עשרה חודשים חלפו מאז שאברה מנגיסטו קפץ מעל הגדר ונכנס לרצועת עזה, יותר מחודש וחצי חלפו מאז הוקמה הממשלה החדשה, אך במשך כל התקופה הזאת לא נודע לחברי ועדת חוץ וביטחון על הימצאותם של שני הישראלים ברצועה. בהודעה יוצאת דופן שפורסמה אמש (חמישי) הודו בוועדה כי מדובר ב"תקלה נקודתית" והדגישו: "נלמד את האירוע ונדאג שלא יחזור על עצמו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון למהדורה המרכזית של חדשות 2 התייחס אתמול יושב ראש הוועדה, ח"כ צחי הנגבי, לעובדה שחברי הוועדה לא עודכנו בפרטי המקרה. "עליי זה לא מקובל ואני אוודא שהדבר לא יחזור על עצמו", אמר. "אני רואה בזה תקלה נקודתית, אבל אין לה הצדקה ואין לה הסבר".

הנגבי שב ואמר כי גילה לראשונה על כניסתם של שני הישראלים לרצועת עזה רק אתמול בבוקר באמצעות כלי התקשורת. "אני יכול להבין שלא כל דבר מגיע למליאת ועדת חוץ וביטחון, אבל יש לנו ועדת משנה שהקשר בינה לבין רשויות הביטחון והדרג המדיני הוא הכי אינטימי ופתוח", אמר. "אני מניח שלא הייתה עילה להסתיר אבל צריך להסדיר את המנגנונים".

מנגיסטו והישראלי השני המוחזק בעזה
מנגיסטו והאזרח הנוסף שחצו לעזה | צילום:

גם בקבינט לא ידעו 

לא רק ועדת החוץ והביטחון לא קיבלה דיווח על שני הישראלים, גם הקבינט המדיני-ביטחוני נותר באפלה. "גם זה לא תקין כי המטרה היא שחברי הקבינט יתעמקו בדברים גם כשאין צורך לקבל החלטה אופרטיבית", אמר הנגבי. "אני מניח שמזכירות הממשלה תמצא את הדרך לתקן את העניין".

בוועדת חוץ וביטחון ניסו לברר מדוע לא הגיע המידע לידיהם. במחלקת שבויים ונעדרים נמסר להם כי האחריות לעדכנם הייתה מוטלת על שירות הביטחון הכללי, אך בשב"כ ענו כי האחריות דווקא מוטלת לפתחה של מחלקת שבויים ונעדרים.

הנחת העבודה בישראל היא שחמאס מחזיק בשני הישראלים. בישראל ערכו בירורים מקיפים עם מצרים כדי לבדוק האם אחד מהשניים עבר אליהם והתשובה המצרית החד משמעית הייתה לא. לאורך החודשים האחרונים עורבו ממשלות זרות וארגונים בינלאומיים בניסיונות להביא לשחרורם, אך ללא הצלחה.

הערוץ החשאי הוא הנכון, משפחתו של מנגיסטו
אחיו ואמו של אברה מנגיסטו | צילום:

"לא ננהל מו"מ לשחרור אסירים" 

בתקופת היעדרותם קיוו בישראל מספר פעמים שניתן יהיה להחזיר את השניים באותו האופן שבו הוחזרו הישראלי תושב הפזורה הבדואית בעבר. מתברר כי הוא נכנס לרצועת עזה כבר מספר פעמים בעבר ובכל אותן פעמים הוא הוחזר לישראל.

אתמול אמר גורם ביטחוני בכיר כי "ישראל לא תנהל משא ומתן עם חמאס לשחרור מחבלים". לדבריו, ההתמודדות עם הנושא לא תתבצע במישור של שבויים ונעדרים אלא במישור הומניטרי.

אברה מנגיסטו, צעיר בן 26 מאשקלון, חצה ביוזמתו את גדר הגבול ב-7 בספטמבר - זמן קצר אחרי צוק איתן. לדברי חמאס הוא הוחזק בידיהם אך שוחרר. אזרח נוסף, תושב הפזורה הבדואית ששמו אסור בפרסום חצה את גדר הגבול לפני שלושה חודשים ומאז אבדו עקבותיו.