איומים בכל הגזרות (צילום: רויטרס)
איומים בכל הגזרות | צילום: רויטרס

פיגוע טרור גדול בלי מידע מודיעיני כלל - זה אחד החששות הכי גדולים של צה"ל. תרחיש כזה יכול להוביל בקלות לעימות בכמה חזיתות - הפלסטינים ביהודה ושומרון, יחד עם אלה שבעזה וניצניהם בגבול הצפוני, שיוסיפו כמה רקטות למדורה. נפגשנו השבוע עם ארבעת קציני המבצעים של צה"ל, עוד בטרם נכנסו להערכת מצב בחטיבת המבצעים. יחד, הם מנסים לשרטט את מפת האיומים על ישראל - כל אחד בתחומו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצה"ל מביעים סיפוק מהשנה החולפת, שאותה הגדירו "שקטה ויציבה" מבחינה ביטחונית. אך בכל רגע עלול להתרחש אירוע - מהצפון ועד הדרום - שיצית את המזרח התיכון כולו. חוסר היציבות של שכנותיה של ישראל יחד עם איום דאע"ש המתפשט באזורנו והסורים שממשיכים להימלט לגבולנו ממלחמת האזרחים ובאמצע ישראל - "אי של שפיות".

הארבעה נפגשים מדי שבוע, אך מתכתבים ביניהם מדי יום. "לא עובר שם מידע סודי, רק התייעצויות", הם אומרים. מי שמוביל את ההתייעצויות הוא הוותיק שבחבורה - קצין המבצעים של פיקוד צפון. כל אירוע הכי קטן בגזרתם מוביל לשיחת טלפון ועדכון. שעות השינה הממוצעות: ארבע שעות, פחות או יותר.

ארבעת הקצינים מקווים כי רמת הביטחון תישמר גם בשנה הבאה, אך תרחיש של מלחמה רב-זירתית לא נשמע מופרך. יחד עם זאת, הם מעריכים, תסריט האימים הזה לא יתממש בשנים הקרובות בשל משברים פנימיים בכל אחת מן הזירות. גם לאיום דאע"ש נערכים, אך על זה הם לא כל כך אוהבים לדבר.

מימין: שפיגל, שאול, צור וקליגר (צילום: דובר צה"ל)
מימין: שפיגל, שאול, צור וקליגר | צילום: דובר צה"ל

גזרת הצפון

מאז מלחמת לבנון השנייה, נראה כי הגזרה הצפונית היא השקטה ביותר. עם זאת, החשש הגדול ביותר של ישראל הוא ממלחמה בזירה הזו וכולם משוכנעים כי היא תהיה עקובה מדם, קטלנית ורבת-נפגעים מקודמותיה.

חיזבאללה התעצם מאוד בשנים האחרונות. לארגון יש צבא סדיר גדול והוא מנהל לחימה בעיקר בחזית הסורית כבר יותר משנתיים. בשנים האחרונות הוא אף נוקט פעולות אקטיביות לדיכוי ניסיונות של פלסטינים לשגר רקטות לעבר ישראל מהגבול. בצבא עוקבים בדאגה אחר ההתעצמות האדירה שלו, כלשונם. ארגונו של נסראללה מחזק יכולות בעיקר בדרום רמת הגולן, למקרה שתיפתח חזית עם ישראל, ומקבל אמצעים מתקדמים ביותר מהאחות הגדולה שלו ובעלת האמצעים - אירן.

"ישראל מדברת על התחזקות חיזבאללה" (צילום: רויטרס, חדשות)
מתעצמים. אנשי חיזבאללה | צילום: רויטרס, חדשות
חיזבאללה נגד בריטניה (צילום: רויטרס, חדשות)
הגבול עם לבנון | צילום: רויטרס, חדשות

"אין לחיזבאללה אינטרס לפתוח חזית ולהסלים את המצב", אמר סגן-אלוף עוזי קליגר, קצין המבצעים של פיקוד הצפון. "אני חושב שבטווח של השנה-שנתיים הקרובות חיזבאללה לא ירצה ולא יפתח בחזית בצפון כי הוא עסוק. יותר מעסיק אותו דאע"ש שיפלוש מהמזרח דרך סוריה לתוך לבנון ויאיים עליו. חיזבאללה הרבה יותר חזק ממה שהוא היה ב-2006".

מכאן לסוריה השסועה: חלקה עדיין נשלט בידי משטר אסד, שלא שולט ברוב מרחב הגבול המשותף עם ישראל. בצה"ל לא מעריכים כי משטר אסד מתכנן לפגוע בישראל בתקופה הקרובה, בשל בעיותיו הפנימיות. עם זאת, היעדר משילות ורצון של ארגונים ג'יהאדיסטיים הם גורמים המעלים את המוטיבציה להתאחד נגד האויב המשותף - ישראל.

