הסטי"לים והצוללות הפעולות בימים רחוקים גם אלפי קילומטרים מישראל - מה שמצריך יכולת חילוץ במקרה הצורך, ועבודה הדוקה במבצעים מורכבים עם הקומנדו הימי. עוד שותפה היחידה בכל מבצע חשאי של היחידות המיוחדות של צה"ל מעבר לגבולות המדינה וגם בתרגול ופיתוח יכולות לחימה וחילוץ ממנהרות מן התווך התת קרקעי, בו משתמשים חמאס וחיזבאללה.

תרגיל של 669 (צילום: דו"צ)
צילום: דו"צ

לפני כשנה חזרו לוחמים של יחידת החילוץ מאימון ראשון וייחודי בארה"ב. המשלחת הישראלית מנתה מספר קצינים בכירים של היחידה אשר טסו לאריזונה כדי להיחשף לתרגולות שונות, אמצעי לחימה מתקדמים ופלטפורמות מוסקות חדשות כמו המטוס/מסוק וי-22, אשר נמצאות בשימוש יחידות חילוץ מרחבי העולם וצפוי להיקלט בחיל האוויר בעתיד.

תרגיל של 669 (צילום: דו"צ)
צילום: דו"צ