שני ישראלים חצו את הגבול לעזה - וככל הנראה מוחזקים בידי חמאס: כך הותר הבוקר (חמישי) לפרסום. אחד מהם, אברה מנגיסטו, בן 29 מאשקלון, טיפס על הגדר באזור זיקים ב-7 בספטמבר 2014, הגיע לידי ארגון הטרור - ולא ידוע מה עלה בגורלו. גורמים בישראל ניסו להביא לשחרורו של מנגיסטו, ככל הנראה מעורער בנפשו, במהלך התקופה האחרונה - אולם המאמצים עלו בתוהו. בנוסף למנגיסטו, אזרח ישראלי נוסף מצוי בעזה - בן מיעוטים שחצה אף הוא את גדר המערכת. מדובר בצעיר שחצה בעבר את הגבול לעזה מספר פעמים נוספות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי מקור ביטחוני רשמי, בשלב זה אין מידע עדכני על מצבו של מנגיסטו. על פי ההערכות, הוא הוחזק בתקופה הראשונה שלאחר המעבר לעזה בידי חמאס - וכשהבינו בארגון שאין בו ערך, כיוון שאינו חייל, הוא שוחרר - ובארגון טוענים שעקבותיו נעלמו בשטח הרצועה.

כחודשיים אחרי מבצע "צוק איתן", חצה מנגיסטו את הגבול. תצפיתנים של צה"ל זיהו כי אלמוני חצה את גדר המערכת מישראל לרצועה, ובתחילה אף אחד לא ידע במי באמת מדובר. בצה"ל החליטו להפיץ את התמונות לרכזי המודיעין של המשטרה בתקווה שאולי מישהו דיווח על היעדרות של אדם מסוים.

כעבור מספר ימים התבררה האמת המרה, לפיה אכן מדובר באזרח ישראלי. המודיעין והשב"כ עלו על כך שהוא מוחזק בידי חמאס. המדינה הוציאה צו איסור פרסום גורף על כל פרטי האירוע. מקורות המקורבים למשפחה יודעים לספר שכעבור זמן מה החל ראש הממשלה בנימין נתניהו לטפל באירוע באופן אישי ומינה צוות מיוחד בראשות אל"מ במילואים ליאור לוטן.

"משתיקים את הפרשה"

לוטן נפגש מספר פעמים עם בני המשפחה, עדכן אותם במתרחש - וביקש מהם שלא ליצור מגע עם כלי התקשורת. המשפחה הסתגרה בביתה וסירבה להיפגש עם עיתונאים. במהלך התקופה נפגשו בני משפחת מנגיסטו גם עם נשיא המדינה ראובן ריבלין שהזמינם למשכנו, וגם עם שר הביטחון משה יעלון. אותם מקורות מספרים כי רה"מ הבטיח אישית לבני משפחתו של מנגיסטו כי יעשה הכל בכדי להשיב את בנם בשלום.

גדר המערכת. ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
גדר המערכת. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

בעוד המשפחה נהגה באיפוק וקיימה את בקשת המדינה שלא לספר על המקרה, צעירים רבים בקרב העדה האתיופית ניסו להעלות את הנושא לסדר היום והפרו את צו איסור הפרסום ברשתות החברתיות. כמו כן, במהלך המחאות שהיו בירושלים ובתל אביב קראו את שמו של מנגיסטו - וגינו את התנהלותה של המדינה במקרה. הצעירים טענו שאם צבע עורו היה אחר, המדינה לא הייתה עושה הכל כדי להשתיק את הפרשה.

"בחור חייכן שהפך מסוגר ובודד"

בני המשפחה סיפרו לחדשות 2 Online על התקופה הקשה שעוברת עליהם מאז המקרה. ההורים שקעו בדיכאון וכל שנותר להם הוא לקוות שיחזור הביתה בשלום. זהו אינו המקרה הראשון בו מתמודדת משפחת מנגיסטו עם משבר: לפני שלוש שנים עברה המשפחה טרגדיה קשה כאשר אחיו הגדול של אברה, מסרשאו, התאבד.

מקורבים מספרים כי האחים היו קרובים מאוד ומאז מותו של מסרשאו ז"ל, אברה נכנס לדיכאון עמוק. "מבחור חייכן ומוקף בחברים הפך לבחור מסוגר ובודד", אומרים המקורבים, ומציינים כי ההתאבדות "השפיעה עליו עמוקות".

עבודות על גבול הרצועה. ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
לא ידוע מה עלה בגורל הישראלים | צילום: דובר צה"ל

בעקבות המקרה היה אברה נעדר לא מעט פעמים לתקופות קצרות. בהתחלה הייתה משפחתו מדווחת למשטרה בכל פעם שנעלם. "היו תקופות שאמו הייתה אומרת לנו שבנה נעלם מהבית, וכעבור שלושה ימים היינו מוצאים אותו", מספר קצין במשטרת מחוז דרום שמכיר באופן אישי את מנגיסטו.

"יצא לי להכיר את הבחור הזה דרך משפחתו", המשיך הקצין. "בהתחלה היינו מוצאים אותו זרוק על אחד הספסלים בעיר, ובכל פעם ידענו היכן למצוא אותו. אבל על המקרה הזה לא קיבלנו שום תלונה. לאחר שהצבא העביר לנו את התמונה שלו, אחד מהבלשים טען כי הבחור בתמונה זהה לאברה. לאחר ששאלנו את המשפחה היכן הוא נמצא והם טענו שהוא נעדר כבר כמה ימים, אז הבנו שמדובר בו".

בשבועות האחרונים טענו בחמאס כי עסקת חילופי שבויים עם ישראל "קרובה". מנהיג חמאס ברצועה איסמעיל הנייה אף טען כי "בקרוב צפויים ימים טובים. ישראל התחייבה לא לצאת לעוד מבצע בעזה".