לרגע, סמוך לחצות, בכניסה לכפר תורמוס עיא שמדרום לשילה, נדמה היה שבמשחק התפקידים בשטחים מישהו התבלבל. "האט, מחסום לפניך", מבשר שלט בערבית. כל כלי רכב שאינו מוכר לשומרים הפלסטינים - גם אם הוא פלסטיני - נעצר ונבדק בקפידה. "אפשר לבדוק את תא המטען?", שואל אחד מהם. אנחנו תמהים לפשר הבידוק. "פלסטיני, יהודי, זה לא משנה. שיעצור. יכולים לעבור הרבה מתנחלים בלי שנדע מזה", עונה לנו נאדר הית'ם, מתנדב בוועדות השמירה האזרחיות בכפר, שסובל מפגיעות חוזרות ונשנות מפעילי ימין קיצוניים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות ריבוי מקרים של התנכלויות מצד מתנחלים נגד פלסטינים הכריזה הרשות הפלסטינית כי תקים גוף שמירה בכפרים. בפועל, יש כאלה שכבר התארגנו בעצמם ומפעילים כבר היום מחסומי כניסה, פטרולים ועמדות תצפית. הכירו את ארגון "השומר" הפלסטיני.

יש שבע חוליות שמירה. הן מסתובבות בהרים, בין מטעי עצי הזית לבתים שבפאתי הכפר. תשומת לב מיוחדת ניתנת למסגדים, שלפחות 15 מהם נשרפו בשנים האחרונות במסגרת פשעי שנאה. כולם, בני הכפר, מרביתם מתנדבים. מסתובבים בזוגות ובשלשות. המטרה: להרתיע. הנשק - קר בלבד. "נשק חם אסור לחלוטין", אומר סמיר, מתנדב בוועדות השמירה בתורמוס עיא. "זה הנשק היחיד שאנחנו יכולים להחזיק".

אנחנו נמצאים עדיין בגזרת שכם, אך הפעם בכפר כוסרא. כבר ארבע שנים יש ועדות שמירה מקומיות של תושבי הכפר שמפטרלים בכל לילה. השעה: 01:30 - כ-30 אנשים ששומרים על הכפר מכל הכיוונים. ערכת השמירה כוללת פנסים, טלפון ונשק קר (אלות, גרזנים או קילשונים) - כל דבר שעשוי להרתיע תוקף פוטנציאלי.

"אם ייכנסו לכפר שלנו - חבל על הזמן"

תורמוס עיא וכוסרא, שסובלים מפשעי שנאה - הם חלק מהכפרים שלא המתינו לשמירה שתציב הרשות הפלסטינית וכבר שנים מפעילים את השמירה שלהם. אם עד היום מדובר היה בעיקר בשמירה על רכוש - כעת, מבחינתם, זה כבר עניין של חיים או מוות.

ההצתה ורצח התינוק הפלסטיני עלי דוואפשה כפר דומא
הבית שהוצת בדומא | צילום:

עלי, מתנדב בוועדות השמירה בכוסרא, מסביר את דרך הפעולה. "אנחנו מזהירים אותם, מסמנים להם עם אור אם הם ממשיכים להיכנס לכפר שלנו - חבל על הזמן", אמר. "יש הבדל בינינו לבין דומא. יש אנשים משוגעים פה. לא כמו דומא. מסכנים בדומא. יש משוגעים פה. אם הם יעשו כמו שעשו בדומא תהיה מלחמה. אם ישרפו בית או ימותו פה אנשים - האינתיפאדה תצא מפה, מכוסרא".

בשלושת הימים האחרונים החלו להקים גם בדומא את ועדות השמירה. "כל מתנחל שבא לפגוע בפלסטינים מהיום והלאה חייב לחשוב פעמיים", אומר זכריה סדא, איש שטח בארגון "רבנים לזכויות אדם". "אחרי כל מה שהיה בדומא הם צריכים לחשוב מאה פעמים, כי המצב רגיש מאוד בגדה המערבית".

בסיור הלילי הזה קשה היה שלא לחוש במתח הגואה. בתחושה של תושבי הכפרים שכולם, ישראל כמו הרשות הפלסטינית, שכחו להגן עליהם. וברקע שמועות קונספירטיביות עקשניות שמשאירות את הפיגוע בדומא כפתיל שעלול להידלק בכל רגע.