הרקטה שפגעה בחרמון, תחילת החודש (צילום: רויטרס, חדשות)
לוחמי צה"ל על הגבול | צילום: רויטרס, חדשות

בצבא מזהים לחימה של דאע"ש כמובן בסוריה, אבל מתעקשים שהם לא בגבול עם ישראל. "אין דאע"ש ברמת הגולן הסורית או על גבול מדינת ישראל", ציין קליגר. "זה כמו כל איום אחר שקיים בעומק השטח. אנחנו לומדים מה שהוא עושה נגד אויבים אחרים שלו ועל יכולותיו, ויש לו יכולות ומשאבים. יש לדאע"ש יכולת הסברתית שגורמת לאפקט פחד ואנחנו רואים את מרחבי השליטה של 'המדינה האסלאמית'". עם זאת, הוא מרגיע: "אנחנו לא רואים כרגע את דאע"ש מאיים על גבולות ישראל, אבל בכל זאת אנחנו לומדים אותו".

אישום נגד חוליית דאע"ש (ארכיון) (צילום: רויטרס)
מלחמה פנימית עם דאע"ש | צילום: רויטרס

גזרת הדרום

שנה חלפה מאז מבצע "צוק איתן", אלא שחמאס לא קופא על השמרים וחוזר לבנות מנהרות תוך שהוא מתעצם בתווך התת-קרקעי - זאת לאחר שצה"ל השמיד את כל תשתית המנהרות שהייתה מוכרת לו במהלך המבצע. בחמאס ממשיכים גם להתאמן בכל הכוח, אבל עומדים בהבנות שלאחר המבצע. כך, למשל, הפרות סדר על הגדר כפי שהיו בעבר אינן עוד. ניצני דאע"ש יש גם בעזה, ואלו הפכו למטרד בעיני חמאס.

"זו השנה הכי שקטה שגזרת עוטף עזה ובכלל פיקוד דרום ידעו בעשור האחרון, וזו העדות הכי טובה להרתעה שיש מול חמאס, שפועל בצורה אקטיבית כדי לשמר את הריסון", אמר סגן-אלוף אודי צור, קצין המבצעים של פיקוד הדרום. 12 רקטות התפוצצו מאז המבצע, רובן פרימיטיביות מאוד ונמוכות שמתפוצצות קרוב מאוד לגדר.

חמאס נערך, השרים לא עודכנו (צילום: חמאס)
בניית המנהרות התחדשה | צילום: חמאס
"העימות הבא - בכל הכוח" (צילום: רויטרס)
הפגזות ב"צוק איתן", לפני כשנה | צילום: רויטרס
לוחמי הנח"ל חושפים מנהרות (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי הנח"ל חושפים מנהרות | צילום: דובר צה"ל

"חמאס נערך למערכה הבאה כמו שאנחנו נערכים", הוא המשיך. '''צוק איתן' לא הוציא את רצונם להילחם, אך הרתיע בצורה גדולה ופגע ביכולות המבצעיות שהוא בנה במשך שנים רבות. אנחנו רואים תהליך סדיר של התעצמות מאז סיום 'צוק איתן'".

ממערב - המצרים בגבול עושים פעולה נחרצת למנוע הברחות: מאות משאיות נכנסות ביום לרצועה במטרה לשקם אותה אחרי המבצע. "גילינו שכרם שלום מנוצל לצורך הברחה של אמצעים להתעצמות של חמאס", הדגים צור. "ביצענו פעולה ממוקדת כדי לתפוס את האמצעים ולא לתת להם להיכנס, ואנחנו פועלים משפטית יחד עם המשטרה אל מול אלו שמנסים להבריח אמצעים אלו לעזה".

"אנחנו רואים גם חזרה בהתעצמות בתווך התת-קרקעי, באופן מלא בכל ההיבטים", הוא הוסיף. "אנחנו נערכים לקראת המערכה הבאה, אך כרגע רואים שהם מעוניינים בריסון, אני לא רואה מוטיבציה מצדם להתחיל סבב".

מעבר כרם שלום. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מעבר סחורות בכרם שלום | צילום: רויטרס, חדשות

ומה קורה בסיני? המציאות בחצי האי מאתגרת, אך כרגע לא מוכוונת נגד ישראל. ארגון מחוז סיני שנשבע אמונים לדאע"ש מוכוון כנגד כוחות הצבא המצרי בצפון סיני. במקום מתקיימת לחימה עיקשת של המצרים נגד "המדינה האסלאמית" - התמודדות מורכבת מול פיגועים מתוזמנים ומורכבים.

"אנו מבינים את פוטנציאל הארגונים הסלפים שנשבעו אמונים לדאע"ש, אך כרגע כל הפעולות שלהם הן נגד הצבא המצרי", טען צור. "זה נעשה לא רחוק מגבול מדינת ישראל, ואנחנו ערוכים לאירוע של פיגוע מצד הארגון הזה שייצא בגבול מדינת ישראל".

מתקפה של דאע"ש בסיני
תקיפת דאע"ש בסיני | צילום:
ארכיון (צילום: לע"מ)
הגבול עם מצרים | צילום: לע"מ

עוצמת הפיגועים של דאע"ש מטרידה את צה"ל. איכותם הולכת ומתעצמת, ופעילי הארגון הקיצוני צוברים ניסיון מבצעי רב ומצליחים לפגוע בכוחות השיטור והצבא המצרי. "נכון להיום אנחנו לא רואים ולא ראינו אותם מפנים את האמצעים האלו נגדנו, אבל אנחנו עוקבים אחריהם ומתכוננים לאפשרות של פיגוע נגדנו המשלב יכולות נ"ט ויכולות נפץ", הוא הדגיש.

