הסערה בעקבות פרסום מסקנות דוח לוקר טרם שככה: גורם בכיר במערכת הביטחון הגיב היום (שלישי) להמלצות הוועדה, ואמר כי "אין סיכוי שדוח לוקר ייושם". עוד הוסיף הגורם: "אפילו משפטית הוא לא יעבור".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מלבד אותו גורם, גם קצין בכיר בצה"ל מתח ביקורת על מסקנות הוועדה. "שני רמטכ"לים עפו בעבר בוועדות חקירה בגלל חוסר מוכנות", טען הקצין. "חברי ועדת לוקר טוענים בעצמם בשיחות סגורות כי כל ההחלטות של הוועדות הקודמות לא יושמו, אף שאושרו בממשלה".
בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין לא החליט האם לתמוך בדוח וגם שר האוצר משה כחלון הגיב באופן פושר למסקנות. מחר הוא יכנס דיון בהשתתפות בכירי משרדו בכדי לבחון אילו מהמלצותיה של הוועדה ניתן ליישם כבר בתקציב הקרוב. בהודעה שפורסמה מטעמו של כחלון נמסר כי "במסגרת התקציב המתגבש בימים אלו ובהמשך למסקנות הוועדה, יש לדאוג לאיזון הנדרש בין צרכי הביטחון לצרכי החברה בישראל".
עם זאת, שר החינוך נפתלי בנט קרא הערב לאשר את המלצות הוועדה בהקדם האפשרי. בריאיון שהעניק לדני קושמרו במהדורה המרכזית השווה בנט בין אנשי הקבע העורפיים לבין מורים ורופאים ואמר כי כולם משרתים את העם. "אנחנו צריכים לדאוג בראש ובראשונה לאלו שמגינים עלינו", הבהיר השר. גם רופא בבית חולים וגם מורה בבית הספר מגן על ביטחון מדינת ישראל. גננת שנכנסת יום יום לגן עם 35 ילדים היא משרתת את עם ישראל לא פחות מתומך לחימה בקרייה".
חברי הוועדה: "לא באנו להתנגח בצה"ל"
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון תקף הערב בחריפות את ההמלצות. "דוח ועדת לוקר הוא שטחי, לא מאוזן באופן קיצוני ומנותק לחלוטין מהמציאות סביב מדינת ישראל ובתוכה", ציין יעלון. "הדוח, אם ייושם, יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל. הוא לא יאפשר לצה"ל ולמערכת הביטחון להתמודד עם האיומים המופנים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה".
חברי הוועדה יצאו היום להגנת מסקנות הדוח והפריכו את הטענות לפיהן הן מנותקות מהמציאות. "לא באנו להתנגח בצה"ל, צריך להתייחס עניינית להמלצות הדוח", אמרה היום חברת הוועדה אסתר דומיניסיני לחדשות 2 Online. "כל גוף שמבקשים ממנו להתייעל יכול להביע את ההסתייגויות שלו. הדוח הזה הוא איזון הולם בין צורכי הצבא לבין יכולות המשק לבין רמת הביטחון שמדינת ישראל תידרש לה".
גיל הפרישה יוקדם, שירות החובה יקוצר לשנתיים
לפי המלצות הוועדה, בסיס תקציב הביטחון יוגדל לשיא של 59 מיליארד שקלים לכל אחת מחמש השנים הקרובות, גיל הפרישה מצה"ל יוקדם ל-42 והפנסיה המוקדמת תומר במענק, וכן שירות החובה לחיילים יקוצר לשנתיים.
בנוסף ממליצה הוועדה על שורת צעדים לחיסכון והתייעלות בצבא שיאפשרו לדעתה לצה"ל לחסוך כ-10 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות כסף שיופנה להתעצמות ובניית יכולות. המלצות נוספות של הוועדה כוללות צמצום סד"כ המילואים, שינוי מודל הפנסיה לפינוי מקורות להתעצמות, מיקור חוץ ואזרוח משימות כדי לשפר את הביצועים ולאפשר לצה"ל להתמקד בנושאי הליבה.