מסיני לערבה - שם שיתוף הפעולה עם הירדנים פורה ואיכותי. בתמנע הולך ונבנה שדה תעופה ויש היערכות של צה"ל בהיבט האבטחה על המרחב. מדובר באחד הגבולות השקטים, שכן מדובר באינטרס משותף לשמור עליו כך. עניין נוסף הוא הברחות, והעיסוק בנושא אינטנסיבי. כמו כן יש עיסוק גם בנושא המסתננים - שם נרשמת מגמת עלייה.

גזרת פיקוד המרכז

האיום הכי מרכזי על יהודה ושומרון: אירוע טרור שמגיע ללא התרעה ובלי מודיעין, או בשמו השני - המפגע הבודד. "אם קם בחור ערבי, לא משנה באיזה גיל, ומחליט שהוא עושה פיגוע ולא מודיע, הוא פשוט עושה את זה", הסביר סגן-אלוף דרור שפיגל, קצין המבצעים של פיקוד המרכז. בצבא מנסים להכין כמה שיותר את כוח הקצה, ולא מעט אירועים כאלו סוכלו בשנה האחרונה.

פעילות נוספת היא הסיכולים והמעצרים בלילות - שלעיתים מסתבכים והופכים להפרות סדר. בנוסף, ישנה תופעת זריקות האבנים שפשוט לא נפסקת וגם היא איום גדול מאוד שכבר גבה חיי אדם. מדובר כמעט בעניין יום-יומי. בין היתר עושים כעת בצבא היערכות מיוחדת לאפשרות של "טרור יהודי", לנוכח ההצתה שגבתה חיי משפחה פלסטינית בכפר דומא שליד שכם.

מאות מתעמתים עם כוחות צה"ל, ארכיון (צילום: רויטרס)
הפגנות פלסטינים בשטחים | צילום: רויטרס
בית המשפחה השרוף בדומא (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
הבית שהוצת בכפר דומא | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

"אנחנו מתמודדים עם זה כמו עם כל אירוע, מתייחסים אליו בחומרה", טען שפיגל. "הגדרנו את זה כטרור, אנחנו עושים דברים בנדון, אך לא אפרט עליהם".

דאע"ש? "הוא טיפה יותר רחוק, אבל אנחנו נערכים", אמר. "אני יותר חושש מהמפגע הבודד מאשר דאע"ש, הוא איום רחוק יותר. במדרג הסיכונים זה לא הסיכון הכי גדול, זה מדאיג אותנו פחות".

האיומים על העורף

העורף הוא החזית האזרחית והיא זו שעשויה להשפיע על הצלחות מבצעיות לא פחות מהחזית הצבאית בעת לחימה. ראינו זאת במבצע "צוק איתן" ונראה את זה גם בעימותים הבאים. כשמדברים על העורף, האיומים מגוונים, אך האיום המוחשי ביותר הוא האיום הרקטי מצד חיזבאללה מצפון וירי תלול-מסלול של חמאס ושאר הארגונים מעזה.

בעקבות המערכה האחרונה , הבינו בפיקוד העורף שדווקא ירי לטווח קצר היווה איום משמעותי, וכחלק מתהליך של הפקת לקחים, בוצעה היערכות להעברת אוכלוסייה מאזורים מאוימים לעומק מדינת ישראל על מנת לאפשר מרחב תמרון לכוחותינו.

תרגיל הרס של פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל הרס של פיקוד העורף | צילום: דובר צה"ל

איום נוסף על העורף הוא תרחיש של רעידת אדמה גדולה. הסטטיסטיקה מדברת על כך שאחת ל-100 שנים, תפקוד את ישראל רעידת אדמה משמעותית, ואנחנו קרובים לתאריך היעד. תרחיש שכזה, מן הסתם, יגיע בהפתעה גמורה.

"בישראל ישנה בנייה ישנה ומכאן שהצפי הוא להרס משמעותי", סיפר קצין המבצעים של פיקוד העורף, סגן-אלוף דרור שאול. "נזדקק לכוחות חילוץ רבים בשטח. פיקוד העורף מכשיר את לוחמי הנפה הסדירה בדיוק לתרחישים אלו, וכמובן היחצ"א אשר מהווה את היחידה הארצית לחילוץ והיא בעלת ניסיון רב".

"הסבירות למלחמה כוללת היא לא גבוהה כי האויב מורתע", אמר הקצין מהצפון. "אנחנו בחזית של שלום עם סיני, מצרים וירדן. בסוריה אין צבא שיכול בכלל להתפנות לזה, חיזבאללה הפך מזבוב לפיל כשכל פעולה שלו גלויה והוא לא יכול להרשות לעצמו את הסיכונים". חברו מהדרום הצטרף: "הם במלחמת קיום כל אחד בגזרתו. דאע"ש במלחמה מול המצרים ובעזה החמאס מורתע אחרי מבצע ארוך".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני